Športové aktuality
2 mins. čítania

Zomrel Pelé vodného póla Kárpáti i ďalší trojnásobný olympijský víťaz Benedek

(pp, TASR)

Maďarské vodné pólo prišlo v krátkom čase o dve veľké hviezdy. Vo veku 84 rokov zomrel v stredu trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom póle György Kárpáti z Maďarska. O deň neskôr opustil svet vo veku 47 rokov ďalší trojnásobný olympijský víťaz Tibor Benedek.

Kárpáti získal zlaté medaily na olympijských hrách 1952 v Helsinkách, 1956 v Melbourne aj 1964 v Tokiu. Z olympijských hier 1960 v Ríme odišiel so spoluhráčmi z maďarskej reprezentácie s bronzovou medailou.

„Opustil nás Pelé vodného póla,“ napísal na sociálnej sieti maďarský premiér Viktor Orbán. Po konci hráčskej kariéry Kárpáti pracoval ako tréner v Maďarsku aj Austrálii, v roku 1976 bol v realizačnom tíme maďarskej reprezentácie, ktorá na olympijských hrách v Montreale získala zlaté medaily.

Kárpáti bol posledným žijúcim členom maďarského tímu, ktorý v Melbourne 1956 zdolal vtedajší Sovietsky zväz 4:0 v stretnutí hranom len pár týždňov po potlačení ľudového protikomunistického povstania v krajine. Súboj vstúpil do histórie aj označením ako „Krv vo vode“ najmä pre drsnú hru a slávnu fotografiu maďarského hráča Ervina Zadora, ktorý sa vynoril z bazéna so zakrvavenou tvárou po údere od Valentina Prokopova. Maďari neskôr zdolali vo finále Juhosláviu 2:1. „Sovietskych hráčov sme vtedy považovali za symboly utláčateľského režimu. V napätej politickej situácii, v ktorej sme sa nachádzali, to bolo osobné stretnutie s našimi oponentmi. Po rokoch musím priznať, že nám čiastočne pomohol aj rozhodca. Boli sme malá krajina, ktorá bojovala s veľkým sovietskym Goliášom,“ spomínal si počas života Kárpáti, ktorý v maďarskom tíme odohral 162 stretnutí.

Benedek podľahol rakovine pankreasa. Bývalý kapitán a tréner maďarského reprezentačného tímu odstúpil v máji zo všetkých funkcií. Okrem troch zlatých olympijských medailí (2000, 2004, 2008) má Benedek v zbierke aj titul majstra sveta 2003 a majstra Európy 1997. Ako tréner priviedol Maďarov k zlatu na svetovom šampionáte 2013.

Šport
Tags
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV