Športové aktuality
Tokio, Kolín nad Rýnom, Colorado Springs, Canberra, Montreal
6 mins. čítania

Už aj Japonci hovoria o odložení OH v Tokiu, škody pre organizátorov v takom prípade vyčíslili na 5,7 miliardy eur

Na japonské Tokio a na olympijské hry, ktoré sa tam majú konať na prelome júla a augusta, sa upiera pozornosť celého sveta.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Odklad tohtoročných olympijských hier v Tokiu "sa môže stať nevyhnutným", pokiaľ by pandémia nového koronavírusu znemožňovala ich bezpečný priebeh. Vyhlásil to v pondelok japonský predseda vlády Šinzó Abe, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. Celosvetovo bolo v pondelok ráno v 167 krajinách/regiónoch potvrdených takmer 340-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 14 705 osôb. V Japonsku k danému času evidovali 1101 infikovaných osôb a 41 obetí, 235 osôb sa vyliečilo.

Abe povedal na pôde parlamentu, že Japonsko je stále odhodlané usporiadať olympijské hry v "úplnej" podobe, v prípade ťažkostí však môže rozhodnúť o odklade týchto hier, a to "predovšetkým s ohľadom na športovcov." "Ak bude náročné zorganizovať hry v kompletnej podobe, rozhodnutie o ich odložení bude neodvratné. Bezpečnosť športovcov je prvoradá," citovala Abeho agentúra AP.

Japonský premiér tak prvýkrát pripustil, že olympijské hry by sa nemuseli vzhľadom na pandémiu začať v plánovanom termíne 24. júla. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) počas noci takisto zmenil doterajší spôsob vyjadrovania, keď oznámil, že začne intenzívnejšie pracovať na rôznych scenároch vrátane odkladu hier. "Zrušenie nie je možnosťou," povedal Abe, čím zopakoval predošlý výrok šéfa MOV Thomasa Bacha. Ten uviedol, že zrušenie olympijských hier "by nevyriešilo žiadny problém a nikomu by nepomohlo". Práve MOV bude mať pri rozhodovaní o nadchádzajúcich hrách konečné slovo, pričom je v súvislosti s koronavírusovou pandémiou pod čoraz väčším nátlakom zo strany svetových športovcov a športových zväzov.
     

K možnému odloženiu OH 2020 v Tokiu sa oficiálne vyjadril aj šéf organizačného výboru hier Joširo Mori. Rovnako potvrdil, že členovia výboru rokujú s MOV o možnom odklade, ale nie o zrušení olympiády. MOV už v nedeľu večer informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží. Na pondelňajšej tlačovej konferencii Mori povedal jasné slová: "Nie sme takí hlúpi, aby sa olympiáda konala podľa plánu." Uviedol tiež, že olympijská pochodeň odštartuje svoju púť po krajine podľa pôvodného plánu vo štvrtok vo Fukušime.

Odklad OH 2020 v Tokiu by stál japonských organizátorov až 5,7 miliardy eur. Uviedla to v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na japonských ekonomických expertov. Miestne univerzity vykalkulovali výšku možných strát potom, ako v nedeľu Medzinárodný olympijský výbor (MOV), japonská vláda aj organizačný výbor prvýkrát pripustili možnosť presunutia pôvodného termínu 24. júl - 9. august. Rozpočet OH je vyše 12 miliárd amerických dolárov, tri majú dať sponzori z Japonska, medzi ktorými stúpa nervozita. Jednou z možností je tá, že by sa OH konali bez divákov, čo by znamenalo stratu 800 miliónov USD.

Hlasy zo zahraničia

Nemecký olympijský výbor (DOSB) je za presunutie OH 2020 v Tokiu na budúci rok. Informoval o tom v pondelok s tým, že uvítal začiatok diskusie o možnom odklade hier. "Vzhľadom na to, že pre šírenie koronavírusu by ani preloženie hier na jeseň tohto roka nebolo bezpečným riešením, sme za ich odklad až na rok 2021," uviedol šéf DOSB Alfons Hörmann pre agentúru SID. "Radi by sme čo najskôr poznali rozhodnutie o tom, že v pôvodnom termíne sa OH nebudú môcť uskutočniť, aby sme mohli hľadať alternatívne riešenie."


Prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe vyzval Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby z dôvodu pandémie nového koronavírusu odložil tohtoročné olympijské hry v Tokiu. V liste zaslanom šéfovi MOV Thomasovi Bachovi zdôraznil, že OH v júli a auguste 2020 nie sú v súčasnej situácii "prijateľné a ani žiadúce". Rozhodnutie o olympijských hrách musí byť prijaté veľmi rýchlo. Myslím si, že nastal na to správny čas, dlhujeme to našim športovcom," uviedol šéf Svetovej atletiky, podľa ktorého pre športovcov nie sú zabezpečené férové podmienky na plnenie olympijských limitov, šíriaci sa koronavírus sa takisto podpísal pod nedostatočné tréningové podmienky a zvýšil riziko zranenia športovcov.

Austrálsky olympijský výbor (AOC) odkázal svojim športovcom, aby sa začali pripravovať na olympijské hry v termíne leto 2021. Podľa AOC je nemožné, aby sa vzhľadom na pandémiu koronavírusu stihli austrálski športovci načas pripraviť a zhromaždiť pred OH v Tokiu, ak by odštartovali v riadnom termíne 24. júla 2020. "Máme športovcov rozstrúsených po celom svete. Viacerí trénujú v športových centrách po celej Austrálii, kde sa pripravujú podľa vlastných programov. S cestovnými a inými obmedzeniami začína byť situácia neudržateľná," uviedol podľa DPA šéf exekutívy AOC Matt Carroll.

"Je jasné, že OH sa nemôžu konať tento rok v júli. Naši športovci sú úžasní v tom, že si napriek súčasnej situácii dokázali udržať pozitívnu náladu a ďalej poctivo trénujú, ale stres a neistota je pre nich extrémnou výzvou. Uvedomujeme si, že odloženie hier prinesie nové otázky. No ak celý svet príde na OH v Tokiu, môžu sa stať hry skutočnou oslavou športu a ľudskosti," vyhlásil viceprezident AOC a šéf austrálskej misie OH 2020 Ian Chesterman.

Nedeľňajšie stanovisko MOV o možnom odložení OH 2020 ocenil Olympijský a paralympijský výbor USA (USOPC). "Je to zo strany MOV progres. Považujeme to za dôležitý krok, ktorý umožní prehľadnosť," uviedol USOPC vo svojom stanovisku. MOV informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží.

Kanadský olympijský výbor (COC) nevyšle svojich športovcov na olympijské hry v Tokiu, pokiaľ sa budú konať v riadnom termíne (24. júla - 9. augusta 2020). Pandémia nového koronavírusu je riziko, ktoré COC nemieni podstupovať. "Vzhľadom na ochorenie COVID-19 a s ním spojené riziká nie je bezpečné pre našich športovcov, zdravie a bezpečnosť ich rodín a celú kanadskú športovú komunitu ďalej trénovať a pripravovať sa na OH 2020. Preto COC vyzýva Medzinárodný olympijský výbor, Medzinárodný paralympijský výbor a Svetovú zdravotnícku organizáciu, aby odložili hry o rok," píše sa v stanovisku COC.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV