Športové aktuality
Blog
5 mins. čítania

Sú inšpiráciou pre všetkých: Úspešné matky, ktoré skĺbili materstvo a víťazstvá

Úspešné matky, ktoré skĺbili materstvo a víťazstvá.
Foto
TASR - Michal Svítok

Športovkyniam, ktoré dokázali vrcholový šport zladiť s materskými povinnosťami, patrí naše uznanie a obdiv. Pri príležitosti Dňa matiek si prečítajte o najznámejších matkách – športovkyniach, ktoré sú v súčasnosti inšpiráciou nielen pre ostatných športovcov, ale aj pre širokú verejnosť.

Zuzana Rehák Štefečeková: „Všetko je o nastavení svojich priorít“

Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, dvojnásobná medailistka z olympijských hier v Pekingu 2008 a Londýne 2012, je príkladom toho, že vrcholový šport a materské povinnosti je možné zladiť. Slovenská reprezentantka v trape sa po pôrode svojho prvého dieťaťa rozhodla vynechať olympijské hry v Rio de Janeiro v roku 2016, no prípravu do Tokia bola odhodlaná  zvládnuť – už ako čerstvá dvojnásobná matka.

Miestenku do Tokia si vybojovala ziskom zlatej medaily na majstrovstvách sveta v kórejskom Čchangwone v roku 2018. Hoci profesionálna športová kariéra zohráva v jej živote dôležitú úlohu, synovia Nathan a Noah sú vždy na prvom mieste. „Neviem si predstaviť situáciu, že by som odišla na sústredenie a nechala doma choré dieťa. Všetko je to o nastavení svojich priorít,“ priznala pre Slovenský olympijský a športový výbor členka Športového centra polície.

Jana Dukátová: „Je to ako mať dve povolania naraz“

Úspešnou olympioničkou a zároveň matkou je i majsterka sveta vo vodnom slalome Janka Dukátová. Po pôrode dcéry Lívie sa na vodu vrátila po polročnej prestávke. „Je to ako mať dve povolania naraz,“ podotkla v rozhovore slovenská reprezentantka, ktorá sa pod piatimi kruhmi predstavila dvakrát, a to v Londýne 2012 (6. miesto) a Rio de Janeiro 2016 (4. miesto).

Rodáčka z nášho hlavného mesta, ktorú v bojoch o miestenku na olympiádu do Tokia zastavila pandémia koronavírusu prezradila, že pri návrate k vrcholovému športu jej pomohli rady úspešnej olympioničky a dvojnásobnej matky Anastasie Kuzminovej. „Stretla som sa s ňou tesne pred pôrodom a dala mi veľa rád, ktoré si sama odžila,“ vysvetľovala v minulosti pre portál olympic.sk Dukátová, historicky prvá majsterka sveta v kategórii canoe ženy z roku 2010.

Anastasia Kuzminová: „Konečne sa stanem mamou na plný úväzok“

Medzi najznámejšími matkami – športovkyňami sa jasne vyníma už spomínaná bývalá biatlonistka Anastasia Kuzminová. Šesťnásobná olympijská medailistka dosiahla najväčšie úspechy a cenné kovy spod piatich kruhov až po tom, ako sa stala matkou syna Jeliseja.

Prvá olympijská radosť prišla po troch rokoch od jeho narodenia vo Vancouveri 2010, kde sa Nasťa tešila zo zlatej medaily v šprinte na 7,5 kilometra a striebra v stíhacích pretekoch. V Soči 2014 úspešne obhájila najcennejší kov v šprinte na 7,5 kilometra.

Biatlonu zostala verná aj po príchode dcérky Olívie a po svojom návrate do biatlonového kolotoča opäť priniesla Slovensku olympijskú medailovú radosť v podobe troch cenných kovov z Pjongčangu 2018. Úspešnú kariéru zavŕšila ziskom vytúženého titulu majsterky sveta v Östersunde 2019. „Chcem byť súčasťou športového života na Slovensku. Svojou účasťou chcem pomôcť rozvoju športu. Budem propagovať pohyb a zdravý životný štýl. Svoju úlohu vidím v tom, že dokážem motivovať ľudí i deti, aby sa viac hýbali. V neposlednom rade sa konečne stanem mamou na plný úväzok," povedala Kuzminová po oznámení ukončenia kariéry pre TASR.

Martina Gogolová: „Šport milujem, v inej pozícii si samú seba neviem predstaviť“

Rýchlostná kanoistka Martina Gogolová nebola počas očakávania prvej dcérky pevne rozhodnutá, či sa k športu na vrcholovej úrovni vráti. Nakoniec sa ho celkom nevzdala ani počas tehotenstva. „Dokonca som tehotná bola na troch sústredeniach. Síce som nešportovala v intenzitách, ale udržiavala som sa v kondícii,“ povedala v rozhovore pre SOŠV teraz už matka dvoch dcér Lili a Viktórie.

Majsterka Európy z Milána 2008, ktorá sa predstavila na troch olympiádach, a to v Pekingu 2008, Londýne 2012 a Riu de Janeiro 2016 kvôli materským povinnostiam nezabojuje o miestenku do budúcoročného Tokia. Pri športe však plánuje zostať ako trénerka. „Šport milujem, v inej pozícii si samú seba neviem predstaviť,“ uzavrela Gogolová, ktorá sa ako členka správnej rady Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru venuje aj projektom na podporu mladých športovcov.

Príbehom žien v športe sa venuje Komisia SOŠV pre ženy a šport. Jej cieľom je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Prispievať k zabezpečeniu základného práva športovcov, ktorým je bezpečné prostredie, v ktorom šport vykonávajú.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV