Športové aktuality
Lausanne/Bratislava
2 mins. čítania

Danka Barteková zostane členkou komisie športovcov MOV až budúcoročných olympijských hier

Komisia športovcov MOV v aktuálnom zložení. Podpredsedníčka komisie Danka Barteková na snímke v prvom rade tretia zľava, hneď vedľa nej vpravo predsedníčka Kirsty Coventryová.
Foto
MOV

Preloženie olympijských hier v Tokiu z tohto na budúci rok donútilo exekutívu Medzinárodného olympijského výboru (MOV) zaoberať sa aj komisiou športovcov MOV a mandátom jej volených členov za letné športy. Štvorici, ktorá bola zvolená olympionikmi počas OH 2012 v Londýne, totiž mal mandát vypršať v posledný deň OH v Tokiu tohto roku, teda 9. augusta 2020. To sa týka súčasných dvoch najvyššie postavených členiek komisie športovcov MOV – jej predsedníčky Kirsty Coventryovej (bývalá plavkyňa zo Zimbabwe), podpredsedníčky, našej strelkyne Danky Bartekovej, ako aj austrálskeho veslára Jamesa Tomkinsa a francúzskeho vodného slalomára Tonyho Estangueta.

Exekutíva MOV počas štvrtkového zasadnutia prostredníctvom telekonferencie schválila princíp, že mandát štyroch členov komisie športovcov, ktorý mal vypršať v tomto roku, sa skončí až v posledných deň olympijských hier na budúci rok (konkrétne 8. augusta 2021). Takisto schválila, že až do tohto termínu zostane vo funkcii predsedníčky komisie Kirsty Coventryová. Ďalšie rozhodnutia v tejto veci schváli exekutíva MOV v júni.

Vyššie uvedená štvorica bola zvolená počas OH v Londýne 2012. Okrem nej v rovnakom čase vyprší mandát aj švédskemu atlétovi Stefanovi Holmovi, ktorého do komisie nominoval prezident MOV.

Noví členovia komisie za letné športy budú zvolení počas budúcoročných OH v Tokiu. O zvolenie sa tam bude uchádzať 30 kandidátov z 19 olympijských športov, medzi nimi znovu aj Danka Barteková. Zvolení budú štyria kandidáti, ktorí by sa následne mali stať aj členmi samotného MOV.

Prezident MOV Thomas Bach na margo aktuálneho rozhodnutia povedal: „Členovia exekutívy boli jednotní v názore, že v tomto kritickom období potrebujeme mať plné zastúpenie športovcov v komisii. Hlas športovcov je momentálne veľmi dôležitý a nemôžeme mať niečo neobsadené.“

Komisia športovcov môže mať maximálne 23 členov, z ktorých 12 je priamo volených olympionikmi na obdobie 8 rokov: ôsmi zastupujú letné športy (štyria boli zvolení na OH 2012 a štyria na OH 2016) a štyria zimné športy (dvaja boli zvolení na ZOH 2014 a dvaja na ZOH 2018). Ďalších maximálne 11 členov môže menovať prezident MOV, zohľadňujúc pritom kritériá, ako sú zastúpenie členov zo všetkých kontinentov a z väčšieho množstva športov, aj rovnovážny pomer počtu mužov a žien.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV