Šport a olympizmus
2 mins. čítania

Česká vláda uvoľnila pre šport ďalšiu miliardu korún

Ilustračné foto
Foto
TASR/LUKÁŠ GRINAJ

České športové kluby a telovýchovné jednoty, ktoré postihla koronakríza, dostanú pomoc vo výške 1 miliardy českých korún (37,659 mil. eur). Pomoc im schválila česká vláda. Na Slovensku podobný mimoriadny dotačný program pre podporu športu v súčasnej situácii chýba, vládne opatrenia sa dotýkajú športovej obce len minimálne.

Česká vláda si uvedomila, že ochromenie klubov zhorší aj dostupnosť športovania. Oprávnenými žiadateľmi pomoci v rámci programu COVID-Sport budú české neziskové organizácie s majetkom i tie, ktoré museli vynakladať financie na prenájmy športovísk napriek zákazu ich využívania. České športové prostredie, rovnako ako slovenské, upozorňovalo vládu na skutočnosti, že vplyvom uzatvorenia športovísk prišlo o významné príjmy.

Jedna miliarda českých korún by mala pokryť výpadky, ktoré súvisia s koronavírusovou krízou v športe. Českej vláde a Národnej športovej agentúre sa podarilo zadefinovať príjemcov štátnej pomoci v športe, ktorí sa ocitli v núdzi. U niektorých by dokonca hrozila podľa prieskumu insolvencia, zastavenie činnosti či neúmerné navýšenie členských poplatkov. Mimoriadna pomoc COVID-Sport rozdelili do troch kategórií. Do prvej patria športové organizácie prevádzkujúce športové zariadenia, ktoré museli byť úplne zatvorené či fungovali v obmedzenom režime, a ich majitelia uhrádzali fixné náklady na energie či zamestnancov. V druhej sú kluby a subjekty, ktoré museli zrušiť plánované akcie a podujatia. Nepatria však medzi nich ligové či pohárové súboje pravidelných súťaží. V tretej kategórii sú organizácie, ktoré sú síce bez majetku, ale nemohli organizovať svoju činnosť a platili napriek tomu prenájmy. Vyplácanie dotácií by sa malo začať v polovici júla. „Cieľom programu je najmä udržať športovú infraštruktúru vo funkčnom stave, aby po skončení mimoriadnych opatrení bolo možné naviazať na jej využitie,“ povedal podľa webu českej vlády predseda Národnej športovej agentúry Milan Hnilička.

Tento rok vďaka mimoriadnej dotácii dostane český šport takmer 9 miliárd českých korún (337,5 mil. eur) a premiér Andrej Babiš je presvedčený, že na budúci rok túto čiastku vláda aj prekročí. „Hlavné je, aby športovali naše deti. Dotácia by mala byť hlavne určená pre malé športové kluby,“ uviedol na webe českej vlády premiér Andrej Babiš.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV