Športové aktuality
Bratislava
2 mins. čítania

Kvalifikácia hokejistov na ZOH 2022 v Pekingu sa uskutoční o rok neskôr, až v auguste budúceho roka

Ilustračná fotografia.
Foto
TASR/Martin Baumann

Augustový olympijský kvalifikačný turnaj v Bratislave, na ktorom mali slovenskí hokejisti zabojovať o miestenku na ZOH 2022, sa uskutoční o rok neskôr. Informovala o tom Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) po stredajšom zasadnutí rady IIHF. IIHF oznámila hostiteľským krajinám, že kvalifikácia na ZOH 2022 v Pekingu sa presúva na rok 2021. Dôvodom je stále neistá situácia v Európe, ktorá je spôsobená šírením koronavírusu. Olympijská kvalifikácia sa presúva na termín 26. - 29. august 2021. Rozhodnutie podlieha ešte schváleniu exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

"Zatiaľ sme neboli v žiadnej fáze prípravy, pretože sme čakali na rozhodnutie IIHF. Pre nás je toto lepšia možnosť, pretože hrozilo, že sa bude hrať bez divákov. Tým, že sa kvalifikácia odloží, budeme mať viac času na prípravu a je väčšia šanca, že tam budú aj diváci," reagoval na rozhodnutie IIHF prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.

Slováci si postup na ZOH 2022 musia vybojovať na turnaji záverečného kola kvalifikácie, ktorý sa mal pôvodne uskutočniť 27. - 30. augusta 2020. Ich súpermi budú Bielorusi, Rakúšania a Poliaci, pričom na zimnú olympiádu postúpi len víťaz. Miestom konania zostáva aj pre budúci rok Bratislava.

Isté však nie je, kto povedie slovenský tím. Súčasnému reprezentačnému trénerovi Craigovi Ramsaymu mal kontrakt vypršať na konci augusta 2020, teda po skončení olympijskej kvalifikácie v pôvodnom termíne. To, že sa na slovenskej striedačke predstaví, je však stále možné. "S Craigom sme zatiaľ dohodnutí tak, že jeho kontrakt je zamrazený. Keď budeme vedieť, aký je ďalší program národného tímu a aké sú ďalšie akcie, tak sa budeme rozprávať, ako ho znova aktivovať. Zatiaľ je to čerstvá správa a nemali sme čas to riešiť," povedal Šatan pre hockeyslovakia.sk.
Ak by sa Slovákom podarilo z domáceho kvalifikačného turnaja postúpiť na ZOH 2022, stretli by sa v základnej C-skupine v Pekingu s určitosťou s Fínmi a Švédmi. Tretí súper v skupine by bol ďalší úspešný kvalifikant.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV