Šport a olympizmus
SOŠV
3 mins. čítania

Ďalšie uvoľnenie: Môžu sa začať súťaže, od 10. júna aj s divákmi

(pp, TASR)
Pri reštarte futbalovej ligy budú na tribúnach aj diváci. Súčasné prípravné stretnutia sa hrajú bez fanúšikov, hráči môžu počas prestávok využívať sedačky v hľadisku.
Foto
TASR/RADOVAN STOKLASA

Od stredy 3. júna budú na Slovensku povolené športové súťažné podujatia. Otvoria sa už aj všetky vnútorné športoviská pre verejnosť. Prví diváci sa na tribúnach budú môcť objaviť po 10. júni, od júla ich bude môcť byť do tisíc.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas už pred dvoma týždňami avizoval, že v ďalšej fáze od 3. júna plánujú umožniť aj vrcholové súťaženie. Po rokovaní konzília odborníkov umožnenie organizácie športových súťažných podujatí oznámil predseda vlády Igor Matovič. Zároveň sa otvárajú pre verejnosť aj športové haly, kúpaliská, posilňovne, kúpele i wellness. Doteraz vnútorné športoviská mohli využívať len členovia športových klubov.

„Je to ďalšia dobrá správa pre slovenský šport. Netajím sa tým, že som zástancom možno o čosi rýchlejšieho uvoľňovania opatrení, ale rešpektujem názory odborníkov. Teším sa, že slovenský šport sa zasa posunie ďalej aj v príprave na konkurenciu, ktorá je v zahraničí,“ reagoval prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Od 10. júna bude môcť navštíviť športové podujatie maximálne 500 osôb vrátane športovcov, od 1. júla do konca roka maximálne tisíc. Počas utorka zverejní bližšie informácie Úrad verejného zdravotníctva. Viaceré športové subjekty už avizovali, že plánujú zorganizovať športové zápolenia aj s divákmi. Ako prvá sa pravdepodobne rozbehne futbalová najvyššia súťaž, ktorá avizoval termín reštartu na 13. júna.

K plošnej výluke športového života došlo na Slovensku 9. marca. Ústredný krízový štáb SR a dosluhujúca vláda Petra Pellegriniho vydali nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v krajine. Opatrenie bolo vydané predbežne na dva týždne, postupne sa však rozšírilo splynutím s ďalšími mimoriadnymi opatreniami proti šíreniu koronavírusu nového typu (ochorenie COVID-19). Športová uzávera začala platiť hneď na druhý deň v utorok a len v prebiehajúcom týždni sa dotkla 44 zápasov najvyšších súťaží najvýznamnejších kolektívnych odvetví. Zrušili sa tiež už nachystané domáce šampionáty v behu na lyžiach, streľbe zo vzduchových zbraní, v atletických viacbojoch a v squashi.

O šesť týždňov neskôr otvorili na Slovensku vonkajšie športoviská bez šatní a sociálnych zariadení. V rámci prvej fázy uvoľňovania opatrení sprístupnili zariadenia pre rekreačný šport a tréningy vrcholových športovcov v bezkontaktných odvetviach. Teda tenisové kurty, golfové ihriská, atletické dráhy, hrádze pre cyklistov, cyklistické dráhy i BMX-trate, vodnoslalomárske kanály, kanoistické areály, strelnice, či motoristické okruhy.

Od stredy 20. mája sú v rámci štvrtej fázy otvorené vnútorné plavárne a športoviská pre organizované športové kluby. Zároveň sa otvorilo aj prevádzkovanie kontaktných športov vo vonkajších priestoroch.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV