Športové aktuality
3 mins. čítania

Pamätné olympijské komédie: bobisti, ktorí rozosmiali celý svet, lietajúci outsider aj Galovia v Olympii

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Legendárna komédia o jamajských bobistoch.
Foto
Photo © Walt Disney Pictures

Olympijské príbehy neraz prinášajú silné emócie. Radosť z víťazstva, smútok porazených či hrdosť z možnosti reprezentovať svoju krajinu sú často skvelým námetom na filmy. Na strieborných plátnach sa však okrem silných a emotívnych príbehov zvyknú objaviť aj momenty, ktoré zo všetkého najviac vyvolávajú smiech. Pripomeňte si spolu s nami tie najzábavnejšie komédie s olympijskou tematikou a čakanie na Tokio si skráťte výbuchmi smiechu.

Jamajskí bobisti, na ktorých sa zabával celý svet (Kokosy na snehu)

Písal sa rok 1988 a na ZOH v kanadskom Calgary štartovali aj jamajskí bobisti. Exotické spojenie slnečného ostrova v Karibiku a ľadovo chladnej kanadskej metropoly dalo skvelý námet “hollywoodskym” producentom. O jamajských bobistoch tak mohol vzniknúť jeden z najúspešnejších olympijských filmov. Komédia Kokosy na snehu sa stala kultovou a hlášky z filmu majú mnohí v hlave doteraz.

V niektorých momentoch však nad realitou zvíťazila fantázia tvorcov. V skutočnosti totiž jamajskí bobisti nemali núdzu o financie. Mali celý trénerský tím a trénovali v Rakúsku aj v Kanade. Dokonca ani rivalita s ostatnými športovcami nebola taká vyhrotená ako vo filme. Prikrášlená je i záverečná scéna s haváriou. Tá sa síce skutočne odohrala, no Jamajčania svoje boby do cieľa na ramenách neodniesli.

Jamajskí bobisti si získali srdcia fanúšikov.
Jamajskí bobisti si získali srdcia fanúšikov.
Foto
Photo © Walt Disney Pictures

 Lietajúci outsider (Orol Eddie)

Dve bezpochyby najznámejšie športové komédie s olympijskou tematikou majú spoločnú jednu vec. Zimné olympijské hry 1988 v kanadskom Calgary. Rovnako ako jamajskí bobisti sa v Kanade predstavil aj britský skokan na lyžiach Michael Edwards. Británia a skoky na lyžiach boli podobný oxymoron ako jamajskí bobisti.

Napriek tomu sa však “Orol Eddie”, ako ho prezývali, stal legendou. Nikdy neskočil toľko, že by sa mohol rovnať svojim súperom, na ZOH skončil posledný, no napriek tomu mal okolo seba viac novinárov ako ktokoľvek iný. Eddie bol totiž živým dôkazom známeho športového hesla: “Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.”

Rovnako ako jamajskí bobisti sa v Kanade predstavil aj britský skokan na lyžiach Michael Edwards. Vo filme si ho zahral Taron Egerton.
Rovnako ako jamajskí bobisti sa v Kanade predstavil aj britský skokan na lyžiach Michael Edwards. Vo filme si ho zahral Taron Egerton.
Foto
Photo © 20th Century Fox

Galovia v Olympii (Asterix a olympijské hry)

Odľahčenú zábavu a menší faktografický úlet o olympijských hrách prináša známa séria o odvážnych galských bojovníkoch Asterixovi a Obelixovi. V jednom z filmov sa populárne, pôvodne komiksové postavy, zúčastnia na starovekých olympijských hrách v Grécku. Kombinácia, pri ktorej máte o zábavu postarané!

Komédia, v ktorej svoj herecký talent ukázali aj športové hviezdy Michael Schumacher či Zinedine Zidane, sa nevyhýba ani témam, ako je napríklad doping či schvaľovanie nových olympijských disciplín.

Populárny hrdinovia si vyskúšali aj staroveké olympijské hry.
Populárny hrdinovia si vyskúšali aj staroveké olympijské hry.
Foto
Photo © SPI International
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV