Športové aktuality
4 mins. čítania

Významné ženské osobnosti športového hnutia na Slovensku

Martin Horváth

Dnes je Medzinárodný deň žien, a preto by sme si radi pripomenuli významné funkcionárky v slovenskom športovom hnutí. To, že šikovných žien je v našom športe neúrekom, potvrdzujú aj nasledujúce riadky.

Felicitas Babušíková – významná krasoročuliarska funkcionárka 

Felicitas Babušíková celý svoj život zasvätila krasokorčuľovaniu. Po tom, čo v roku 1958 zavesila svoje korčule na klinec, pôsobila dlhé roky ako krasokorčuliarska rozhodkyňa a funkcionárka. Viedla Slovenský krasokorčuliarsky zväz a predstavila sa v úlohe hlavnej rozhodkyne na olympiádach, majstrovstvách sveta i Európy. Po Zimných olympijských hrách v Salt Lake City 2002 bola predsedníctvom Medzinárodnej korčuliarskej únie menovaná do komisie, ktorá vypracovala nový systém rozhodovania v krasokorčuľovaní. Ten je používaný dodnes.

Felicitas Babušíková je významná osobnosť slovenského krasokorčuľovania.
Felicitas Babušíková je významná osobnosť slovenského krasokorčuľovania.
Foto
TASR / Pavel Neubauer

Anna Kirnová – medzinárodný úspech slovenskej atletiky 

Anna Kirnová je dlhoročná funkcionárka atletiky, pričom od roku 2019 pôsobí v Rade Európskej atletiky, čo je najvyšší exekutívny orgán európskej atletiky. Pre slovenský šport je jej zvolenie i pôsobenie v Rade veľkým úspechom, pretože v takejto vysokej pozícii v Európskej atletike ešte nijaký slovenský atletický funkcionár nepôsobil. Okrem toho je aj členkou Komisie zrahničných vzťahov SOŠV. V mladosti Anna Kirnová sa úspešne venovala behu na 3000 metrov a bola aj generálnou sekretárkou Slovenského atletického zväzu.

Anna Kirnová momentálne pôsobí v Rade Európskej atletiky.
Anna Kirnová momentálne pôsobí v Rade Európskej atletiky.
Foto
TASR – Dano Veselský

Katarína Ráczová – od šermu k osvete o fair play 

Katarína Ráczová je najúspešnejšia šermiarka slovenskej histórie, trojnásobná olympionička a vicemajsterka sveta vo fleurete. Ako športovkyňa sa zúčastnila na troch olympijských hrách, a to v Mníchove 1972, v Montreale 1976 a v Moskve 1980. V súčasnosti už dlhodobo zastáva funkciu predsedníčky klubu Fair play SOŠV, ktorého cieľom je zdôrazňovať význam pozitívnych a čestných postojov nielen v športe. Okrem toho je aj národnou ambasádorkou Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play. Za svoju mimoriadnu činnosť v oblasti športu získala už viacero ocenení strešnej organizácie športu na Slovensku.

Katarína Ráczová dlhodobo zastáva funkciu predsedníčky klubu Fair play SOŠV.
Katarína Ráczová dlhodobo zastáva funkciu predsedníčky klubu Fair play SOŠV.
Foto
TASR - Štefan Puškáš

Zuzana Bačiak Masaryková – rozhodkyňa na koni 

Zuzana Bačiak Masaryková vystupuje v pozícii generálnej sekretárky Slovenskej jazdeckej federácie a venuje sa aj rozhodcovskej činnosti. V „civile” vyštudovala politológiu a okrem iného je hovorkyňa politického subjektu.

Eva Repková je jedna z najlepších šachistiek na Slovensku.
Eva Repková je jedna z najlepších šachistiek na Slovensku.
Foto
TASR - Lukáš Gálik

Eva Repková je prvá slovenská šachová veľmajsterka a mužský medzinárodný šachový majster. V roku 1991 vyhrala československý šampionát žien, o dva roky neskôr na majstrovstvách sveta junioriek obsadila druhé miesto. Je jednou z najlepších šachistiek na Slovensku a v súčasnosti je aktívna v slovenskom šachovom hnutí a venuje sa organizovaniu medzinárodných turnajov.

Zdenka Letenayová – prvá dáma olympijského múzea 

Zdenka Letenayová je dlhoročnou riaditeľkou Slovenského olympijského a športového múzea a autorkou nespočetného množstva publikácií zo sveta športu. Slovenské olympijské a športové múzeum sa pod jej vedením nevenuje len zbieraniu športových artefaktov, ale aj organizovaniu zaujímavých výstav, ktoré sú určené pre širokú verejnosť. Z úspešných výstav nemožno opomenúť putovnú hokejovú výstavu k 90. výročiu slovenského hokeja, výstavu k príležitosti hokejových majstrovstiev či množstvo ďalších. Zdenka Letenayová získala v roku 2007 Bronzové kruhy SOŠV a minulý rok ju Medzinárodný olympijský výbor vyznamenal ocenením MOV Ženy a šport.

Zdenka Letenayová (vpravo) s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom a hokejovou legendou Jozefom Golonkom, ktorý do zbierky múzea daroval dve olympijské medaily.
Zdenka Letenayová (vpravo) s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom a hokejovou legendou Jozefom Golonkom, ktorý do zbierky múzea daroval dve olympijské medaily.
Foto
TASR - Pavol Zachar

Hana Švehlová – svoj život zasvätila tancu

Hana Švehlová má funkciu viceprezidentky Slovenského zväzu tanečného športu, ktorého je dlhodobo aktívnou súčasťou.

Jana Stašová – úspešná hádzanárka, dnes funkcionárka

Jana Stašová obsadila na olympiáde v Soule 1988 spolu s československou ženskou hádzanárskou reprezentáciou 5. miesto a je členkou Siene slávy slovenskej hádzanej. V minulosti zastávala funkciu generálnej sekretárky SZH a bola delegátkou vo finále ženskej Ligy majstrov 2018. V súčasnosti je i členkou Klubu fair play SOŠV.

Jana Stašová je bývalá úspešná reprezentantka v hádzanej i úspešná funkcionárka.
Jana Stašová je bývalá úspešná reprezentantka v hádzanej i úspešná funkcionárka.
Foto
FOTO TASR - Martin Baumann

Tento článok vznikol v spolupráci s Komisiou SOŠV pre ženy a šport k príležitosti Medzinárodného dňa žien. Cieľom Komisie pre ženy a šport je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Prispievať k zabezpečeniu základného práva športovcov, ktorým je bezpečné prostredie, v ktorom šport vykonávajú.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV