Šport a olympizmus
Video
2 mins. čítania

DEBATY O ŠPORTE: Štát by mal počúvať aj predstaviteľov športovej obce

Peter Pašuth

Koronakríza výrazne urýchli transformáciu a hľadanie nových zdrojov príjmov pre slovenský šport. Súčasnú situáciu netreba brať ako katastrofu, ale aj ako šancu naštartovať nové projekty a na niektoré doterajšie sa pozrieť z iného uhla pohľadu.

Zhodli sa na tom hostia ďalšieho dielu Debát o športe, viceprezidenti Slovenského olympijského a športového výboru a zároveň predstavitelia troch športových zväzov Martin Kohút, Peter Korčok a Zdenko Kríž.

Slovenskí športovci dlhší čas nemohli vykonávať svoju činnosť. Mnohí trénovali iba v improvizovaných podmienkach, bez regenerácie a servisu, aký mohli využívať do začiatku marca. Najviac postihnutí boli hlavne tréneri v mládežníckych kategóriách. „Dopady pocítia negatívne všetci, táto kríza sa najviac dotkne profesionálneho športu. Mládežnícke kluby problémy neobídu, ale podľa mňa ich zasiahnu hlavne pri vstupe do novej sezóny. Samosprávy totiž budú mať obrovský problém s výpadkom ich vlastných príjmov,“ hovoril Martin Kohút. Šéf atletického zväzu Peter Korčok dodal: „Postihnutá je celá športová obec. Podľa mňa najviac deti a mládež, ktorí nevidia cieľ, prečo by sa mali pripravovať a potrebujú vedenie.“

Dnes už je jasné, že po koronakríze sa určite zmení celý šport. „Koronakríza zreálnila hodnotu športu aj hodnoty v športe. Ukázalo sa, že nie všetky sú také, za aké sa vydávali a že nie všetko má takú skutočnú cenu, za akú sa predtým kupovalo a predávalo,“ pridal názor Zdenko Kríž.

V DEBATÁCH O ŠPORTE SA DOZVIETE AJ ODPOVEDE NA TIETO OTÁZKY

· Prečo by mal štát počúvať najmä predstaviteľov športovej obce?

· V čom sa šport po koronakríze najviac zmení?

· Aké zmeny a úsporné opatrenia prijali zväzy po prepuknutí koronakrízy?

· Čo sú najvážnejšie problémy, ktoré spôsobila koronakríza?

· Do akej miery postihlo zväzy rušenie súťaží doma i vo svete?

· Bude potrebné prehodnocovať účelovosť finančných prostriedkov?

· Kto najlepšie vie, kde zväzy tlačí topánka v dnešnej situácii?

· Aké úpravy sú potrebné na budúce financovanie športu?

· Ako by mala vyzerať pomoc zo strany štátu pre šport?


paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV