Športové aktuality
7 mins. čítania

Štipendistka Olympijskej solidarity MOV Romana Gajdošová sa vďaka podpore môže pripravovať na profesionálnej úrovni

Foto
TASR/Pavol Zachar

Triatlonistka Romana Gajdošová je v kvalifikačnom rebríčku po uplynulom roku na hrane postupu na olympijské hry, pričom sa v nasledujúcich mesiacoch bude snažiť o zisk olympijskej miestenky. Kvalifikácia trvá až do mája a Romana bude bojovať, aby sa jej podarilo štartovať pod piatimi kruhmi.

Spolu s ďalšími jedenástimi slovenskými športovcami poberá štidendium Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru. Ako sa Romana dostala k triatlonu a čo pre jej športovú prípravu znamená štipendium?

K triatlonu sa dostala vďaka behu

Pri športe sa stále ešte len 25-ročná pretekárka pohybuje prakticky odmalička. „Behávala som najskôr rekreačne, avšak v Košiciach sa beháva Medzinárodný maratón mieru. Na ňom som dobre zabehla minimaratón, vďaka čomu si ma všimol košický triatlonový tréner. Bol to mamin kamarát. Oslovil ma, či by som nechcela skúsiť triatlon. Zapáčilo sa mi to, tak sme aj so sestrou začali trénovať.“

Postupne prišli aj úspechy na juniorskej úrovni. „Osobne za najväčší úspech považujem, že som bola ôsma na majstrovstvách Európy do 23 rokov a trinásta na majstrovstvách sveta do 23 rokov.“ Dlho na seba nenechali čakať ani výsledky medzi seniorkami. „Z elitnej kategórie si najviac cením minuloročné desiate miesto zo Svetového pohára v Antverpách. Vo Svetovej sérii som sa umiestila na 22. priečke, čo je pre mňa najlepší výsledok, najmä čo sa týka výkonu.“

Štipendium berie ako poctu a pomáha jej vo viacerých situáciách

Podpora jej pomáha v športovej ceste a veľmi si ju váži. „Beriem to trošku ako odmenu. Teším sa, že si vybrali na podporu triatlonistku. Hovorím si, že vo mne asi niečo vidia, keď sa rozhodli podporiť mňa.“ Romanu štipendium motivuje, avšak aj zaväzuje k lepším výsledkom a výkonom: „Cieľom je prísť až do finále, čo bude olympiáda.”

Slovenská ženská triatlonová jednotka cíti, že štipendium jej umožňuje zdolávať rôzne situácie. Vďaka podpore nepociťuje finančný stres a nemá starosti so zabezpečením štartu na olympijskej kvalifikácii. „Najmä, ak viem, že mi niečo nevychádza z podpory od Slovenskej triatlonovej únie alebo od Športového centra polície, môžem sa spoľahnúť na štipendium. Mám možnosť zaplatiť si z týchto peňazí sústredenia a preteky, na ktorých sa zbierajú kvalifikačné body na olympiádu. Aj keď potrebujem lekárske vyšetrenia alebo špeciálne vybavenie, ktoré  mi pomôže v príprave a k posunu do svetovej špičky, tak si to vďaka štipendiu môžem dovoliť. Takisto môžem môžem mať dve sústredenia na jar v teple a letné sústredenia vo vysokohorskom prostredí. Roky pred získaním tohto štipendia som si toľko sústredení v zahraničí nemohla dovoliť. Teraz je zo mňa profesionálny športovec.“

Môže si dovoliť aj lepšiu výbavu či výživu alebo záťažové testy. „Je to skladačka a všetko prispieva k celkovému obrázku. Vidím, že moja výkonnosť sa každým rokom stabilizuje a posúva k lepšiemu. Viac a viac sa približujem k top triatlonistkám na svete.”

Výkonnosť sa posúva, už sa len kvalifikovať

Na základe zlepšovania výkonnosti je pochopiteľným cieľom účasť na olympiáde. V boji o miestenku sa aktuálne nachádza o osem bodov pod čiarou. Po každých pretekoch sa robí simulovaná štartová listina, kde už je redukované poradie. Osem bodov je však nič, keďže v súčte máme tisícsedemsto bodov. Myslím si, že pokiaľ nespravím veľkú chybu a nezraním sa, tak sa na olympiádu dostanem. Vidím to reálne.”

Momentálne naša pretekárka priletela z Indie. Išlo o prvé preteky sezóny, bol to Ázijský pohár. Neráta sa to priamo do kvalifikácie, čo sa týka Svetových pohárov a Svetovej série. Je to však súčasť kvalifikačného procesu a pripisujú sa tam body do rebríčka. Boli to pre mňa rozjazdové preteky a 4. miesto hodnotím chválitebne. (haha)”

Ostrá kvalifikácia čaká na Romanu v dohľadnom čase.Začiatkom marca ma čaká už Svetová séria v Abú Zabí. To bude už top level a je dobré, že sa dajú zrealizovať aj tieto preteky. Potom ešte máme jedno sústredenie.”

Kvalifikačný proces na olympiádu je v triatlone napríklad v porovnaní s atlétmi oveľa dlhší, keďže v dvoch kvalifikačných cykloch sa zbierajú body na pretekoch Svetových pohára a vo Svetovej sérii. „Počíta sa dvanásť výsledkov, z toho maximálne sedem môže byť z jedného obdobia. Kvalifikácia sa nám skončí v polovici mája. Dá sa povedať, že tri štvrtiny kvalifikácie už máme za sebou. Čaká nás záverečná časť.”

Tokijskú trať si už vyskúšala, v prípade postupu na OH chce byť v hornej polovici

Minulý rok sa v Tokiu uskutočnili testovacie preteky na olympijskej trati. Vďaka tomu, že sa zúčastnila na olympijskom teste, môže sa v prípade štartu lepšie popasovať s nástrahami. Bola som priamo v dejisku pretekov. Bude to pekné a náročné. Očakávam teplo a vlhké počasie, treba sa na to pripraviť. Viem, ako sa na to pripravovať a čo mám od toho očakávať. Práve na tých pretekoch sa mi stalo, že som sa na bicykli prehriala. Vďaka tejto skúsenosti budem vedieť, čo mám v príprave aj počas pretekov zmeniť.”

Aktuálne spraví všetko preto, aby v Tokiu nechýbala.Pokiaľ sa do Tokia dostanem, tak by som bola spokojná s umiestením do 30. miesta. Myslím si, že to nebude jednoduché. Avšak bol by to dobrý výsledok byť v hornej polovici výsledkovej listiny.”

Olympijská solidarita Medzinárodného olympijského výboru (OS MOV)

je inštitúcia, prostredníctvom ktorej MOV podporuje množstvo olympijských projektov na celom svete, aj jednotlivé národné olympijské výbory a ich vlastné projekty. Celý chod OS MOV, aj ňou prideľované granty, sa financuje z podielov predaja vysielacích práv z olympijských hier.

Jeden z hlavných grantových programov OS MOV je olympijské štipendium pre športovcov – kandidátov štartu na OH, resp. na ZOH. Neustály nárast cien vysielacích práv z OH/ZOH sa prejavuje v raste výšky štipendií v každom štvorročnom období olympijského cyklu. V porovnaní so štipendijným programom OS MOV pred OH 2016 v Riu de Janeiro došlo smerom k OH 2020 v Tokiu k výraznému navýšeniu celkovej výšky podpory – z predchádzajúcej úhrnnej sumy 177 037 USD na 257 400 USD.

Na Slovensku poberá štipendium k OH v Tokiu 11 športovcov

Smerom k OH v Tokiu toto štipendium poberá 11 slovenských športovcov. V porovnaní s minulosťou sa štipendijný program OS MOV rozšíril o celý jeden rok, takže všetci 11 naši športovci na hradenie nákladov spojených s ich športovou prípravou počas 36 mesiacov každý mesiac poberajú v priemere 650 dolárov (USD). Zo štipendia si môžu hradiť náklady na prenájom športoviska, mzdu trénera, lekárske prehliadky a vyšetrenia, cestovné a úrazové poistenie, ubytovacie a stravovacie náklady, aj vreckové. Pochopiteľne, náklady musia vydokladovať a za štyri mesiace predložiť ich vyúčtovanie. Nad uvedený rámec môžu športovci čerpať ešte grant až do výšky 4.545 USD na hlavu na hradenie účasti na kvalifikačných súťažiach na OH. Držiteľ štipendijného grantu OS MOV o štipendium príde vo chvíli, keď bude jasné, že už nemá ani teoretickú šancu kvalifikovať sa na OH 2020.

Prečítajte si aj o ďalších štipendistoch Olympijskej solidarity MOV

Samuel Baláž bude mať v prípade účasti na OH v Tokiu najvyššie ciele

Športová gymnastka Barbora Mokošová hovorí, že štipendium jej otvorilo nové možnosti


satur

Na ceste do Tokia nás sprevádza náš partner SATUR

Podujatia a športovci
Šport
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV