Športové aktuality
5 mins. čítania

Štipendista Olympijskej solidarity MOV Samuel Baláž bude mať v prípade účasti na OH v Tokiu najvyššie ciele

Foto
TASR/Martin Baumann

Rýchlostný kanoista Samuel Baláž sa vlani v našom bronzovom štvorkajaku na 500 m na majstrovstvách sveta v Szegede pričinil o zisk štyroch olympijských miesteniek pre Slovensko Samozrejme, jednu zo štyroch vybojovaných miesteniek by rád využil pre seba. O miesto v štvorkajaku, ktorý je dlhodobo slovenskou „vlajkovou loďou“ je však veľký boj, pretože konkurencia medzi našimi kajakármi je obrovská.

Samuel je navyše jeden z jedenástich slovenských športovcov, ktorí poberajú štipendium Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru. Ako mu štipendium pomáha v príprave na nadchádzajúce olympijské hry v Tokiu?

Štipendium pomohlo k zlepšeniu výkonnosti

Stále ešte len 21-ročný pretekár sa venuje rýchlostnej kanoistike od 12 rokov. Nominácia medzi štipendistov OS MOV je preňho veľkou cťou. Veľmi si vážim, že ma vybrali medzi jedenásť športovcov, ktorí poberajú štipendium Olympijskej solidarity MOV. Ďakujem za to. Na Slovensku máme veľa mladých športovcov, ktorí by si to takisto zaslúžili.“

Vďaka štipendiu sa Samo mohol kvalitnejšie pripravovať a výkonnostne ísť nahor. „Zabezpečenie bolo vďaka príspevku na vyššej úrovni. Veľa cestujeme za lepšími klimatickými podmienkami a peniaze som mohol využiť aj na tento účel. Moja výkonnosť stúpa a určite sa zlepšujem.“

Na snímke slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike kategórie K4 v zložení zľava Adam Botek, Csaba Zalka, Erik Vlček a Samuel Baláž s bronzovou medailou za tretie miesto vo finále 500 metrov K4 na II. Európskych hrách v Minsku.
Na snímke slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike kategórie K4 v zložení zľava Adam Botek, Csaba Zalka, Erik Vlček a Samuel Baláž s bronzovou medailou za tretie miesto vo finále 500 metrov K4 na II. Európskych hrách v Minsku.
Foto
TASR / Michal Svítok

Momentálne je v programe príprava, potom už kvalifikácia na olympiádu

Študent Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského sa momentálne pripravuje na olympijskú sezónu. „Aktuálne sme v Turecku na prvom sústredení na vode. Už 27. februára pôjdem do Newportu, odkiaľ sa vrátime 4. apríla,“ hovorí.

Po príprave nasleduje kvalifikácia, na ktorej by sa mali rozdať miestenky. „Po Newporte ešte budeme trénovať v maďarskom Szolnoku a 24. apríla ma čaká kvalifikčný súboj. Minule sme do štvorkajaka išli prví štyria z kvalifikácie, ale nemusi to tak byť aj teraz.“

Konkurencia v olympijskej K4 na 500 m je obrovská, avšak bývalý majster sveta do 23 rokov sa myšlienkami na kvalifikačné preteky či olympiádu nestresuje. Veľmi to neprežívam, bude to také isté ako vlani, ale treba sa dobre pripraviť. Na majstrovstvách sveta chcel každý získať miestenku na olympiádu, to bolo najviac stresujúce. Teraz to určite nebude taký stres.”

Ak sa kvalifikuje na olympiádu, tak pôjde s najvyššími cieľmi

Olympijskú trať v Tokiu si mladý Bratislavčan už vyskúšal počas prípravných pretekov. “V Tokiu som už bol, štartovali sme tam na predolympijských pretekoch. Kým som miestne horúčavy nezažil, nevedel som, aké to je nepríjemné.“

Samuel Baláž je v súvislosti s cieľmi na olympiáde maximalista, no vie, že všetko má svoju postupnosť. „Ak sa kvalifikujem, tak pôjdem s najvyššími. Mám však najradšej stanovovať si ciele krok po kroku. To znamená zvládnuť prípravu, kvalifikačné preteky a potom môžem myslieť na olympiádu.“

Olympijská solidarita Medzinárodného olympijského výboru (OS MOV)

je inštitúcia, prostredníctvom ktorej MOV podporuje množstvo olympijských projektov na celom svete, aj jednotlivé národné olympijské výbory a ich vlastné projekty. Celý chod OS MOV, aj ňou prideľované granty, sa financuje z podielov predaja vysielacích práv z olympijských hier.

Jeden z hlavných grantových programov OS MOV je olympijské štipendium pre športovcov – kandidátov štartu na OH, resp. na ZOH. Neustály nárast cien vysielacích práv z OH/ZOH sa prejavuje v raste výšky štipendií v každom štvorročnom období olympijského cyklu. V porovnaní so štipendijným programom OS MOV pred OH 2016 v Riu de Janeiro došlo smerom k OH 2020 v Tokiu k výraznému navýšeniu celkovej výšky podpory – z predchádzajúcej úhrnnej sumy 177 037 USD na 257 400 USD.

Na Slovensku poberá štipendium k OH v Tokiu 11 športovcov

Smerom k OH v Tokiu toto štipendium poberá 11 slovenských športovcov. V porovnaní s minulosťou sa štipendijný program OS MOV rozšíril o celý jeden rok, takže všetci 11 naši športovci na hradenie nákladov spojených s ich športovou prípravou počas 36 mesiacov každý mesiac poberajú v priemere 650 dolárov (USD). Zo štipendia si môžu hradiť náklady na prenájom športoviska, mzdu trénera, lekárske prehliadky a vyšetrenia, cestovné a úrazové poistenie, ubytovacie a stravovacie náklady, aj vreckové. Pochopiteľne, náklady musia vydokladovať a za štyri mesiace predložiť ich vyúčtovanie. Nad uvedený rámec môžu športovci čerpať ešte grant až do výšky 4.545 USD na hlavu na hradenie účasti na kvalifikačných súťažiach na OH. Držiteľ štipendijného grantu OS MOV o štipendium príde vo chvíli, keď bude jasné, že už nemá ani teoretickú šancu kvalifikovať sa na OH 2020.

Prečítajte si aj o ďalších štipendistoch Olympijskej solidarity MOV

Romana Gajdošová sa vďaka podpore môže pripravovať na profesionálnej úrovni

Športová gymnastka Barbora Mokošová hovorí, že štipendium jej otvorilo nové možnosti


Na ceste do Tokia nás sprevádza náš partner SATUR. 

Tokio
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV