Športové aktuality
Rozhovor
4 mins. čítania

Na EYOF v Baku siahal na medailu a zistil, ako sa zlepšiť: Atlét Filip Revaj chce byť športovec, ktorý sa nestratí ani vo svete

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Filip Revaj.
Foto
SOŠV Andrej Galica

„Ja som svoj vzor našiel doma, sú nimi moji rodičia, ktorí pri mne stoja vo všetkých životných situáciách,“ hovorí nádejný atlét Filip Revaj. Člen Juniorského olympijského tímu na seba upozornil na minuloročnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v azerbajdžanskom Baku, kde obsadil v behu na 800 metrov štvrté miesto. Rozprávali sme sa s ním o jeho motivácii, tréningu aj plánoch do budúcnosti.

Filip Revaj o Juniorskom olympijskom tíme

Je to pre mňa splnený sen a veľká zodpovednosť, že som sa dostal medzi najlepších mládežníckych športovcov Slovenska, a vážim si že na základe zodpovedného prístupu k tréningom, podpore rodičov, trénerov  a výsledkom, ktoré som dosiahol, som sa stal členom Juniorského olympijského tímu, ktorý ma podporuje v tom, čo ma napĺňa a ja sa tak môžem posúvať výkonnostne ďalej.

Keď bol mladší skúšal florbal aj futbal, kolektívne športy ho však nepohltili. Oveľa viac ho zaujala atletika. „S atletikou som začal na základnej škole, kde som ako žiak 9. ročníka chodil na atletický krúžok, ktorý sme mali na škole. Behy na stredné trate som si veľmi obľúbil,“ spomína na svoje začiatky nádejný bežec. Filip pochádza z najsevernejšej časti Oravy -  z obce Rabča. „K športu ma rodičia viedli už od detstva, rovnako i mojich dvoch mladších súrodencov. Často sme chodili do prírody na cykloturistiku, plávať alebo len tak sme si šli zabehať,“ dodáva dnes už 17-ročný atlét, ktorý je študentom 3. ročníka na Strednej športovej škole v Banskej Bystrici. „Štúdium ma veľmi baví a vyhovuje mi nastavený študijný systém, v ktorom je skĺbený tréning s učením,“ hovorí.

Člen Dukly Banská Bystrica dosiahol najväčší úspech na 15. Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v azerbajdžanskom Baku. Vo finále osemstovky skončil na skvelom 4. mieste a dokázal tak, že môže merať krok aj s európskou konkurenciou. „Beriem to ako svoj doterajší najväčší úspech a motiváciu ďalej sa zlepšovať. Celý EYOF bol pre mňa jeden obrovský zážitok, ktorý vyšiel podľa mojich plánov. Taktiež mi naznačil, že ešte stále mám na sebe čo zlepšovať. Pevne verím, že atmosféru takéhoto podujatia zažijem ešte niekoľkokrát a dúfam, že to bude čoskoro,“ praje si Revaj a dodáva aj svoj veľký životný cieľ: „Chcem sa zúčastniť na ďalších európskych a svetových súťažiach. Atletikou chcem v živote dosiahnuť niečo, vďaka čomu si ma budú ostatní pamätať ako úspešného slovenského športovca, ktorý sa nestratí ani vo svete.“

Filip Revaj (v strede) spolu Denisom Bartekom (vpravo) a Samuelom Beladičom (vľavo) počas EYOF 2019 v Baku.
Filip Revaj (v strede) spolu Denisom Bartekom (vpravo) a Samuelom Beladičom (vľavo) počas EYOF 2019 v Baku.
Foto
SOŠV Andrej Galica

Nedávno sa člen Juniorského olympijského tímu pripravoval na novú sezónu na Kanárskych ostrovoch. Mal šťastie, sústredenie sa skončilo skôr ako naplno vypukla pandémia šíriaceho sa koronavírusu. „Prípravu na sezónu 2020 som mal veľmi dobre rozbehnutú. Koncom januára som absolvoval trojtýždňové sústredenie na Kanárskych ostrovoch zamerané na objem a doladenie formy Našu tréningovú skupinu pod vedením trénera Pavla Slouku som tvoril ja, Andrej Paulíny, Gabriela Gajanová, Adam Ulbricht, asistent trénera a lekár Miroslav Vavák a fyzioterapeutka Soňa  Palovičová. Krátko po návrate na Slovensko začali platiť obmedzenia z dôvodu koronavírusu, ktoré narušili nielen môj tréningový proces”, vraví Filip, ktorý sa v týchto časoch pripravuje v domácich podmienkach. „Tréningovým procesom som sa vrátil do zimnej prípravy, trénujem podľa plánov, ktoré mi posiela tréner,“ vysvetľuje nádejný športovec. Pri tréningoch zvykne počúvať hudbu, mix rôznych štýlov mu hrá v slúchadlách aj počas behu, rýchlejšie mu ubúdajú kilometre, dodáva s úsmevom.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.



Missing content item.
Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV