Športové aktuality
5 mins. čítania

Slovenskí športovci reagujú na odklad olympijských hier v Tokiu

Martin Horváth, Stanislav Krško, Andrej Galica, Miroslava Luptáková, TASR
Foto
TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor rozhodol o odklade olympijských hier v Tokiu, ktoré sa uskutočnia počas budúceho roka. Dôvodom je pandémia koronovírusu, pričom na túto skutočnosť reagujú aj slovenskí športovci. 

Danka Barteková (strelkyňa, členka Komisie športovcov MOV): "Toto rozhodnutie bolo určite nesmierne náročné, avšak očakávané a nevyhnutné pre zdravie a bezpečnosť všetkých. Pevne dúfam, že sa mi tohtoročná sezóna presunutím hier neskončí a čoskoro sa všetci vrátime do prípravy na budúcoročné olympijské hry Tokio 2020!"

Matej Tóth (chodec, úradujúci olympijský víťaz na 50 km, predseda Komisie športovcov MOV): "Platí to, čo som povedal. Momentálne si neviem predstaviť, že účasť bude aj so mnou. V každom prípade je to rozhodnutie, ktoré si treba dobre zvážiť. Určite sa nerobí len vo svojej hlave. Musím si to prebrať so svojím tímom, trénerom a, samozrejme, s rodinou. Nechcem robiť unáhlené závery. Určite sa k tomu v priebehu tejto sezóny vyjadrím, pokiaľ nejaká bude. Prípadne to bude v najbližších týždňoch a mesiacoch sa vyjadríme. Nič nebudeme robiť za horúca. Zatiaľ definitíva nepadla."

Jakub Grigar (vodný slalomár, má olympijskú miestenku): "Pre mňa znamená odklad, že mám o rok viac času, aby som sa poriadne pripravil na olympiádu. Môžem popracovať na mojich slabých stránkach. Z tohto pohľadu to môžem zobrať ako výhodu."

Barbora Mokošová (gymnastka, má olympijskú miestenku): "Pre mňa preloženie olympiády nie je veľký šok, bola som na to celkom pripravená. Myslím si, že je to v momentálnej situácii najlepšie riešenie. Veľmi veľa športovcov sa ešte nekvalifikovalo a nemá miestenku. Všetky športoviská sú zatvorené. Nedá sa športovať, všetky podujatia sa rušia. Momentálne je koronavírus tak rozšírený, že by olympijské hry neboli bezpečné. Vnímam to ako správne rozhodnutie."

Ján Volko (šprintér, bojuje o olympijskú miestenku): "Veľmi ťažko sa mi to teraz ešte hodnotí vzhľadom na to, že rok 2021 je ešte veľmi ďaleko. Máme tam dva vrcholy – majstrovstvá sveta a majstrovstvá Európy. Bude tam dosť podujatí a neviem, ako sa budú riešiť majstrovstvá sveta v Eugene. Bude to veľmi zaujímavé, ale v každom prípade je to smutné. Lepšie nech sa olympiáda uskutoční o rok - o dva ako vôbec."

Zuzana Rehák-Štefečeková (strelkyňa, vybojovala olympijskú miestenku v trape a mix trape): "Momentálne prežívam fázu šoku. Dúfala som, že ak by sa to podarilo zorganizovať tento rok, bolo by to takým svetlom na konci tunela, kvôli tomu, čo sa deje na svete. Ja už som kvalifikovaná, už som sa mala celú sezónu iba pripravovať. Viem však, že veľa športovcov nie je kvalifikovaných a nemajú ani vhodné podmienky. Nikto nevie, dokedy bude trvať táto situácia. Z rozumového hľadiska je to dobré rozhodnutie, musím sa s tým však vysporiadať emocionálne.“

Richard Tury (skejtbordista, bojuje o olympijskú miestenku): „Odloženie olympijských hier je rozumný krok z hľadiska toho, čo sa deje vo svete. Momentálne nemá takmer žiadny športovec kde trénovať, všetci musia ostať doma. Ak sa hry presunú o rok, bude to olympiáda, ako ju každý pozná.“

Patrik Jány (strelec, má olympijskú miestenku): "Chvíľku z toho ešte budem smutný, mala to byť moja premiéra a veľmi som sa tešil. Je to však určite správne rozhodnutie vzhľadom na aktuálnu situáciu. Máme ďalší rok na prípravu, tak sa ho pokúsim využiť čo najlepšie."

Alexandra Longová (lukostrelkyňa, bojuje o olympijskú miestenku): "Odloženie OH 2020 som trochu predpokladala, študovala som biológiu a viem, že zbaviť sa takéhoto globálneho vírusu nie je jednoduché. Dúfala som, že organizátori budú súcitiť so športovcami, ktorí sa nemôžu pripravovať a zaistia, aby všetci mali férové podmienky na prípravu. Určite som pokojnejšia, keďže viem, že v týchto podmienkach by som nemohla trénovať naplno. Pokojnejšia budem aj, čo sa týka kvalifikačného procesu."

Erik Vlček (rýchlostný kanoista, vybojoval pre Slovensko miestenku v K4 na 500 m): "Tešili sme sa na olympiádu, aj rok dobre odštartoval, začali sme sa pripravovať v zahraničí, ale potom sme si uvedomili, že olympiáda asi nebude a už sme to tušili, teraz je to definitívne. Nič iné nám neostáva, len byť pozitívne naladení a vydržať ešte rok. Ja to určite nevzdám, toto mala byť moja posledná olympiáda, ale ešte rok to zvládnem."

Peter Gelle (rýchlostný kanoista, vybojoval pre Slovensko miestenku v K1 na 1000 m): "Je to jednoznačne správne rozhodnutie. Situácia vo svete sa nezlepšuje, skôr naopak, takže sa nedalo čakať, že by sa to z mesiaca na mesiac zlepšilo. Navyše, v športe treba čas na prípravu a teraz by to nebolo fér. Nechápem, prečo sa s týmto rozhodnutím tak dlho čakalo."

Alexander Slafkovský (vodný slalomár, bojuje o olympijskú miestenku): "Už som sa na to psychicky pripravoval, otázka bola, kedy to oficiálne odložia. Z môjho pohľadu budeme mať aspoň o to viac času na prípravu. Určite to bolo správne rozhodnutie, nebolo by to fér a bolo by tam riziko pre zdravie ľudí."

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV