Športové aktuality
4 mins. čítania

Aká matka, taká Katka: Eva Koseková s dcérou Barborou žijú pre volejbal

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Eva Koseková a jej dcéra Barbora.
Foto
TASR - Martin Baumann/Pavel Neubauer

Pri príležitosti Medzinárodného dňa matiek vám prinášame úspešné športové príbehy, v ktorých hrajú hlavnú úlohu matky – športovkyne a ich nemenej úspešné dcéry. Prvý príbeh je o volejbalistke Eve Kosekovej a jej dcére Barbore. Obidve sú dôkazom toho, že športový talent je v niektorých rodinách naozaj dedičný.

Pod volejbalovými sieťami sa ukrýva úspešný tandem v zložení matka a dcéra. Ide o Evu Kosekovú, za slobodna Cuníkovú, a jej dcéru Barboru. Eva Koseková patrí medzi najúspešnejšie hráčky v histórii bratislavského klubu Slávia UK Bratislava. V ňom získala dva majstrovské tituly ČSSR. Rodáčka z Popradu si vyskúšala aj zahraničný angažmán, pôsobila v Palerme, Carrare aj vo švajčiarskom Wattwille.

V reprezentačnom drese sa predstavila na dvoch európskych šampionátoch, v oboch prípadoch dosiahli volejbalistky 5. miesto. O tretí šampionát z roku 1993 ju pripravilo zranenie. Práve tam hráčky oslavovali zisk medaily. „Na ten rok nerada spomínam. Už som veľakrát povedala, že to bol najhorší volejbalový moment môjho života. Tri týždne pred majstrovstvami Európy v Brne som sa zranila a moje spoluhráčky získali strieborné medaily,“ povedala Koseková v rozhovore pre čas.sk.

Hráčskou kariérou však Kosekovej vášeň k volejbalu neskončila

V roku 1993 sa stala trénerkou juniorského tímu Slávie UK, s ktorým vybojovala postup do najvyššej súťaže. Neskôr viedla slovenskú kadetskú reprezentáciu a s ňou v roku 1997 vybojovala 7. miesto na majstrovstvách Európy a 9. miesto na majstrovstvách sveta. Ako trénerka si vyskúšala aj pôsobenie v zahraničí. Jednu sezónu bola asistentkou v spomínanom Wattwille, tri roky viedla nemecký tím Grimma, s ktorým vybojovala postup do najvyššej súťaže. V roku 2011 sa vrátila na lavičku národného tímu, pod krídla si opäť vzala kadetky. S tímom, v ktorom hrala aj jej dcéra Barbora, postúpila na majstrovstvá Európy, kvalifikovala sa i na majstrovstvá sveta. V roku 2012 doviedla juniorskú reprezentáciu k 9. miestu na majstrovstvách Európy. Aktuálne vedie slovenský tím Strabag VC Bilíkova Pezinok.

Úspešnú štafetu prebrala dcéra Barbora, reprezentačná kapitánka

K volejbalu doviedla aj svoje deti – dcéru Barboru a syna Petra. Práve dcéra Barbora to dotiahla na kapitánku seniorskej reprezentácie, ktorá počas európskeho šampionátu v Bratislave „pobláznila” slovenských divákov. „Od začiatku bolo jasné, že volejbal bude mojím športom, pretože som vyrastala v športovej hale. Skúšala som aj plávanie a tenis, ale od prvého dotyku s loptou som si bola istá, že chcem hrať túto hru," povedala v rozhovore pre svf.sk šikovná nahrávačka. Tá si už počas svojej kariéry prešla slovenskými klubmi ŠŠK Bilíkova, Doprastav Bratislava či Slávia EU.

Zahraničnú kariéru začala vo VK KP Brno, neskôr sa tešila z maďarského titulu s Linamar Békéscsbai Röplabda SE. Z rumunského UVT Agroland Temešvár sa kvôli tamojším problémom presunula späť na Slovensko do VTC Pezinok-Bilíkova. Odtiaľ v januári 2020 prestúpila do tímu lídra druhej talianskej ligy - Trentino Rosa. „Mama sa ma snaží od začiatku mojej kariéry tlačiť k čo najlepším výkonom a myslím, že bez nej by som nebola tam, kde som teraz. Keď hrám v zahraničí, tak ma rodičia často navštevujú a sú pre mňa veľkou oporou," priznala Barbora v spomínanom rozhovore.

Zajtra si na našom webe môžete prečítať príbeh o slovenskej legende v skoku do výšky a významnej funkcionárke Márii Mračnovej a jej dcére Zuzane, ktorá podľahla basketbalu.

Téme postavenia žien v športe sa venuje Komisia SOŠV pre ženy a šport. Jej cieľom je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Prispievať k zabezpečeniu základného práva športovcov, ktorým je bezpečné prostredie, v ktorom šport vykonávajú.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV