Športové aktuality
4 mins. čítania

Triatlonista Richard Varga pred pár dňami ešte bojoval v Austrálii o olympiádu: Tvárili sa, ako keby sa ich to netýkalo

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Richard Varga.
Foto
TASR - Pavol Zachar

Slovenský triatlonista Richard Varga 14. marca obsadil 22. miesto na pretekoch Svetového pohára v triatlone v austrálskom meste Sunshine Coast. Potreboval zbierať body do rebríčka, ktorý zaručuje účasť na OH v Tokiu. Triatlonový Svetový pohár bol jedno z posledných svetových podujatí, ktoré sa konali aj napriek celosvetovej hrozbe zo šíriaceho sa koronavírusu. Účastník dvoch olympijských hier sa po prerušení pretekov rýchlo presunul na Slovensko do domácej karantény.

Richard nám porozprával o svojich postrehoch z Austrálie, ale aj o tom, ako sa udržuje vo forme v náročných časoch.

Keď sa koronavírus šíril ešte len na ázijskom kontinente, Varga bol na pretekoch v Indii. „Bolo to pred štyrmi týždňami, letel som cez Singapur, tam to bolo vážnejšie, na letisku už boli kontroly. V Austrálii, kde som prišiel potom, to bolo v poriadku. Bolo tam vtedy len tridsať prípadov v celej veľkej krajine, okrem zakázaných letov z Číny nemali takmer žiadne opatrenia. Mňa sa to vôbec netýkalo, ja som sa tri týždne pripravoval na preteky. Počas toho obdobia sa však situácia začala zhoršovať v Európe, najviac v Taliansku,“ hovorí na úvod slovenský triatlonista.

Musel som si vziať taxík a hranicu prekročiť pešo

Posledný týždeň pred pretekmi v Austrálii začali byť väčšie a väčšie opatrenia zo strany austrálskej vlády, zrušili sa aj veľké podujatia, ako napríklad VC Formuly 1. „Potom zrušil lety z Európy, to už prišla obava z toho, čo sa bude diať ďalej. Ja som mal letieť z Austrálie na Nový Zéland a potom do Brazílie na ďalšie preteky Svetového pohára. Organizátori nám až minulý týždeň po sobotňajších pretekoch dali vedieť, že všetky preteky sa odkladajú. Veľa pretekárov si muselo zmeniť lety, ja som však mal informácie, že budú zrušené a kúpil som si let, ten bol úplne plný. Letenku som si kúpil do Viedne, už vtedy boli dva dni zatvorené slovenské hranice. Z viedne som si musel vziať taxík a hranicu prekročiť pešo. Tam ma čakala žena a odviezla ma domov,“ spomína 31-ročný športovec.

Richard Varga po príchode na Slovensko.
Richard Varga po príchode na Slovensko.
Foto
Archív Richard Varga

„Jedny z posledných pretekov pred zákazom austrálskej vlády boli práve tie naše“

Organizátori sa tvárili, ako keby sa ich to netýkalo

Faktom ostáva, že triatlonové preteky sa konali aj napriek masívnemu rušeniu športových podujatí po celom svete. „Jedny z posledných pretekov pred zákazom austrálskej vlády boli práve tie naše. Vnímal som to tak, že to bolo aj trochu nezodpovedné, pretože o tri – štyri dni sa potvrdilo, že tam boli aj nakazení ľudia. Ja som sa chcel pretekať, boli to kvalifikačné preteky. Vedel som však, že organizátori by mali zakročiť. Nič také sa tam nestalo. Tvárili sa, ako keby sa ich to netýkalo, hovorí Varga, ktorý sa momentálne nachádza v domácej karanténe so svojou ženou a dcérou. Výhodou je, že sú v dome so záhradou, majú teda aj priestor na pohyb na čerstvom vzduchu. „S malou môžeme ísť aj trošku von, inak by to bolo ťažké. Je to príjemnejšie, ako byť medzi štyrmi stenami,“ dodáva.

Richard Varga s dcérkou v domácej karanténe.
Richard Varga s dcérkou v domácej karanténe.
Foto
Archív Richard Varga

Ako sa najznámejší slovenský triatlonista udržuje v domácej karanténe vo forme? „Zobral som si trenažér, veci na cvičenie do posilňovne, ťahadlá na plávanie, snažím sa simulovať nejaký tréning, aby som ostal v kondícii. Snažím sa aj zlepšiť, mal som nejaké zranenia, takže pracujem na tom, aby som vyzdravel,“ dodáva Varga.

„Momentálne netuší nikto, ani odborníci, koľko bude táto kríza trvať, všetci sa iba domnievame. Bude to určite celosvetová vec, niekoľkokrát sa to možno dokonca otočí okolo sveta, vzhľadom na správy z Číny, že prichádza niečo ako druhá vlna. Myslím si, že pokiaľ sa neurobí proti koronavírusu vakcína, bude ho veľmi náročné prekonať,” vyjadril sa k súčasnej situácii triatlonista.

Pohyb odporúča aj v karanténe

Opatrenia treba dodržiavať, myslí si Varga a pripája odkaz pre všetkých fanúšikov. „Musíme zostať aktívni. To sa snažím prízvukovať aj svojej rodine a kamarátom. Zostať celý čas zatvorení doma pre nás nie je zdravé. Treba ísť na slnko, čerstvý vzduch, športovať. Rovnako však treba dodržiavať všetky vládne nariadenia, dodržiavať určitú vzdialenosť od ľudí a nosiť rúško. Musíme sa udržiavať v pohybe, pretože to bude náročné obdobie,” uzavrel náš rozhovor.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV