SOŠV
3 mins. čítania

500 dní do EYOF 2021: Organizátorov čakajú dôležité udalosti

Od štvrtka 12. marca zostáva do začiatku 16. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže 2021 v Banskej Bystrici už len 500 dní. Organizátori nechcú premárniť pri prípravách ani jednu minútu zo zostávajúceho času.

Organizačný výbor sa z mesiaca na mesiac rozrastá, na prípravách podujatia sa už dnes podieľajú desiatky ľudí. Cieľom všetkých organizačných zložiek je pripraviť nezabudnuteľný športový festival pre mladých športovcov, nadšencov športu, domácich obyvateľov i návštevníkov mesta. Do Banskej Bystrice na EYOF pricestujú od 25. do 31. júla 2021 stovky mladých športovcov vo veku od 14 do 18 rokov, ktorí budú súťažiť v jedenástich športoch.

„Vybrané športoviská pre EYOF začíname upravovať, aby spĺňali medzinárodné štandardy. Nepôjde o veľké rekonštrukcie, rokmi zanedbaná športová infraštruktúra však dostane nový šat a po skončení EYOF bude ďalej slúžiť Banskobystričanom, ktorí sa na vynovených športoviskách budú cítiť príjemnejšie,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica a prezident organizačného výboru EYOF 2021 Banská Bystrica Ján Nosko.

Päťstodňový míľnik je sprevádzaný viacerými dôležitými udalosťami. Členovia odbornej poroty už usilovne posudzujú návrhy, ktoré prišli do výtvarnej súťaže. V nej organizačný výbor hľadal podobu maskota podujatia – banského škriatka permoníka. Členovia poroty majú veľmi náročnú úlohu, veď do súťaže prišlo vyše tisíc prác nielen od žiakov a študentov základných a stredných škôl, ale aj od verejnosti i odborníkov v oblasti dizajnu z okolia Banskej Bystrice i celého Slovenska.

Už o pár dní sa začne nábor dobrovoľníkov pre EYOF 2021, ktorý bude sprevádzať aj informačná kampaň. Práve od dobrovoľníkov bude závisieť úspech podujatia. Organizátori majú pre nich pripravených 1200 pozícií.

Necelý týždeň po 500-dňovom míľniku sa uskutoční dôležitá schôdzka, na ktorej sa stretnú organizátori so zástupcami jedenástich slovenských športových federácií i VŠC Dukla. Na spoločnom stretnutí podpíšu memorandum o spolupráci pri prípravách, každý z národných zväzov následne vymenuje koordinátora, ktorý bude zodpovedať za daný šport.

Na prelome marca a apríla by mali prísť do Banskej Bystrice členovia kontrolnej komisie Európskych olympijských výborov (EOV) a posúdia pripravenosť mesta na EYOF.

„Európsky olympijský festival mládeže má viac ako mestský charakter a bude oslavou športu a olympizmu v celom našom regióne. Pomôže propagácii a podpore zdravého životného štýlu, rozvoju športu a zvýšeniu kvality života detí, mládeže i dospelých. Som presvedčený, že podujatie môže ľudí ešte viac pritiahnuť k aktívnemu pohybu,“ dodal Ján Nosko.

ČO JE EYOF

Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) je najväčšie európskym multišportové podujatie pre mladých športovcov vo veku od 14 do 18 rokov.

Podujatie sa koná pod olympijskou vlajkou a je bohaté na rôzne olympijské tradície. Nechýba olympijský oheň či slávnostný sľub športovcov a funkcionárov. EYOF je brána na olympijské hry. Veľa medailistov z festivalu získalo neskôr cenný kov aj na olympijských hrách. Viaceré európske športové hviezdy urobili svoje prvé kroky na medzinárodnej športovej scéne práve na EYOF. Aj keď EYOF nie je pre všetkých odrazový mostík do ich kariér, všetci účastníci si z podujatia odnášajú cenné priateľstvá a skúsenosti, ktoré pretrvávajú celý život. Do Banskej Bystrice príde približne 3600 mladých športovcov a členov realizačných tímov.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV