Športové aktuality
3 mins. čítania

Skejtbordista Richard Tury musel na Slovensko prejsť peši: V karanténe si chce vyčistiť hlavu, ale aj ostať vo forme

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Slovenský skejtbordista Richard Tury.
Foto
Archív Richard Tury

Richard Tury patrí v skejtbordingu medzi širšiu svetovú špičku. V roku 2018 vyhral svetovú sériu FISE World Series, na minuloročných majstrovstvách sveta skončil na 17. mieste a tento rok sa naplno venoval olympijskej príprave. Jeho snom sú olympijské hry v Tokiu 2020, kde má mať skejtbording svoju olympijskú premiéru. Plány však nielen jemu, ale aj celému športovému svetu zmenil šíriaci sa koronavírus. Kvôli pandémii sa zastavil šport na všetkých kontinentoch a o osude tohtoročných olympijských hier sa rozhodne v najbližších týždňoch.

Človek mienil, koronavírus zmenil a Richard Tury tak namiesto pretekov za oceánom trávi čas v domácej karanténe v Košiciach.

Na Slovensko prišiel peši

„Už od 10. januára som bol v Los Angeles, kde som mal byť do začiatku apríla. Tento týždeň sa mala uskutočniť súťaž v Las Vegas, no ako sa situácia zhoršovala, rozhodol som sa vrátiť domov na Slovensko,“ hovorí slovenský skejtbordista. Súťaže postupne rušili na celom kontinente. Po komunikácii s priateľmi, ktorí mali problémy dostať sa domov na Slovensko, sa rozhodol odísť aj on. Letel do Prahy a Česká republika v tom čase zavádzala prísne opatrenia. „Keďže Česi zatvorili svoje hranice, nebol som si istý, či sa tam vôbec dostanem. Nakoniec sa to podarilo. Slovenskú hranicu som ale musel prejsť peši, následne ma aj skontrolovali, dodáva Košičan.

Richard po prekročení slovenskej hranice.
Richard po prekročení slovenskej hranice.
Foto
Archív Richard Tury

„...Úprimne, posledné dni som sa nedokázal sústrediť na skejtbording, ale myslel som len na jedno – ako sa čo najrýchlejšie dostať domov. Väčšina letov z Los Angeles bola vypredaná, lietadlá nelietajú a letiská sa uzatvárajú. Po dvoch dňoch cestovania sa mi podarilo pešo prekročiť našu hranicu, neviete si ani predstaviť, aký to bol pre mňa pocit byť doma. Aktuálne ani nevieme, či sa vôbec dojazdí kvalifikácia na OH 2020, ale to je teraz druhoradé...,“ - takto opísal Richard Tury svoje pocity na sociálnej sieti

Prázdne americké cesty

V čase, keď sa nachádzal v USA, nebrali miestni situáciu s koronavírusom príliš vážne a v krajine nebolo vôbec vidieť strach. „Situácia bola ešte pomerne normálna. Jediné, čo som si všimol bolo to, že v obchodoch ľudia vykúpili toaletný papier a balenú vodu. Posledný deň pred odletom som však začínal vnímať viac opatrnosti, cesty bolo prázdnejšie. Stále to však bolo vlažné, všetky opatrenia začali riešiť neskôr,“ spomína 26-ročný Tury.

Slovenský skejtbordista Richard Tury.
Slovenský skejtbordista Richard Tury.
Foto
Archív Richard Tury

Karanténa mu pomôže vyčistiť si hlavu

Domáca karanténa mu podľa jeho slov aspoň na chvíľu pomohla zastaviť sa a oddýchnuť si. „V Amerike som posledné dva mesiace iba jazdil na skejtborde. Doma si aspoň vyčistím hlavu. Zistil som, že posledné dva roky som okrem ‘skejtovania’ nerobil nič iné,” hovorí a jedným dychom zároveň dodáva, že vo forme sa, samozrejme, stále udržiava. „Snažím sa byť v kondícii. Udržujem sa klasicky ako každý športovec – stacionárny bicykel, fitlopta. Vymýšľam si aj rôzne cviky na balančnej podložke, nech ten návrat na skejtbord nie je ťažký,“ pripomína.

Na záver posiela slovenský skejtbordista všetkým jeden odkaz:  „Najdôležitejšie je, aby všetci ostali doma. Koronavírus porazíme len vtedy, ak sa spojíme. Všetko ostatné môže počkať, prvoradé je zdravie. Zostaňte doma, musíme to zvládnuť spoločne!“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV