Šport a olympizmus
SOŠV
3 mins. čítania

EYOF 2022 Banská Bystrica: Maskotom bude banský škriatok permoník, ocenených bolo 15 súťažiacich

Tlačová správa EYOF 2022 Banská Bystrica
Foto
Archív SOŠV

Maskotom XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže bude banský škriatok permoník. Už čoskoro bude známa aj jeho definitívna podoba. Odborná porota ocenila pätnásť návrhov z 1102 prác, ktoré prišli do výtvarnej súťaže Slovenského olympijského a športového výboru a organizačného výboru EYOF 2022 Banská Bystrica.

Odborná porota sa vzhľadom na úroveň diel rozhodla udeliť v každej zo štyroch kategórií ocenenia bez určenia poradia. Medzi najmladšími deťmi do 10 rokov získali ocenenia Liliana Mirgová z Hrabušíc, Marián Horváth zo Šale, Michal Gajdoš z Košíc a Tatiana Helcmanovská zo Spišskej Novej Vsi. V kategórii do 18 rokov ocenila porota práce Juliany Kováčovej z Bratislavy, Natálie Šebovej, Karin Karchovej a Sofie Podhornej z Michaloviec, Kristíny Šikyňovej z Banskej Bystrice a Matúša Benedika z Košíc. V kategórii nad 18 rokov ceny získali Denisa Virbová z Veľkého Šariša, Karolína Michalcová z Brezian a Marcel Hlaváč. Z profesionálnych návrhov najviac zaujali práce Milana Prekopa a Kataríny Lucinkiewiczovej. Podobu maskota zverejní organizačný výbor po detailnejšom profesionálnom spracovaní jedného z ocenených návrhov.

Ilustračná fotografia
Foto
Návrh Milana Prekopa

„Celoslovenský veľký záujem o zapojenie sa do výtvarnej súťaže nás veľmi potešil. Kvalita celkovo 1102 zaslaných prác od žiakov základných, stredných a umeleckých škôl, staršej generácie i profesionálnych grafikov a výtvarníkov bola naozaj vysoká. Preto aj výber najlepších návrhov v jednotlivých kategóriách bol náročný. Rozhodli sme sa oceňovať bez určenia poradia. Verím, že definitívna podoba maskota, ktorú čoskoro zverejníme sa bude verejnosti, a najmä Banskobystričanom, páčiť,“ povedal prezident organizačného výboru EYOF 2022 Banská Bystrica a primátor mesta Ján Nosko.

Ilustračná fotografia
Foto
Návrh Marcela Hlaváča

V porote boli zástupcovia mesta Banská Bystrica, Slovenského olympijského a športového výboru, Akadémie umení Banská Bystrica, profesionálni výtvarníci i biatlonistka Anastasia Kuzminová. Práve publikácia, ktorá mapuje aj jej úspešné vystúpenie na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu, spolu s jej venovaním a podpisom poteší s ďalšími vecnými cenami a čestným uznaním všetkých ocenených.

Pod Urpínom sa predstaví 3600 mladých športovcov do 18 rokov na najväčšom multišportovom podujatí určenom pre nich v Európe. V poradí XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže v Banskej Bystrici sa uskutoční od 24. do 30. júla 2022. Víťazné diela zverejnia organizátori súťaže na internetových stránkach www.eyof2021.com a tiež na sociálnych sieťach.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV