Športové aktuality
Rozhovor
6 mins. čítania

Prípravu začala v Juhoafrickej republike, na Slovensko prišla v hodine dvanástej: Lukostrelkyňa Alexandra Longová ladí formu v obmedzených podmienkach

Foto
TASR/Martin Baumann

Prípravu na sezónu začala skôr a tešila sa z rastúcej formy. Teraz v obmedzených podmienkach pracuje na tom, aby bola pripravená kvalifikovať sa na odložené olympijské hry v Tokiu. Reč je o lukostrelkyni Alexandre Longovej, ktorá nám v rozhovore prezradila, za akých podmienok sa vrátila na Slovensko a ako vyzerá jej aktuálna príprava.

Prípravu na nasledujúcu sezónu začala po prvýkrát skôr v Afrike. „Vo februári som vycestovala do Juhoafrickej republiky. V tom čase sa o možnosti výskytu koronavírusu na Slovenskun len začínalo hovoriť. Aj z tohto dôvodu som sa snažila predĺžiť si pobyt v Afrike. Pôvodne som mala ostať na sústredení tri týždne, po ktorých mi nepredĺžili víza a musela som sa vrátiť domov. Na Slovensko sme prišli deň pred nariadením povinnej karantény. Samozrejme, nechcela som ohroziť ani seba, ani ostatných a dvojtýždňovú karanténu som dobrovoľne podstúpila,“ vysvetľuje lukostrelkyňa Alexandra Longová, ktorá sa predstavila pod piatimi kruhmi v Rio de Janeiro v roku 2016.

Cesta  z Juhoafrickej republiky na Slovensko prebehla bez komplikácií. „Keď sme cestovali, merali nám teplotu a v lietadle sme museli vypísať tlačivá o tom, na ktorom mieste sme sedeli a s kým sme cestovali. Čo sa týkalo situácie na letiskách, nevnímali sme výrazné špeciálne opatrenia. Celá cesta dopadla v poriadku a stihli sme sa vrátiť v hodine dvanástej. Som rada, že som si pobyt nakoniec nepredĺžila, keďže potom by bol transport domov komplikovanejší,“ dodáva členka Slovenskej asociácie olympionikov.

Sústredenie v Afrike prinieslo sľubné výsledky a rastúcu formu

Skorší začiatok prípravy priniesol pre Alexandru Longovú výsledky, s ktorými bola spokojná. „Tešila som sa, že som nabehla na režim iných krajín, ktoré môžu s prípravou začať v skorších mesiacoch. Vrcholné preteky sa väčšinou začínajú už v máji, čo pre mňa znamená krátky čas na prechod z halovej sezóny na terčovú. Kvôli chladnému počasiu na Slovensku nemôžem absolvovať objemové tréningy v dostatočnej miere. Počas sústredenia v Afrike som cítila, že moje forma stúpa. Na súťažiach, na ktorých som sa zúčastnila, som dosahovala bodové nástrely, ktoré sa mi minulý rok podarili až ku koncu sezóny. Myslím si, že z tohto pohľadu bola moja forma dobrá. Keďže ide o individuálny šport, mám, našťastie, aj v momentálnej situácii vhodné podmienky na tréning. Aj keď v obmedzenom režime. Na strelnici sa striedame a aspoň sčasti udržiavam formu a nie som úplne odpísaná od tréningu,“ hovorí držiteľka zlatej medaily z podujatia European Grand Prix v roku 2018.

„Opäť nabieham na strelecký režim“

Na strelnici sa lukostrelci striedajú

Náročné obdobie zvládla aj vďaka domácemu tréningu. „Počas dvojtýždňovej karantény som ostala doma a využívala pomôcky, ktoré boli dostupné. Som zo športovej rodiny, takže som mala k dispozícii dostatok pomôcok, ktoré potrebujem, či už to boli činky, fitlopta, švihadlo, či iné základné veci. Snažila som sa aspoň takýmto spôsobom udržať sa v čo najlepšej fyzickej kondícii. Absolvovala som aj suchý tréning s lukom, bez strieľania. Aktuálne postupne nabieham na strelecký režim v obmedzených časoch, keďže nechceme riskovať. Na strelnici sa striedame. V porovnaní s inými športami môžem ale povedať, že pri tréningu nemáme radikálne obmedzenia,“ objasňuje aktuálnu situáciu Alexandra Longová.

„Každý deň si napíšeme hodiny, kto bude v akom čase na strelnici“

So zdravím nehazarduje ani počas tréningov, ktoré vyzerajú inak, ako bola zvyknutá. „Zatiaľ sa na strelnici striedame traja reprezentanti, ktorí Slovensko reprezentujú na medzinárodnej úrovni. Skupinové tréningy, tréningy pre začiatočníkov a deti sú zrušené. Strieľame zo zastrešeného kontajnera, ktorý je vykurovaný. Každý deň si napíšeme hodiny, kto bude v akom čase na strelnici. Aj takýmto spôsobom sa snažíme chrániť sa navzájom a prakticky sa nestretávame,“ približuje tréningové podmienky športovkyňa bojujúca o olympijskú miestenku.

Kontakt udržiava aj s inými športovcami

Aj napriek náročnej situácii vie, že v iných krajinách majú športovci horšie podmienky. „Každý sa snaží dozvedieť sa, ako danú situáciu vníma a prežíva iný športovec. Ja som na sústredení v Juhoafrickej republike bola aj s českou reprezentáciou. Viem, že aj oni majú zatvorené strelnice a strieľajú len doma na pár metrov v obmedzených podmienkach. Kvôli zákazu vychádzania sú na tom oveľa horšie, prezradila slovenská olympionička.

Dúfa, že náročné podmienky športovcov zomknú

„Športu sa dá venovať aj po psychickej stránke“

Pandémia koronavírusu zasiahla celý športový svet, Alexandra však nestráca optimizmus. „Myslím, že sa to všetko nejakým spôsobom vyrieši. Treba pracovať s tým, čo máme a hlavne musíme zostať zdraví. Ako športovci sme často mimo domova, a preto dúfam, že toto obdobie využijeme aj na oddych a načerpanie nových síl. Športu sa dá venovať aj po psychickej stránke, a preto dúfam, že to každý športovec využije v čo najväčšej možnej miere. Dúfam, že nás tieto náročnejšie podmienky viac zomknú,“  vyadrila sa k súčasnej situácii.

Kvalifikačné preteky lukostrelcov zatiaľ zrušené nie sú

O olympijskú miestenku chce bojovať v najlepšej možnej kondícii. „Momentálne neviem, ako bude sezóna nakoniec vyzerať. Kvalifikačné preteky, ktoré majú byť v máji a júli zatiaľ zrušené neboli, preto musím byť stále v tréningovom režime, ktorý sa aj vzhľadom k podmienkam snažím zachovať na čo najvyššej úrovni. Verím, že organizátori situáciu prehodnotia a pripravia podmienky tak, aby boli pre všetkých férové,“ uzatvára Alexandra Longová.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV