SOŠV
Rozhovor
Bratislava
5 mins. čítania

Prezident SOŠV Anton Siekel súhlasí s postupom MOV, no zdravie športovcov riskovať nebude

Anton Siekel pri vlaňajšom odovzdaní slovenskej olympijskej prihlášky do Tokia. Na obrazovke vpravo vidno dlhodobý slogan SOŠV Pripravení na Tokio, ktorý vzhľadom na opatrenia proti šíreniu koronavírusu na Slovensku aktuálne nahradil slogan Pripravení ostať doma.
Foto
TASR/Michal Svítok

Vo svetle rušenia a prekladania desiatok svetovo významných športových podujatí pre rozšírenie koronavírusu sa valí čoraz väčšia kritika na Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Jeho prezident Thomas Bach spolu s organizačným výborom i japonskou vládou stále držia líniu a aj v druhej polovici marca tvrdia, že tohtoročná olympiáda v Tokiu sa uskutoční v stanovenom termíne 24. júla až 9. augusta. Šéfa MOV počas stredajšej telekonferencie podporili aj predstavitelia národných výborov európskych krajín a medzi nimi aj Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV).

Prezident SOŠV Anton Siekel vníma situáciu veľmi pozorne a aj keď je zatiaľ za zdržanlivý postoj, varuje: "Zdravie je vždy prednejšie a my budeme dbať vždy na to, aby naši športovci išli iba do podmienok, kde im budeme vedieť garantovať, že sa v zdraví vrátia naspäť. O tom nie je žiadna diskusia."

Druhý grandslamový turnaj tenisovej sezóny Roland Garros sa mal konať na prelome mája a júna, futbalové majstrovstvá Európy a Copa America ešte o mesiac neskôr, no tieto ani ďalšie podujatia sa v pôvodných termínoch neuskutočnia. Rozšírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2 ovplyvnilo všetky aspekty každodenného života po celom svete nevynímajúc šport, ktorý má na leto naplánovaný svoj štvorročný vrchol. V zložitých podmienkach pokračujú prípravy na hry v Tokiu podľa plánu a MOV zatiaľ neuvažuje o pláne B.

"Môžem potvrdiť, že MOV chce dodržať stanovený termín. Rovnako tak Bach povedal, že v centre záujmu MOV i národných olympijských výborov je zdravie športovcov, takže určite bude túto situáciu pozorne sledovať a k definitívnemu záveru príde vtedy, keď bude mať všetky informácie o možnom ohrození konania olympiády," povedal pre TASR šéf slovenského športu.

"Bach zdôraznil, že hovoriť o odložení je predčasné. Možno mu niektorí vyčítajú, že nerieši plán B, ale MOV sa rozhodol zvoliť takýto pragmatický a racionálny prístup, aby nevytváral neistotu a paniku. Pokiaľ MOV naozaj nebude mať istotu, že termín olympiády je ohrozený, tak je skoro hovoriť o nejakej alternatíve. Zatiaľ všetci veríme, že sa uskutoční v plánovanom termíne a že bude bezpečná. To je to podstatné," pokračoval Siekel.

Takýto postup sa nepáči množstvu športovcov po celom svete, ktorí sa nemôžu pre bezpečnostné opatrenia a cestovateľské reštrikcie na hry pripravovať. Navyše sa masovo rušia kvalifikačné podujatia a tak stále nie je jasné, kto sa vlastne na hry dostane. "Aj naši športovci nedočkavo túžia po istote, či budú štartovať alebo nie, pretože to ovplyvňuje ich prípravu. Tieto starosti sa prejavujú všade, u trénerov, tímov, žiaľ, momentálne žijeme takúto dobu," povedal ďalej prezident SOŠV.

Ďalším dôležitým aspektom je, že obmedzenia v príprave nie sú pre všetkých rovnaké. Kým vo väčšine európskych štátov panujú karanténne opatrenia, inde vo svete to tak nie je a športovci sa môžu pripravovať spoločne, či dokonca v zahraničí. "Podmienky sú vždy diferencované podľa krajiny, kde sa daný športovec nachádza, no teraz to samozrejme vnímame citlivejšie. Určite to výrazne poznačí prípravu, to sa nedá ignorovať. Bude na zvážení, či to obmedzenie bude mať také závažné dôsledky na športový výkon, aby spôsobilo, že by olympiáda mohla mať faktor nespravodlivosti. Ťažko to posúdiť, možnože teraz v marci je predčasné to hodnotiť, ale úplne súhlasím, že keď sa už bude písať apríl, máj, tak už to môže mať fatálne následky," uviedol Siekel.

Slovenská delegácia naposledy navštívila dejisko hier pred týždňom a jej šéf potvrdil, že situáciu okolo pandémie berú všetci v krajine veľmi vážne. Zatiaľ idú podľa plánu, no ak bude počet nakazených pribúdať a pandémia sa v najbližších týždňoch až dvoch mesiacoch nezmierni, bude treba vykročiť k ráznym rozhodnutiam. Jedna možnosť je hry presunúť na neskorší termín, či ďalší rok, druhá ich úplne zrušiť. "Nemám všetky fakty a dáta, ktorými by som to vedel podložiť, ale ja by som bol radšej, keby sa OH konali o rok neskôr, ako keby mali byť zrušené."

S prípadným odkladom na nasledujúce leto však prichádza množstvo ďalších problémov. Úprava kvalifikačných kritérií, kolízia s ďalšími športovými podujatiami, na leto 2021 už napríklad presunuli ME vo futbale, logistika, no podľa Siekela by bolo najťažšie vyriešiť ubytovanie športovcov a ich tímov. Tých sa na OH chystá vyše desaťtisíc. Olympijské dediny sa totiž po skončení hier dávajú na komerčný trh.

"Nepochybujem, že aj teraz je to rovnako a neviem si predstaviť, že by si tam niekto kúpil byt a povedali mu, že o rok ho musí uvoľniť. Toto vidím ako najväčší logistický problém. Športoviská sú a budú pripravené aj neskôr, ale ubytovanie je reálne veľmi ťažké zabezpečiť v neskorších termínoch. Je tam však aj séria ďalších problémov, o ktorých sme zatiaľ nediskutovali a ktoré ovplyvnia termín v prípade odloženia OH. Kolízia s inými podujatiami je len jeden z nich. Ak sa tak stane, bude to všeobecne veľmi nepríjemná situácia pre šport," uviedol Siekel.

Koronavírus zasiahol priamo aj fungovanie SOŠV. "Celý olympijský výbor momentálne pracuje z domu, nemáme žiadne stretnutia, ktoré sme mali plánované a potrebovali sme ich. Takže pracujeme v obmedzenom režime, ale tak je teraz nastavený každý. Darí sa nám s tým vyrovnať tým, že komunikujeme cez telefóny, skype a podobne," dodal.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV