Športové aktuality
Rozhovor
4 mins. čítania

Florbalistky z Rimavskej Soboty musia na tréningy dochádzať desiatky kilometrov, projekt Ukáž sa! ich odbremenil od výdavkov

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Hráčky FBC Slovan Rimavská Sobota.
Foto
Archív FBC Slovan Rimavská Sobota

Príbeh florbalového klubu FBC Slovan Rimavská Sobota nie je jednoduchý. Hráčky nemajú na ružiach ustlané. V meste totiž nie je vybudovaná dostatočná športová hala a za tréningami musia dochádzať do okolitých miest. Grantový program Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! im pomohol pokryť aspoň časť výdavkov.

Florbalistky z Rimavskej Soboty získali vo verejnom online hlasovaní 2 436 hlasov a tešili sa z finančného grantu 2 000 eur.

Dorast a staršia príprava hráva vo Fiľakove, ženy hrajú v Brezne. „V tomto regióne nie sú haly v podstate nikde. Hrávali sme v Detve, potom dievčatá hrávali v Brezne. Čo sa týka dievčat z projektu Ukáž sa!, sú spojené z Rimavskej Soboty aj z Fiľakova. Tam je telocvičňa, ktorá vyhovuje aspoň pre dorastenky,“ hovorí Jozef Alušík z vedenia klubu.

„Donedávna bola celá tréningová príprava postavená na starej hale v Rimavskej Sobote, kde je zničená podlaha a počas zimného obdobia nebola vykurovaná, takže podmienky na tréning boli dosť nevyhovujúce, nepohodlné a veľa ľudí to aj odrádzalo, čo sa odzrkadľovalo aj na hre,“ dopĺňa ho kapitánka ženského tímu Janoštiaková. Hoci hrá za ženy, pomery dobre pozná aj medzi dorastenkami, pretože veľa dievčat sa pohybuje v oboch tímoch.

Problémy s tréningovým prostredím si však vynahrádzajú nadšením a dobrými výsledkami. „Najväčší úspech tímu je druhé miesto pre ženy v 1. lige v sezóne 2019/2020. Na rovnako peknom treťom mieste sa umiestnili aj dorastenky. Sme hrdí na iniciatívu našich báb, ktoré sa zapojili do tohto projektu a dotiahli to až do získania finančných prostriedkov,“ odkazuje.

„Nie každý rodič si môže dovoliť financovať koníčky svojich detí.“

Financie na chod klubu sa delia medzi mesto a rodičov. Ani takýto model však nie je dostačujúci. „Časť financií poskytuje mesto, ale to nestačí ani len na prihlásenie sa do ligy, takže celé bremeno financovania ligy znášajú rodičia. Do projektu Ukáž sa! sme sa zapojili aj preto, aby sme zabojovali o financie a mohli kus odbremeniť rodičov, čo nám pomohlo aj pri získavaní nových hráčok. Nie každý rodič si môže dovoliť financovať koníčky svojich detí,“ dodáva hráčka FBC Slovan Rimavská Sobota.

Z grantu nakúpili dresy a vrhli sa do súťaží

Finančnú podporu z grantového programu Ukáž sa! rozdelili na nákup dresov, nájom telocvične, štartovné na súťaže a kúpu športových pomôcok. „Celú sezónu sa dorastenky nemuseli skladať na členské, ktoré je vo výške 150 eur. Jedinými výdavkami boli úhrady cestovania na zápasy,“ hovorí Jozef Alušík z vedenia klubu. „Čo pre nás táto podpora znamená? Peniaze nám pomohli zabezpečiť pre deti lepší tréningový proces. Ukázalo sa, že ak sú v športe aspoň nejaké financie, oveľa ľahšie sa budujú dobré podmienky pre športovcov a ľudí to potom aj viac baví. Vďaka podpore z Ukáž sa! sa nám podarilo trochu odbremeniť rodičov, nakúpiť pomôcky, ktoré zefektívnili tréningový proces, zabezpečili sme tréningy vo vyhovujúcej hale. Obliekli sme decká a vrhli sa do súťaží, v ktorých sa nám darí dosahovať dobré výsledky,” uzavrela Janoštiaková.

 

Športové úspechy

4. miesto na M-SR dorasteniek 2016

2. miesto na M-SR junioriek 2019

2 sezóny v 1. lige žien

2 hráčky klubu v juniorskej reprezentácii SR

O Ukáž sa!

Grantový program Nadácie SOŠV UKÁŽ SA! je určený pre mladých talentovaných športovcov a kolektívy športovcov, ktorí vynikajú v niektorom športe, nachádzajú sa v nepriaznivej sociálnej situácii alebo potrebujú finančnú podporu na rozvoj športovej kariéry.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV