Športové aktuality
Rozhovor
5 mins. čítania

Strieborná medailistka z olympijských hier mládeže Viktória Čerňanská: Chcela by som sa kvalifikovať na olympiádu do Pekingu

Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Rodáčka z Bratislavy Viktória Čerňanská začala so športovou gymnastikou a neskôr presedlala na atletiku. Práve kráľovnú športov kombinuje s bobmi, v ktorých získala striebro na olympijských hrách mládeže vo švajčiarskom Lausanne. Talentovaná pretekárka by chcela dosiahnuť veľký cieľ v podobe účasti na „veľkej“ olympiáde v čínskom Pekingu 2022.

Ako si sa dostala k športu a najmä k bobom, v ktorých si zaznamenala najväčšie úspechy?

Najskôr som sa venovala gymnastike, neskôr som sa vďaka zhode viacerých náhod dostala k atletike. Máme hausbót a náš sused ma oslovil, či by som nechcela skúsiť atletiku. Andrej Bician sa teda stal mojím trénerom. Čo sa týka bobov, kontaktoval ma Slovenský zväz bobistov, aby som si vyskúšala tento šport.

Je možné skĺbiť boby a atletiku na vysokej úrovni?

Dá sa to kombinovať veľmi jednoducho, keďže kvôli bobom trénujem atletiku. V mojom tréningovom procese sa takmer nič nezmenilo. Prakticky stále je to o tom istom, keďže sa v obidvoch športoch venujem sile, rýchlosti a iným dôležitým aspektom.

Mohla by si nám priblížiť, ako vyzerá tvoj bežný tréningový deň?

Ide v podstate o atletickú prípravu. Môj bežný tréningový deň vyzerá tak, že sa naraňajkujem a idem do posilňovne. Tam absolvujem rôzne funkčné tréningy. Následne idem do školy a po škole sa zase venujem tréningu. Sústredím sa na beh či rýchlosť, závisí to od obdobia.

Ako sa popri športovej príprave dá zvládať škola?

V škole mám individuálny študijný plán, čiže o spôsobe výučby sa vždy dohodnem s učiteľmi. Vychádzajú mi však v ústrety.

Ktorý úspech si vážiš najviac, či už v boboch, alebo v atletike? Je to práve striebro z olympijských hier v Lausanne?

Jednoznačne. Striebornú olympijskú medailu by som dala na najvyššiu priečku. Samozrejme, vážim si aj slovenské majstrovské tituly v atletike vo viacboji, päťboji, sedemboji aj v behu na sto metrov cez prekážky. Takisto si rada spomínam na prvé bobové preteky, ktoré som vyhrala. Zhodou okolností to bolo v St. Moritzi.

Ilustračná fotografia
Foto
OIS/Thomas Lovelock

St. Moritz ako dejisko bobových a sánkarských súťaží na olympiáde mládeže je teda tvoje obľúbené stredisko?

Pravdepodobne ide o moje najobľúbenejšie stredisko. Nachádza sa tam dráha, ktorá je úplne iná ako všetky ostatné. Je to jediná prírodná dráha na svete, zároveň bola vybudovaná ako prvá. Má to svoje čaro. Samozrejme, všetky dráhy, ktoré som navštívila, mám rada.

Ako by si zhodnotila svoje účinkovanie v Lausanne, v tvojom prípade v St. Moritzi?

Preteky sa mi išli veľmi dobre. Predviedla som asi najlepšie jazdy zo všetkých, aké som tam kedy mala. Na tréningoch to však kolísalo. Niekedy som zajazdila dobre, inokedy sa vyskytli aj menšie chybičky. Na pretekoch všetko prebehlo hladko, páčila sa mi atmosféra. Svojmu pôsobeniu na olympijských hrách mládeže by som vytkla len jednu vec. Ideálnejšie by bolo, ak by som nešla prvá. Možno by to inak dopadlo, ale netreba sa k tomu vracať.

Čo sa ti v pamäti vybaví ako prvé, keď si spomenieš na olympijské hry mládeže?

Určite moja prvá jazda. Mala som v sebe veľmi veľa pocitov. Neviem to ani opísať, ale boli to naozaj silné pocity. Cítila som radosť aj očakávania smerom k druhej jazde.

Ako si sa cítila bezprostredne po zisku medaily?

Po prvej jazde som bola priebežne tretia. Po druhej jazde som už vedela, že mám medailu. Tak som si vydýchla a zakričala. Keď prišla do cieľa Nemka stotinku za mnou, tak som vedela, že som získala striebro. Bola to radosť.

Kto je tvojím športovým vzorom?

Veľmi ma motivuje Petra Vlhová. Medzi moje vzory zároveň patrí aj Ján Volko. Spomenula by som hlavne ich dvoch. Pozriem si však skoro všetky športy a z každého úspešného športovca sa snažím niečo si zobrať. Keď som robila gymnastiku, tak to bola Američanka Simone Bilesová.

Vieš si predstaviť, že by si sa zúčastnila na zimnej aj letnej olympiáde?

Kto by sa nechcel zúčastniť. Čo sa týka atletiky, tak nad tým som nerozmýšľala. Aj keď sa jej nechcem vzdať, lebo bez atletiky by som „nerobila” boby. Nedá sa venovať bobom na špičkovej úrovni bez toho, aby som sa v lete nevenovala atletike.

Čo by si chcela dosiahnuť v tvojej športovej kariére?

V boboch by som sa chcela kvalifikovať na olympijské hry v Pekingu 2022. To je môj najväčší najbližší cieľ.

Juniorský olympijský tím

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Lynx

Missing content item.
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV