SOŠV
Rozhovor
Bratislava
3 mins. čítania

Anton Siekel verí, že OH v Tokiu budú o rok oslavou športu a triumfu nad vírusom

Prezident SOŠV Anton Siekel.
Foto
TASR/Michal Svítok

Odloženie olympijských hier v Tokiu na rok 2021 je bezprecedentná situácia, ktorá sa ale dala očakávať. Uviedol to prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel v stredu v rozhovore na oficiálnom facebookovom profile SOŠV. "Vzhľadom na aktuálnu situáciu som rozhodnutie o odložení hier očakával a nebolo pre nás prekvapením. Japonskí organizátori sa zodpovedne na hry pripravovali a do poslednej chvíle verili, že sa im ich podarí v tomto roku uskutočniť. Ale koronavírus dnes nie je pod kontrolou a nemôžeme predpokladať, aký bude ďalší vývoj. To, čo sa vo svete deje, nemohol nikto predvídať a rozhodnutie o odložení preto bolo prijaté s maximálnou zodpovednosťou k športovcom i fanúšikom," myslí si Siekel.

SOŠV už pred odložením hier avizoval, že jeho prioritou je zdravie slovenských športovcov. "Komunikáciu s nimi máme na vysokej úrovni. Vedia, že sa na nás môžu obrátiť a priebežne sme s nimi i s ich realizačnými tímami komunikovali o tom, ako sa situácia vyvíja. Vždy som zdôrazňoval, že pre mňa je absolútnou prioritou, aby naši športovci, ich tímy a fanúšikovia išli iba do prostredia, ktoré je pre nich bezpečné a z ktorého sa aj zdraví vrátia. Toto bola pre mňa vec, za ktorú by som nešiel."

Anton Siekel zdôraznil, že SOŠV neplánuje rušiť žiadne zo svojich naplánovaných podujatí a aktivít, vzhľadom na mimoriadnu situáciu sa však viaceré presunú na iné termíny. "Všetci sa teraz budeme musieť zomknúť a pripraviť sa na to, čo nás bude čakať. Už dnes rokujeme o tom, ako postupovať ďalej. Prvou výzvou je vyrovnať sa s koronavírusom v našej krajine a zabezpečiť, aby sa športovci mohli pripravovať v bezpečných podmienkach. Budeme riešiť, ako ďalej s našimi plánovanými projektmi, aby sme minimalizovali straty."

Nový termín olympijských hier zatiaľ nie je známy, podľa rozhodnutia MOV sa uskutočnia najneskôr v lete 2021. Už v piatok by aj predstavitelia SOŠV mohli vedieť viac. Prezident SOŠV povedal: "MOV nám v stredu avizoval, aby sme sa na piatok pripravili na videokonferenciu, kde nás pán prezident Bach bude informovať o aktuálnych udalostiach. Ako fanúšik športu by som bol rád, keby boli olympijské hry v jarných mesiacoch 2021, ale ako zástupca národného olympijského výboru musím zvážiť množstvo ďalších faktorov ako je športový kalendár, medzinárodné vysielacie práva, či otázky logistiky, takže by som bol veľmi opatrný s navrhovaním termínov. Budeme o tom rokovať a pýtať sa aj predstaviteľov MOV."

Anton Siekel verí, že OH v Tokiu budú na budúci rok veľkým sviatkom športu napriek tomu, že šport vo svete sa pre koronakrízu momentálne zastavil. "Bol som v Japonsku niekoľkokrát a práve táto krajina má podľa mňa najväčšie predpoklady, aby sa s takýmto niečím vyrovnala. Som hlboko presvedčený, že ich to zomkne ešte viac a ukážu svetu, že Tokio a Japonsko dokážu zvládnuť aj takúto ťažkú situáciu. Myslím si, že ak sa to zlepší, tak v roku 2021 zažijeme krásne hry a aj fanúšikovia športu budú môcť takouto formou osláviť, že sa nám podarilo poraziť koronavírus."

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV