SOŠV
Bratislava
5 mins. čítania

Vybojované olympijské miestenky do Tokia, aj štipendijný program pre športovcov zostanú v platnosti, pripraví sa nový rozpis kvalifikácií

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Prezident MOV Thomas Bach v posledných dňoch intenzívne komunikuje s celým medzinárodným olympijským a športovým svetom, i s médiami.
Foto
TASR/AP

V nadväznosti na utorňajšie rozhodnutie japonských organizátorov tohtoročných olympijských (OH) a paralympijských hier v Tokiu a Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o preložení hier na budúci rok prezident MOV Thomas Bach každý deň absolvuje videokonferencie s jednotlivými súčasťami olympijského hnutia, resp. s médiami. V piatok na viackrát diskutoval s predstaviteľmi národných olympijských výborov (NOV). Rannú videokonferenciu v angličtine mal predovšetkým so zástupcami európskych NOV. Zúčastnilo sa na nej viac než sto olympijských funkcionárov. Za Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) jeho generálny sekretár Jozef Liba, ktorý pre www.olympic.sk informoval o obsahu diskusie.

MOV okrem jeho prezidenta zastupovali aj riaditeľ Olympijskej solidarity MOV a oddelenia vzťahov s NOV James MacLeod, riaditeľ pre olympijské hry Christophe Dubi a športový riaditeľ Kit McConnell. Na videokonferencii sa zúčastnili aj zástupcovia organizačného výboru OH v Tokiu, ktorý už na riešenie aktuálnych otázok zriadil viaceré pracovné skupiny.

Thomas Bach najprv objasnil všetko, čo predchádzalo rozhodnutiu o preložení OH v Tokiu na budúci rok. Situácia sa od 12. marca, keď v antickej Olympii zapálili oheň pre OH v Tokiu, vyvíjala mimoriadne rýchlo. Ešte 17. marca MOV na základe dovtedajšej celosvetovej situácie okolo pandémie koronavíru SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19 potvrdzoval pôvodný termín konania OH (24. 7. – 9. 8. 2020), pričom začiatkom apríla mali medzinárodné športové federácie oznámiť modifikáciu kvalifikačného procesu v jednotlivých športoch. O tri dni neskôr prezident MOV pripustil, že v hre je viacero variantov OH 2020, nie však odloženie podujatia. Dňa 22. marca exekutíva MOV schválila štvortýždňovú lehotu na posúdenie rôznych scenárov vývoja v súvislosti s olympijskými hrami v Tokiu. Len o dva dni neskôr (24. marca) však japonský premiér Šinzó Abe po konzultácii s organizačným výborom OH a s vládou metropolitného Tokia pri videokonferencii s Thomasom Bachom navrhol, aby sa OH v Tokiu uskutočnili na budúci rok – najneskôr v lete. Exekutíva MOV japonský návrh obratom schválila, pričom japonská strana akceptovala návrh MOV, aby olympijský oheň naďalej zostal v hostiteľskej krajine hier a aby v názve olympijských i následných paralympijských hier zostalo „Tokio 2020“.

Prezident MOV predstaviteľov NOV informoval, že rýchle rozhodnutie o odložení OH bolo vynútené predovšetkým zrýchleným vývojom pandémie a jej rozšírením prakticky do celého sveta. Zohľadňovala sa pritom aj neistota športovcov v období, keď sa kvalifikačný proces na OH zastavil a vo väčšine krajín sveta sa nedá nielen súťažiť, ale trénovať.

Hľadanie termínu OH, jasno má byť do štyroch týždňov

Po úvodnej informácii prezidenta MOV sa rozprúdila diskusia, v ktorej zástupcovia NOV žiadali informácie, aký vývoj bude nasledovať. Zástupcovia MOV tlmočili, že po prebiehajúcej konzultácii so všetkými 33 federáciami letných olympijských športov (s ich reprezentantmi mal MOV videokonferenciu už vo štvrtok) a s kontinentálnymi asociáciami NOV a po dôkladnom preštudovaní budúcoročného kalendára vrcholných športových podujatí sa pripraví návrh termínu konania OH v roku 2021. „Pri rozhodovaní o termíne hier bude kľúčové, aby jeho výber v čo najmenšej miere poškodil medzinárodné aj národné športové federácie a ich vrcholné medzinárodné, resp. domáce ligové súťaže,“ konštatuje Jozef Liba.

Vybojované miestenky zostanú v platnosti, ďalší kvalifikačný proces sa upraví

„Veľmi dôležité bolo stanovisko MOV k doterajšiemu kvalifikačnému procesu na OH, v rámci ktorého sa zatiaľ rozdelilo 57 percent všetkých olympijských miesteniek. Predstavitelia MOV deklarovali, že všetky vybojované miestenky zostanú v platnosti a nebudú sa meniť ani kvóty pre krajiny. Na rozdelenie zvyšných 43 percent miesteniek sa pripraví nový kvalifikačný systém a nový rozpis kvalifikačných súťaží, ktorý by mal byť známy v horizonte troch až štyroch týždňov,“ informoval Jozef Liba.

Vo futbale, v ktorom podľa doterajších pravidiel mohli byť v jednotlivých tímoch len traja hráči starší ako 23 rokov, dôjde na základe požiadaviek z viacerých krajín, ktorých tímy sa kvalifikovali do Tokia, k zvýšeniu tejto vekovej hranice o jeden rok. „Všetky rozhodnutia, ktoré sa týkajú športovcov, bude MOV komunikovať cez celosvetovú platformu Athlete 365,“ doplnil generálny sekretár SOŠV.

Ďalšie dôležité informácie: akreditačný systém na OH bude zmrazený a platby, ktoré mali jednotlivé subjekty (národné olympijské výbory, alebo napríklad aj médiá) ešte vykonať smerom k organizačnému výboru, budú pozastavené. Organizačný výbor OH o tom bude relevantné subjekty informovať v krátkom čase a objasní im aj celkovú situáciu v týchto záležitostiach.

Všetky programy Olympijskej solidarity MOV k OH pokračujú, vrátane štipendií pre športovcov

„Predstavitelia MOV deklarovali aj ďalšiu dôležitú vec: Všetky programy Olympijskej solidarity MOV k olympijským hrám v Tokiu budú pokračovať. To platí aj pre štipendiá pre športovcov smerom k OH. Dĺžka poberania štipendia sa im predĺži až do konania olympijských hier podľa toho, ako bude stanovený ich nový termín,“ tlmočil ďalšie informácie z videokonferencie Jozef Liba.

Generálny sekretár SOŠV ešte uviedol, že prezident MOV Thomas Bach na záver videokonferencie vyzval všetkých jej účastníkov k jednote a k solidarite. Zároveň informoval, že MOV spustil na svojich sociálnych sieťach kampaň # Stay Strong (# Zostaň silný), a vyzval, aby sa k nej pripojili aj národné olympijské výbory.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV