SOŠV
3 mins. čítania

Oslávte s nami Medzinárodný deň športu za rozvoj a mier

Profile picture for user igorkovac
Igor
Kováč

Organizácia spojených národov (OSN) oslavuje každoročne 6. apríla Medzinárodný deň športu za rozvoj a mier. Tento rok je však jeho pripomínanie obzvlášť naliehavé vzhľadom na celosvetovú situáciu súvisiacu so šírením koronavírusu SARS-CoV-2 a ochorenia COVID-19.

Pandémia sa nečakane rozšírila už takmer do všetkých krajín a regiónov sveta. Bežnou praxou na jej zmiernenie sa stalo rušenie fyzických a sociálnych kontaktov. To sa, pochopiteľne, výrazne dotklo aj sveta športu. Telocvične, bazény, ihriská a športoviská zívajú prázdnotou. Verejnosť sa vo veľkej miere prestala venovať športovým aktivitám a namiesto aktuálneho športového diania sleduje na obrazovkách či displejoch archívne zábery. Svetová športová komunita tak čelí vážnym výzvam v dôsledku opatrení, ktoré zaviedlo mnoho krajín sveta.

Aj napriek vážnosti súčasnej situácie to však neznamená, že by sme mali prestať byť fyzicky aktívni alebo úplne prerušiť sociálne väzby. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča 150 minút pohybových aktivít miernej intenzity za týždeň. Internet je dnes plný dostupných zdrojov a tipov, ako môžu ľudia rôznych vekových skupín zostať aj v týchto neľahkých časoch fyzicky aktívni, a to aj v obmedzených domácich podmienkach.

Aj v súvislosti s Medzinárodným dňom športu za rozvoj a mier 2020 OSN zdôrazňuje, že šport má silu zmeniť svet k lepšiemu. Patrí k základným ľudským právam a k účinným nástrojom na posilnenie sociálnych väzieb i na podporu udržateľného rozvoja, mieru a solidarity. Prostredníctvom našich jedinečných individuálnych schopností môžeme aj z našich domovov spoločne prispieť kreatívnymi spôsobmi k zlepšeniu zdravia a duševnej pohody vďaka športu a pohybovým aktivitám.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa športu za rozvoj a mier 2020 OSN všetkých vyzýva, aby zostali fyzicky aktívni, starali sa o svoje zdravie a prejavovali solidaritu v časoch zvýšenej sociálnej izolácie. Tímový duch športu nám môže pomôcť spoločne prekonať výzvy, ktorým momentálne všetci čelíme. 

K tejto výzve sa pripája aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Na jeho sociálnych sieťach už olympionici z celého sveta zdieľajú kreatívne nápady a tipy ako zostať fit a zdravý. Prostredníctvom svojej kampane #StayStrong, #StayHealthy, #StayActive vyzýva celé olympijské hnutie a verejnosť, aby zostali silní a naďalej preukazovali prínosy pravidelného pohybu pri súčasnom rešpektovaní karanténnych opatrení.

Slovenský olympijský a športový výbor sa pripája k výzve OSN a MOV a zároveň ponúka inšpiratívne videá zo svojej kampane #pripraveniostatdoma.

Viac informácií nájdete aj na oficiálnej stránke Medzinárodného dňa športu za rozvoj a mier.

WHO
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV