SOŠV
Bratislava
5 mins. čítania

Slovenský paralympijský výbor oslávil 25. výročie vzniku

Prezident SPV Ján Riapoš na oslavách štvrťstoročnice Slovenského paralympijského výboru spolu s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Slovenský paralympijský výbor (SPV) si pripomenul 25 rokov existencie. Hnutie vzniklo v januári 1995 z iniciatívy štyroch zväzov, zastupujúcich telesne, zrakovo, mentálne a sluchovo znevýhodnených športovcov. Dňa 21. januára sa konalo ustanovujúce valné zhromaždenie SPV a 31. januára Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo prvé stanovy. Do Medzinárodného paralympijského výboru (MPV) ho prijali 3. júna 1995.

Na utorkové slávnostné valné zhromaždenie SPV prišiel zagratulovať aj prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, ktorý pre TASR povedal: "SPV je náš najbližší partner a veľmi si fandíme, pretože naše úspechy sú pozitívne vnímané aj v paralympijskom hnutí a samozrejme to platí aj naopak. Preto som rád, že tu môžem byť, trúfam si povedať, medzi priateľmi. Prajem SPV, aby pokračoval v tradícii úspechov, ktorú začali už skôr a dokazovali, že paralympionizmus na Slovensku má hlboké korene."

Na Slovensku sa športovci so zdravotným znevýhodnením rôzneho druhu venujú - z letných paralympijských športov: paraatletike, basketbalu na vozíku, boccii, paralukostreľbe, paradrezúre, paracyklistike, paraplávaniu, parastolnému tenisu, volejbalu, goalballu, tenisu na vozíku, šermu na vozíku, paratlaku na lavičke, parataekwondu, paratriatlonu, parabedmintonu a paralezeniu. Zo zimných športov sú to paraalpské a paraseverské lyžovanie, parabiatlon, parahokej, parasnoubording a curling na vozíku (IPC v roku 2016 zmenil názvy športov).

Prvou predsedníčkou SPV sa stala Helena Hanková, ktorá vo funkcii zotrvala do roku 2000. V období 2000–2002 bol predsedom Pavol Straka, potom Karol Mihok (2002–2003) Od roku 2003 až do súčasnosti je najvyšším predstaviteľom SPV Ján Riapoš.

"Máme za sebou mnoho projektov, veľmi dôležitá je pre mňa práca s mládežou. Ako jeden z mála športových zväzov máme sedemnásťročnú majsterku sveta medzi seniormi Kristínu Funkovú a mnoho nádejných adeptov, ktorí majú potenciál nahradiť súčasných úspešných paralympionikov, ktorých už verejnosť viac vníma Henrietu Farkašovú, Veroniku Vadovičovú či Jozefa Metelku. Takže z toho sa teším najviac, že nejde len o využitie jednotlivcov, ale potenciálu celej organizácie. Stále hovorím, že od paralympizmu viac dostávam ako dávam," uviedol Ján Riapoš.

Počas 25 rokov sa slovenskí paralympionici zúčastnili na 13 paralympijských hrách a zimných paralympijských hrách, na ktorých vybojovali dovedna 114 medailí, z toho 34 zlatých. Ďalšie stovky medailí pridali z majstrovstiev sveta a Európy i ďalších významných podujatí. "Je to silný príbeh víťazstiev, nielen na športovom poli. V prvom rade ide o príbeh jednotlivcov, ktorí dokázali zvíťaziť nad nepriazňou osudu a dokázali povýšiť svoj hendikep na niečo, čo môže motivovať prichádzajúce mladé generácie," povedal pre TASR najdlhšie slúžiaci predseda SPV Riapoš.

Slovenskí paralympionici debutovali na ZPH 1994 v Lillehammeri. Najúspešnejšími zimnými paralympiádami boli Vancouver 2010 a Pjongčang 2018 so ziskom celkovo 11 medailí, z toho 6 zlatých. Z letných hier boli najúspešnejšie Atény 2004 s 12 medailami, z toho 5 zlatými. Nasleduje Rio de Janeiro 2016 (11 medailí, 5 zlatých).

Paralympijské a všeobecne olympijské hnutie však nie je iba o úspechoch. Podľa Riapoša má šport podstatne väčšie poslanie. "Šport vo všeobecnosti je v úzadí s ohľadom využitia jeho potenciálu a filozofie, ktorá bola známa už v starovekom Grécku. V prvom rade sú to myšlienky, ktoré vytvárajú zdravšiu spoločnosť, ktorá motivujú k fair play a charakteru. Verím, že najbližšie desaťročie prinesie na Slovensko renesanciu športu," dodal prezident SPV.

Najbližším partnerom SPV je Slovenský olympijský a športový výbor. Rovnako, ako sa paralympionici čoraz viac dostávajú do povedomia verejnosti a dosahujú úspechy aj v anketách v konkurencii zdravých športovcov, objavujú sa myšlienky na integráciu paralympijského a olympijského hnutia. K takémuto kroku pristúpili napríklad v USA. V slovenských podmienkach obe organizácia blízko spolupracujú a zatiaľ preto ich čelní predstavitelia nevidia dôvod na formálne zjednotenie.

"Diskutovali sme o tom s pánom Riapošom. My máme myšlienku dvoch strešných organizácií - olympijského a športového výboru a paralympijského výboru. Kým naša spolupráca funguje a má takéto dobré podmienky, nevidím dôvod na také spojenie. Určite je však prirodzené, že sa športové hnutie spája pod olympijskú strechu. Čo nám prinesie budúcnosť, ak sa zhodneme, že takéto spojenie prinesie osoh slovenskému športu, nemáme problém o tom diskutovať," uviedol prezident SOŠV Anton Siekel.

Podobný názor má aj Ján Riapoš: "Chceme pokračovať v zbližovaní projektov so SOŠV, to môže posilniť pozíciu oboch inštitúcií. Aj globálny trend je podobný, na olympijských hrách v Paríži 2024 bude rovnaká symbolika aj pre paralympiádu a možno je vízia, že okolo roku 2035 by mohla byť iba jedna organizácia. Zatiaľ sú však dve medzinárodné inštitúcie a tak to plánujeme zachovať aj na Slovensku."

Najúspešnejší športovci SPV zo zimných paralympijských hier

Henrieta Farkašová 12 (9 - 2 - 1)

Jakub Krako 10 (5 - 5 - 0)

Miroslav Haraus 5 (1 - 1 - 3)

Jozef Miština 8 (0 - 5 - 3)

Štefan Kopčík 5 (0 - 2 - 3)

/všetci paraalpské lyžovanie, pozn./

Najúspešnejší športovci SPV z letných paralympijských hier

Ján Riapoš (parastolný tenis) 5 (4-1-0)

Veronika Vadovičová (parastrelkyňa) 5 (3-1-1)

Jozef Metelka (paracyklistika) 3 (2-1-0)

Rastislav Revúcky (parastolný tenis) 3 (2-1-0)

Ladislav Gáspár (parasotlný tenis) 5 (1-3-1)

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV