SOŠV
Bratislava
5 mins. čítania

Preložené olympijské hry v Tokiu sa majú konať 23. 7. – 8. 8. 2021. Siekel: Poznanie termínu prináša pokoj na prispôsobenie príprav

Medzinárodný olympijský výbor (MOV), Medzinárodný paralympijský výbor (MPV), organizačný výbor Tokio 202, vláda metropolitného Tokia a japonská vláda v pondelok odsúhlasili nový termín olympijských aj paralympijských hier, o ktorých preložení na budúci rok sa rozhodlo už minulý týždeň. Olympijské hry (OH) sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021 a následné paralympijské hry (PH) od 24. augusta do 5. septembra 2021. V porovnaní s predchádzajúcimi tohtoročnými dátumami to v budúcoročnom kalendári znamená predsunutie oboch podujatí o jeden deň skôr.

Pôvodnú správu sme rozšírili.

„Som veľmi rád, že poznáme nový termín olympijských hier. Prinesie to pokoj. Istota termínu nám veľmi uľahčí prípravy, ktoré musíme, pochopiteľne, prispôsobiť novej situácii. Budeme vedieť spustiť celú relogistiku účasti našej výpravy, aj komunikovať s partnermi. Prekvapilo ma len to, že rozhodnutie bolo prijaté tak rýchlo. Veď ešte minulý týždeň MOV deklaroval, že nový termín by mal byť známy v časovom horizonte troch až štyroch týždňov. Keď došlo k takémuto urýchleniu celého procesu, zrejme boli zo sveta veľké tlaky na stanovenie termínu najmä zo strany medzinárodných športových federácií a televíznych spoločností, ktoré zakúpili vysielacie práva. Všetci potrebovali istotu, aby sa podľa nového termínu mohli zariadiť. Pevne verím, že takto do roka bude situácia okolo koronavírusu vyriešená a budeme sa môcť všetci sústrediť na šport a na oslavu tohto krásneho podujatia,“ reagoval na stanovenie budúcoročného dátumu konania OH aj PH 2020 v Tokiu (obe podujatia si zachovajú pôvodný názov) prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Vo vyhlásení MOV sa uvádza, že rozhodnutie o stanovení nového termínu hier bolo prijaté po zvážení troch hlavných princípov, stanovených exekutívou MOV 17. marca a potvrdených na jej pondelňajšom zasadnutí. Tieto hlavné princípy sú: 1. ochrana zdravia športovcov a všetkých zainteresovaných a podpora úsilia o izoláciu vírusu, spôsobujúceho ochorenie COVID-19, 2) zabezpečenie záujmov športovcov a olympijského športu, 3) globálny medzinárodný športový kalendár. Rozhodnutie o novom termíne hier podporili všetky medzinárodné federácie letných olympijských športov (MŠF), aj všetky národné olympijské výbory (NOV).

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že nové dátumy OH aj PH poskytujú zdravotníckym autoritám a všetkým, ktorí sú zainteresovaní do príprav hier, maximálny čas, aby sa vyrovnali so zmenenou situáciou a s podmienkami, vyvolanými pandémiou ochorenia COVID-19. Nové dátumy sú takmer identické s pôvodnými a poskytujú dostatok času na dokončenie kvalifikačného procesu. Opatrenia, ktoré boli na tento rok prijaté v súvislosti s obavami z nadmerných horúčav v Tokiu, zostávajú v platnosti.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach na margo rozhodnutia o novom termíne olympijských hier povedal: “Chcem sa poďakovať všetkým medzinárodným federáciám aj kontinentálnym asociáciám NOV za veľké prejavenie ich partnerstva a podporu v konzultačnom procese počas niekoľkých predchádzajúcich dní. Chcem sa poďakovať aj komisii športovcov MOV, s ktorou sme v neustálom kontakte. Som presvedčený, že v spolupráci s organizačným výborom Tokio 2020, s tokijskou metropolitnou vládou, japonskou vládou a vo všetkými ostatnými zainteresovanými si poradíme s touto bezprecedentnou výzvou. Ľudstvo sa dnes nachádza v tmavom tuneli. Olympijské hry Tokio 2020 môžu byť svetlom na konci tohto tunela.”

Prezident Medzinárodného paralympijského výboru Andrew Parsons v reakcii na stanovenie nového termínu PH vyhlásil: “Je to fantastická správa, že sme dokázali tak rýchlo nájsť nové termíny. To dáva športovcom pocit istoty a opätovne to uisťuje všetkých zainteresovaných, že je k čomu upierať zrak.”

Prezident organizačného výboru Tokio 2020 Joširo Mori informoval, že on navrhol MOV nový termín OH medzi júlom a augustom. Organizátori jednak chceli, aby športovci mali dostatok času na prípravu a na plnenie kvalifikačných kritérií (to by jarný termín OH do určitej miery znemožňoval - pozn. redakcie) a ďalej preferovali, aby sa hry uskutočnili počas letných školských prázdnin. Ocenil, že prezident MOV tento návrh konzultoval s MŠF aj s NOV, ktoré ho akceptovali. Podľa Moriho sa posun podujatia prakticky presne o rok ukazoval ako vhodný aj v súvislosti s možnosťami transferov do Japonska z celého sveta, s angažovaním dobrovoľníkov, aj s možnosťami využitia vstupeniek na súťaže. A ročný odklad zohľadňuje aj predpokladaný čas, potrebný na zvládnutie boja s ochorením COVID-19. “Kľúčový kameň budúcich príprav teraz predstavuje príprava časového harmonogramu podujatia. Organizačný výbor Tokio 2020 bude pokračovať v tvrdej práci pre úspech budúcoročných hier,” dodal Mori.

Guvernérka metropolitného Tokia Juriko Koikeová nadviazala: “Zvažujúc to, že koronavírus sa šíri globálne, potrebujeme určitý čas, aby sme dokázali zaručiť, že hry budú bezpečné pre športovcov aj divákov. Príprava na nové dátumy pôjde hladko, pretože budeme dodržiavať rovnaký harmonogram ako pri pôvodnom termíne. Preto verím, že termín slávnostného otvorenia OH 23. júla 2021 je ideálny. Keďže už vieme, k akému novému dátumu smerujeme, vláda metropolitného Tokia vynaloží všetky svoje zdroje a bude úzko spolupracovať s organizačným výborom Tokio 2020, s japonskou vládou a s ďalšími zainteresovanými, aby sme v plnej miere pripravili bezpečné olympijské hry.”

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV