Športové aktuality
Tokio/Lausanne
2 mins. čítania

Prezident MOV Thomas Bach o tom, prečo rozhodnutie o odložení OH v Tokiu padlo tak rýchlo: Kľúčové boli alarmujúce čísla uplynulých dní

Prezident MOV Thomas Bach.
Foto
TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v utorok oficiálne rozhodol o odložení olympijských hier v Tokiu na rok 2021. Dôvod je pandémia nového koronavírusu. Najväčšie športové podujatie sa malo pôvodne konať od 24. júla do 9. augusta 2020. V plánovanom termíne 25. augusta až 6. septembra sa neuskutočnia ani paralympijské hry.

"Lídri sa zhodli, že olympijské hry v Tokiu poslúžia ako maják v týchto temných časoch. Olympijský oheň sa stane svetlom na konci tunela, v ktorom sa svet momentálne nachádza, a preto zostane v Japonsku. Prezident Bach a predseda vlády Abe vyjadrili svoju starosť v súvislosti s pandémiou, ktorá výrazne zasahuje do prípravy športovcov. Počas veľmi priateľského a konštruktívneho rozhovoru ocenili prácu organizačného výboru aj boj Japonska proti koronavírusu," priniesol spoločné stanovisko MOV a organizačného výboru portál insidethegames.biz. Okrem samotných hier odložili aj štafetu s olympijskou pochodňou. Tá mala odštartovať vo štvrtok 26. marca na území prefektúry Fukušima. Olympijský oheň zatiaľ zostane vo Fukušime.

MOV dlho držal líniu, že OH sa napriek rozsiahlemu šíreniu koronavírusu, hromadnému rušeniu iných vrcholových podujatí a celosvetovým cestovateľským obmedzeniam uskutočnia v pôvodnom termíne 24. júla až 9. augusta. Špeciálne opatrenia či rokovania o preložení na neskorší termín neinicioval ani v polovici marca. Vedenie MOV preto čelilo veľkej kritike zo strany športovcov, úradov i samotných členov MOV. Tá sa postupne stupňovala, pridávali sa popredné národné výbory po celom svete a postupne zmenili svoj postoj aj organizátori.

MOV prvýkrát potvrdil, že sa zaoberá odložením hier 22. marca a oznámil, že rozhodne do štyroch týždňov. Bol však pod tlakom, aby prišiel s verdiktom oveľa skôr. "Kľúčové boli alarmujúce čísla uplynulých dní. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že na najhoršie sa musí pripraviť Afrika a že pandémia naberá na obrátkach. Dovtedy sme verili, že Japonsko môže usporidať bezpečné podujatie," vysvetlil Bach.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV