SOŠV
Bratislava
4 mins. čítania

Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba o preložení OH v Tokiu na budúci rok: Najlepšie riešenie

Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba pri mimoriadnom brífingu.
Foto
TASR/Pavol Zachar

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) uvítal rozhodnutie o odložení olympijských hier v Tokiu na budúci rok. "Je to najlepšie riešenie," uviedol na utorňajšom mimoriadnom brífingu generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

"Situácia ohľadom pandémie koronavírusu vystrašila každého na svete, vrátane športovcov. Medzinárodný olympijský výbor dlho čakal, ale treba si uvedomiť, že bolo potrebné vyhodnotiť obrovský komplex vecí a až potom mohlo prísť k takémuto zásadnému rozhodnutiu o odložení hier," vysvetlil Liba. "Slovenský olympijský a športový výbor s potešením prijal tento verdikt. Je to najlepšie, čo sa mohlo stať aj v súvislosti so zdravím našich športovcov. Mali sme od nich veľmi veľa otázok - ako sa majú v tejto náročnej situácii pripravovať, ako trénovať, ako majú plniť kvalifikaćné kritériá. Dnešné rozhodnutie mnoho týchto otázok vyriešilo."

SOŠV bude teraz rovnako ako ostatné národné olympijské výbory čakať, ako sa vyrieši otázka kvalifikačných kritérií pre OH v roku 2021. "MOV sa na tom musí dohodnúť s jednotlivými medzinárodnými športovými federáciami. Iba 53 percent športovcov malo doteraz splnené kritériá do Tokia, o zvyšku sa malo rozhodovať. Budeme čakať na vyjadrenie, ako to bude s tými, ktorí sa už k dnešnému dňu kvalifikovali. Či si budú držať kvóty a miestenky, alebo sa proces začne nanovo. Nebudeme predbiehať udalosti, musíme si počkať, ako to dopadne. Rok 2021 nebude jednoduchý, pretože športový kalendár je už teraz preplnený. Poolympijský rok vždy patril majstrovstvám sveta či Európy v mnohých športoch a je ďalšia otázka, ako sa s tým MOV vyrovná."

Podľa Jozefa Libu o odložení OH rozhodli najmä obavy o zdravie všetkých účastníkov hier. "Zdravie je prvoradé pre všetkých, a to bol ten hlavný dôvod. Zároveň ale bolo čoraz častejšie počuť zo strany športovcov, že sa v aktuálnej situácii nedokážu dôstojne na toto podujatie pripraviť a že si mnohí z nich nedokážu ani vybojovať účasť na olympiáde. Takže zavážilo aj to, že by to z tohto pohľadu bol neférový súboj. Vzhľadom na cestovné obmedzenia po celom svete sa do úvahy brala aj účasť divákov na športoviskách, či sa tí so zakúpenými vstupenkami budú cítiť pri ceste do Japonska bezpečne. To bol ďalší faktor."

Odklad hier v Tokiu je prirodzeným vyústením tlaku zo strany svetovej športovej verejnosti. "Všetko už nasvedčovalo tomu, že olympiádu presunú. Asi ešte chvíľu potrvá, kým bude známy nový termín hier, ale keďže padlo prvé rozhodnutie, o to ľahšie sa teraz bude o konkrétnom dátume rokovať a vyjednávať so všetkými zainteresovanými stranami. Ak by to nebolo v pôvodnom termíne na prelome júla a augusta, možno bude ešte vhodnejší napríklad máj, ktorý je už v teplejšom období a možno je z hľadiska kalendára voľnejší ako iné mesiace. Ale na to si budeme musieť počkať."

Organizátori v Tokiu už počítajú straty, ktoré budú mať v súvislosti s odložením hier na budúci rok. Finančné dopady na svojej strane bude musieť vyčísliť aj SOŠV. "Objemy síce nie sú obrovské, ale mnohé zálohy sme už museli zaplatiť, najmä čo sa týka ubytovania a dopravy na OH, ale aj pobytu našich športovcov na predolympijských súťažiach a aklimatizačných pobytoch. Mnohé veci sa postupne vyjasnia v najbližších dňoch a ďalšie ekonomické dopady budeme aj u nás na výbore rátať, až keď sa plnohodnotne vrátime do práce," dodal Liba.

MOV čaká v novej situácii množstvo práce, rovnako sa na to chystajú aj v SOŠV: "Najskôr sa budeme musieť pozrieť na mechanizmy, ktoré sme mali v súvislosti so zabezpečením našej výpravy už naštartované. Niektoré budeme musieť pozastaviť, niektoré úplne zrušiť. Aj po ekonomickej a aj po logistickej stránke budeme mať čo robiť a predpokladám, že od jesene si opäť ešte raz zopakujeme to, čo sme robili doteraz," povedal generálny sekretár SOŠV.

V súvislosti s odkladom hier visí otáznik aj nad organizáciou Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici, ktorý sa mal uskutočniť od 25. do 31. júla 2021. "V tejto situácii s najväčšou pravdepodobnosťou požiadame buď o jeho preloženie na iný termín alebo o nejakú modifikáciu podujatia. Dnes je to ešte veľmi predčasné hovoriť, ale určite to bude v konflikte s viacerými podujatiami v roku 2021, ktoré budú mať väčšiu prioritu. Budeme preto o tom určite komunikovať s Európskymi olympijskými výbormi a čakať na odpoveď," dodal Liba.

Podujatia a športovci
Tags
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV