Šport a olympizmus
SOŠV
MŠVVaŠ
3 mins. čítania

Nový predseda Fondu na podporu športu: Nechcem len deliť peniaze

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Dušan Guľáš počas úvodnej tlačovej besedy vo funkcii predsedu správnej rady Fondu na podporu športu.
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Financie z Fondu na podporu športu by mali ísť na rozvoj a výstavbu novej infraštruktúry. Túto myšlienku si osvojil nový predseda Fondu na podporu športu Dušan Guľáš. Svojimi skúsenosťami chce pomôcť slovenskému športu, aby sa posunul na vyššiu úroveň. Pôsobenie v novej funkcii berie aj ako výzvu.

Dušan Guľáš pri nástupe do funkcie zdôrazňoval svoju apolitickosť a snahu odpolitizovať šport. Najradšej by bol, ak by tok financií do športu nebol ovplyvňovaný a bol vopred daný a jasný. Má už aj predstavu, ako by mohla vyzerať podpora rozvoja športovej infraštruktúry. Bol by som rád, ak by bola podpora športu systémová a založená na nastavených pravidlách a objektívnej hodnote faktov, aby sa vylúčili subjektívne vplyvy. Fond by mal byť iniciátorom a spúšťačom podpory športu. Zapojiť do nej by však mal aj mestá, vyššie územné celky i súkromný sektor vrátane bánk, pre ktoré by sme mali vytvoriť motivujúce podmienky. V rámci infraštruktúry by sa mali stavať nové športoviská, ktoré nebudú v budúcnosti len prepychovými palácmi, ale dokážu si na seba svojou prevádzkou zarobiť a budú aj využívané,“ naznačil ciele svojej práce vo Fonde na podporu športu Dušan Guľáš.

V novej funkcii sa bude snažiť uplatniť skúsenosti z podnikateľských aktivít i pôsobenia vo svete športu. V posledných rokoch bol predsedom správnej rady Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru, pred pár rokmi bol členom predstavenstva futbalového Spartaka Trnava. Jeho spoločnosti dlhé roky podporujú slovenský šport. „Už dlho sa venujem manažovaniu ľudí. Vždy som sa snažil nastavovať systémy tak, aby firmy, v ktorých som pracoval, fungovali. Rád by som prispel k posunu slovenského športu na vyššiu úroveň. Fond je autonómny. Nechcem iba rozdeľovať peniaze na vopred definované projekty, v tom prípade by som nemal vo fonde čo robiť. Moja predstava o športovej budúcnosti Slovenska taká určite nie je,“ tvrdil Guľáš, podľa ktorého je potrebné investovať financie do rozvoja športovísk pre deti a mládež. Financie z fondu by mali ísť v budúcnosti výlučne na novú infraštruktúru, nie na sanáciu problémov a opravy športovísk.  

Jednou z foriem pomoci slovenskému športu je zavedenie voľnočasových poukazov, o ktorých sa hovorí už dlhšiu dobu. V slovenskom parlamente už podľa poslancov vládnej koalície nastala v tejto téme zhoda, otázne je, kedy sa podarí príslušnú legislatívu pripraviť a schváliť.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV