Šport a olympizmus
3 mins. čítania

Aj športovci môžu bez obmedzenia cestovať na 48 hodín do Česka a Maďarska

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
Alfons Juck

Možnosť krátkodobo vycestovať do ôsmich krajín v zahraničí bez povinnej karantény pri návrate, ktorá doteraz platila na 24 hodín, sa od stredy 27. mája predĺži na 48 hodín. Do Česka a Maďarska budú môcť Slováci cestovať na dva dni dokonca bez obmedzení a nutnosti preukázať sa negatívnym testom na COVID-19. Nové opatrenie výrazne pomôže aj slovenským športovcom, ktorí túžia po medzinárodnej súťažnej konfrontácii.

Predĺženie krátkodobého pobytu v zahraničí bez povinnosti karantény a negatívneho testu na COVID-19 zo strany slovenských úradov sa týka ciest do Rakúska, Českej republiky, Poľska, Chorvátska, Slovinska, Nemecka a Švajčiarska. Úlohou slovenskej exekutívy je v týchto dňoch vyrokovať s týmito krajinami obojstranný voľný pohyb, teda aby v druhých krajinách nevyžadovali od Slovákov negatívny test na COVID-19 a rovnaké výhody mali občania týchto krajín smerujúci na Slovensko.

S Českom sa túto dohodu už podarilo dohodnúť počas pondelkového podvečerného telefonátu premiérov Igora Matoviča a Andreja Babiša. Slovenskí a českí občania môžu cestovať medzi oboma štátmi bez obmedzenia, ak sa vrátia späť do 48 hodín. Bude to možné bez negatívneho testu na COVID-19 i povinnosti vstupu do karantény. Rovnaké dohody sa následne uzavreli medzi Slovenskom a Maďarskom a Českom a Maďarskom. Cestujúci, rovnako ako v prípade cesty do ďalších šiestich vybraných krajín, budú musieť pred odchodom zo SR vyplniť formulár o čase opustenia územia, ktorý na hraničnom priechode potvrdí polícia. Stiahnuť si ho je možné na webe Ministerstva vnútra SR. Je dôležité, aby sa cestujúci na hraničný priechod dostavili s vytlačeným a vyplneným formulárom. Predídu tak zbytočnému čakaniu. Situáciu na hraniciach s Českom budú kontrolovať slovenskí policajti.

V Česku sa už športový život naplno rozbehol, v krajine organizujú aj prvé súťaže. Športovci sa dočkali prvých zápasov či pretekov, aj keď fanúšikovia ešte na tribúnach chýbajú. Počas posledného víkendu už bojovali na športoviskách futbalisti, veslári, bejzbalisti či kanoisti na divokej, vode. V najbližších dňoch sa plánujú rozbehnúť aj atletické súťaže i tenisové turnaje. Po otvorení hraníc a umožnení 48-hodinového pobytu na území Česka možnosť absolvovať zápolenia na českom území využijú mnohí slovenskí športovci. Najrýchlejší Slovák súčasnosti Ján Volko už pred pár dňami avizoval, že by prvý letný štart v sezóne by mohol absolvovať 8. júna na tradičnom Odložilovom memoriáli v Prahe. „Na míting sme sa prihlásili, ale uvidíme, či napokon budeme štartovať, pretože v tom čase budú chalani z tréningovej skupiny zrejme dosť unavení po náročnej príprave. Ako prvý tréningový štart by to však nemuselo byť zlé,“ uviedla pre web Slovenského atletického zväzu atletika.sk Volkova trénerka Naďa Bendová. Na súboje s českými hráčmi a hráčkami sa pripravujú aj slovenskí tenisti a tenistky vo všetkých vekových kategóriách. Možnosť medzinárodnej konfrontácie a porovnanie výkonnosti chcú využiť aj ďalší slovenskí športovci.

Rovnako ako v Česku aj v Maďarsku sa už športový život pomaly rozbieha a krajina má za sebou prvé duely i súťaže.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV