Športové aktuality
Podcast
4 mins. čítania

Niekedy sa cíti ako žirafa medzi gymnastkami

Stanislav Benčat

Počúvajte na: Google podcasty Spotify Apple podcasty RSS 

„Gymnastika vie byť aj krvavý šport. Keď sa pozriem na bradlá, je to až zabíjačka, sú tam aj krvavé šrámy. Každý deň mám nejaký mozoľ, stále je niečo. Zuby našťastie mám, ale raz sa mi stal taký úraz. Hlavou som nabúrala do radiátora. Robila som salto, trošku som sa ale skôr pustila, a tak som hlavou narazila do radiátora. Tréner ku mne pribehol, skontroloval či žijem a keď zistil, že žijem, tak sa smial, že aká som trúba. Odvtedy tam máme žinenky. :)“

Športová gymnastika sa stala pre Barboru Mokošovú jej životnou láskou, aj keď si vyžaduje veľa odopierania a sebadisciplíny. Dvadsaťdvaročná Bratislavčanka sa vďaka úspešnému vystúpeniu na vlaňajších majstrovstvách sveta v Stuttgarte kvalifikovala už druhýkrát v kariére na olympijské hry. Po Riu sa predstaví aj v Tokiu.

Pred kvalifikáciou poriadne trpela, najskôr jej operovali väz v pravom členku, krátko pred svetovým šampionátom si natrhla šľachu v ľavej nohe.

Na majstrovstvách sveta nebola v ideálnej kondícii, nastúpila so sebazaprením. Odcvičiť celý viacboj bolo poriadne náročné, fyzicky i psychicky. Aj preto si olympijskú miestenku veľmi cení. V Tokiu má jasné plány. Vylepšiť výsledok z Ria a postúpiť do finále medzi najlepších 24 gymnastiek sveta.

Dnešný podcast vznikol v spolupráci s Komisiou SOŠV pre ženy a šport k príležitosti Medzinárodného dňa žien, ktorý nás čaká už 8. marca. Cieľom Komisie pre ženy a šport je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Barbora v podcaste priznala, že podľa nej sú muži v športe stále dominantnejší ako ženy, ale určite je to lepšie ako v minulosti. Rozprávali sme sa aj o sexuálnej afére obťažovania hviezdnej Simony Bilesovej a tom, ako to celé vnímala z pohľadu gymnastky a či má aj ona podobnú negatívnu skúsenosť. 

Náš redaktor Stanislav Benčat sa teda s Barborou Mokošovou rozprával nielen o príprave na hry v Tokiu, ale otvorili aj ďalšie i vážne témy. Čo všetko ešte v podcaste nájdete?

Kedy začala s gymnastikou?

Nebojí sa coronavírusu?

Ako vnímala sexuálnu aféru obťažovania hviezdnej Simony Bilesovej?

Aká postavička z Disneyho rozprávok je jej srdcovou záležitosťou?

Koľko hodín trávi denne v telocvični?

BAROBORA MOKOŠOVÁ (22)

Rodáčka z Bratislavy sa venuje gymnastike odmalička. V roku 2014 štartovala na majstrovstvách sveta v čínskom Nanningu, v ten istý rok sa predstavila na ME v bulharskej Sofii. Svoj osobný rekord vo viacboji, 54,600 bodov dosiahla na pretekoch v maďarskej Kiskunfelegyháze.

Olympijskú kvalifikáciu do Ria získala v apríli 2016 keď na testovacom podujatí v budúcom dejisku olympijských hier získala 43. miesto so ziskom 52,532 bodov vo viacboji. Na olympiáde dostala známku 52,799 bodu čím sa dostala na 45. miesto vo viacboji.

Osobným trénerom Barbory Mokošovej je Martin Zvalo. Skúsený kouč, ktorý viedol aj dvojnásobného olympionika Samuela Piaseckého.

Mokošová študuje na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského.


Olympijský podcast každý utorok a štvrtok! 

Spravodajská rubrika "TalkSport" vychádza pravidelne vždy v utorok ráno.

Vo štvrtok si vo svojich podcastových aplikáciách nájdete Olympijský podcast so športovcami, trénermi či inými zaujímavými osobnosťami zo sveta športu.


Olympijský podcast môžete počúvať zadarmo 

Počúvajte na: Google podcasty Spotify Apple podcasty RSS 

Olympijský podcast môžete počúvať nielen prostredníctvom počítača, ale aj mobilného telefónu. Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Podcasty. Mobilné telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Podcasty Google, Podcast Addict...). Olympijský podcast môžete počúvať taktiež na Spotify. Do vyhľadávania vo svojich aplikáciách, cez ktoré nás chcete počúvať, zadáte „Olympijský podcast", nastavíte si automatické odoberanie a každý týždeň môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu. 

Tokio

Na ceste do Tokio nás sprevádza náš partner SATUR. 

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV