Športové aktuality
Rozhovor
6 mins. čítania

Nádejná stolná tenistka Ema Labošová: Len mať talent nestačí, na úspechy je potrebné tvrdo trénovať

Peter Pašuth, Stanislav Krško
Členka Juniorského olympijského tímu 2020 Ema Labošová
Foto
Osobný archív - Ema Labošová

Devätnásťročná stolná tenistka Ema Labošová patrí aj napriek mladému veku medzi slovenskú špičku vo svojom športe. Členka Juniorského olympijského tímu v minulosti reprezentovala Slovensko na viacerých významných medzinárodných podujatiach. Jej najväčším snom sú, pochopiteľne, olympijské hry.

Ema Labošová o Juniorskom olympijskom tíme 

„Spájať sa a stať sa súčasťou olympijskej rodiny je niečo úžasné. Som hrdá, že ma do tohto projektu vybrali. Každá finančná pomoc navyše je dobrá, aj keď ako členke Národného stolnotenisového centra je financovanie mojej prípravy pre mňa o niečo jednoduchšie a prakticky všetko mám od zväzu zabezpečené. Vďaka Juniorskému olympijskému tímu však budem môcť absolvovať viac sústredení v kvalitných európskych kluboch, vďaka ktorým sa môžem zlepšovať. Vďaka Juniorskému olympijskému tímu od začiatku roka komunikujem s mentálnym koučom Adamom Kocianom, ktorý mi dosť pomáha v mentálnej príprave.

Koronavírus stopol celý športový svet. Zmeny musela akceptovať aj mladá športovkyňa.
Koronavírus stopol celý športový svet. Zmeny musela akceptovať aj mladá športovkyňa.
Foto
Osobný archív - Ema Labošová

So stolným tenistom začala už ako štvorročná. V jej rodnej obci Valaliky má tento šport dlhú tradíciu, ktorá uchvátila aj malú Emu. „Najskôr som hráčom len zbierala loptičky, motala sa okolo stolov. Keď som prvýkrát chytila do rúk raketu, za stolom ma ani nebolo vidieť,“ spomína na svoje začiatky v obecnom kultúrnom dome. Prešlo pár rokov a Eme predpovedajú veľkú budúcnosť. Mnohí hovoria, že raz nahradí súčasnú slovenskú jednotku Barboru Balážovú. „Len mať talent nestačí, na úspechy je potrebné tvrdo trénovať. A ja musím popracovať aj na psychickej stránke počas zápasov, niektoré momenty ma vedia rozhodiť,“ hovorí štvrťfinalistka dvojhry na majstrovstvách Európy mládeže, domáca juniorská šampiónka, bronzová na majstrovstvách Slovenska žien a druhá v kategórii do 21 rokov.

Tieto úspechy jej zabezpečili ocenenie pre Mládežnícku hráčku roka Slovenského stolnotenisového zväzu. Tento rok ešte pred vypuknutím koronakrízy na prelome februára a marca obsadila na majstrovstvách Slovenska 2. miesto medzi ženami i v kategórii do 21 rokov.

Vo forme sa drží aj v čase pandémie

Vďaka športu precestovala študentka Gymnázia Tomáša Akvinského množstvo krajín, v celej Európe má veľa kamarátov. „Baví ma spoznávať nové miesta, nových ľudí, hráčov, hráčky, trénerov. Keď sa dostanem na vrcholné medzinárodné podujatie, na ktorom vidím najlepších svetových hráčov, dodáva mi ich sledovanie motiváciu zlepšovať sa,“ priznáva Labošová, ktorá sa pripravuje nielen doma vo Valalikoch, ale aj v Národnom stolnotenisovom centre v Bratislave-Rači i v Ostrave, kde hosťuje v rámci českej ligy. Na domácich stoloch jej tréningovú kolegyňu robí často Simona Horváthová, s ktorou sú aj veľké  kamarátky. Počas bežného obdobia má dvojfázové tréningy.

„Chodím behať, doma cvičím, skáčem so švihadlom. Nech sa už súčasná kríza skončí a všetci sme zdraví.”

Aktuálna pandémia šíriaceho sa koronavírusu však stopla celý športový svet. Zmeny musela akceptovať aj mladá športovkyňa. „Snažím sa pripravovať len v rámci možností. Chodím behať, doma cvičím, skáčem so švihadlom. Nech sa už súčasná kríza skončí a všetci sme zdraví,“ praje si Ema, ktorej pandémia narušila aj plány posunúť sa do elitnej dvojstovky svetového ženského rankingu a do prvej päťdesiatky hráčok do 21 rokov. „Splniť tieto ciele bude teraz ťažšie, uvidíme, kedy vôbec začneme hrať,“ zamýšľa sa stále ešte stredoškoláčka, ktorá mala v tomto období okrem slovenčiny a angličtiny maturovať aj z občianskej náuky a dejepisu.

„Moja triedna učiteľka je maratónkyňa, maximálne ma podporuje a pomáha mi.”

„Dúfam, že nebudeme musieť maturovať počas leta. Sama som zvedavá, ako súčasnú situáciu vyriešia. Počula som, že v Česku chcú udeľovať maturitné známky na základe výsledkov z posledných troch rokov. Ak by to zaviedli na Slovensku, pre mňa by to bolo super,“ dodáva žiačka Gymnázia svätého Tomáša Akvinského. „Od 1. ročníka gymnázia mám individuálny plán. Učitelia mi maximálne vychádzajú v ústrety, veď z desiatich mesiacov školského roka som bola v škole dokopy možno dva. Komunikovala som s pedagógmi e-mailom, cez Skype. Moja triedna učiteľka je maratónkyňa, maximálne ma podporuje a pomáha mi. Vybrala som si asi najlepšiu školu,“ vysvetľuje členka Juniorského olympijského tímu.

So stolným tenistom začala už ako štvorročná.
So stolným tenistom začala už ako štvorročná.
Foto
Osobný archív - Ema Labošová

Juniorský olympijský tím

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky. „Spájať sa a stať sa súčasťou olympijskej rodiny je niečo úžasné. Som hrdá, že ma do tohto projektu vybrali. Každá finančná pomoc navyše je dobrá, aj keď ako členke Národného stolnotenisového centra je financovanie mojej prípravy pre mňa o niečo jednoduchšie a prakticky všetko mám od zväzu zabezpečené. Vďaka Juniorskému olympijskému tímu však budem môcť absolvovať viac sústredení v kvalitných európskych kluboch, vďaka ktorým sa môžem zlepšovať. Vďaka Juniorskému olympijskému tímu od začiatku roka komunikujem s mentálnym koučom Adamom Kocianom, ktorý mi dosť pomáha v mentálnej príprave,“ dodáva na záver stolná tenistka Ema Labošová.

Lynx

Missing content item.
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV