Šport a olympizmus
Tokio
2 mins. čítania

Prezident MOV Bach potvrdil, že pokiaľ sa OH v Tokiu neuskutočnia v roku 2021, budú zrušené

TASR, sou
Ilustračná fotografia tokijských olympijských a paralympijských maskotov i suvenírov.
Foto
Ľubomír Souček

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach potvrdil, že pokiaľ sa odložené olympijské hry v Tokiu neuskutočnia budúci rok, budú zrušené. Japonský predseda vlády Šinzó Abe šéfovi MOV povedal, že neexistuje žiadny plán B pre prípad, že by sa OH v lete 2021 nemohli konať.

"Nemôžete celý čas zamestnávať 3000 až 5000 ľudí v organizačnom výbore. Nemôžete každý rok meniť všetkým medzinárodným športovým federáciám kalendár. Nemôžete dopustiť, aby športovci neustále žili v neistote," uviedol Thomas Bach v rozhovore pre BBC.

Z dôvodu pandémie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19 rozhodol MOV spoločne s japonskou vládou, vládou metropolitného Tokia a s organizačným výborom hier o odklade OH 2020 aj následných paralympijských hier na leto 2021. Vzhľadom na svetovú zdravotnú situáciu však ani konanie hier v tomto termíne nie je úplne isté.

Šinzó Abe v apríli vyhlásil, že pokiaľ nebude pandémia celkom pod kontrolou, OH sa nebudú môcť uskutočniť v kompletnej podobe. V Japonsku evidovali vo štvrtok ráno vyše 16 000 prípadov nákazy novým koronavírusom, chorobe podľahlo 771 ľudí.

MOV sa zatiaľ stavia odmietavo k možnosti, že by sa OH v Tokiu podľa vzoru iných športových podujatí konali pred prázdnymi tribúnami. "To nechceme. Olympijský duch je aj o tom, že spája fanúšikov. Na štadiónoch sú spoločne ľudia z celého sveta, vďaka tomu sú olympijské hry také jedinečné," zdôraznil Bach.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV