Športové aktuality
Rozhovor
6 mins. čítania

Alžbeta Garguláková sa venuje atletike, biatlonu aj bežeckému lyžovaniu: Budúcnosť vidím v športe, ale nechcite ešte vedieť v akom

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Alžbeta Garguláková.
Foto
Archív Alžbeta Garguláková

Alžbeta Garguláková, finalistka projektu Ukáž sa!, sa pokúša uspieť v troch rôznych športoch. Okrem atletických disciplín sa naplno venuje aj bežeckému lyžovaniu a biatlonu. Prečo sa venuje toľkým športom? Ako to vnímajú jej rodičia? Ako sa to dá zvládať časovo, finančne a psychicky? Prečítajte si príbeh mladej odhodlanej športovkyne, ktorý ponúka odpovede aj na tieto otázky.

„Projekt Ukáž sa! mi veľmi pomohol a rodičom trochu odľahčil výdavky, ktoré na mňa majú.“ – Alžbeta Garguláková o projekte Ukáž sa!

Za rok tri slovenské tituly

K športu ju priviedli rodičia. Keď mala sedem rokov, začala sa venovať atletike a bedmintonu. Po vzore starších sestier neskôr presedlala na volejbal. Dostala sa aj na finálový turnaj majstrovstiev Slovenska 2017 v trojkovom volejbale, kde vo svojej vekovej kategórii obsadila s tímom Slávia TU Zvolen 4. miesto.

Atletike sa začala venovať na Sliači, kde ju viedol Miroslav Brada. V roku 2017 prešla do Banskej Bystrice k Pavlovi Kováčovi. Napriek tomu súťaží za klub AKM Zvolen, podľa jej slov aj z úcty k trénerovi Bradovi, ktorý v roku 2018 zomrel.

V roku 2018 Alžbeta vyhrala majstrovstvá Slovenska až trikrát – v atletike to bolo v behu na 1500 m v kategórii mladších žiačok. Triumfovala aj v letnom biatlone a v cezpoľnom behu. O rok neskôr, v marci 2019, sa stala halovou slovenskou šampiónkou v behu dievčat na 2000 metrov, zároveň sa na tejto trati stala vo svojej kategórii aj držiteľkou nového slovenského rekordu. Časom 6:56,02 min. prekonala historické maximum Hany Záhradníčkovej takmer o šesť sekúnd. V tomto roku stihla už dvakrát vyhrať MSR v bežeckom lyžovaní a raz M-SR v zimnom biatlone.

Celkovo sa vo svojich kategóriách stala 11-krát majsterkou Slovenska (cezpoľný beh (3x), atletika 1500 m (1x), 2000 m (1x), letný biatlon (1x), beh na lyžiach (4x), zimný biatlon (1x).

Nová škola a ďalší šport

Tento rok sa vrátila aj k biatlonu, v ktorom na Slovenskom pohári obsadila vo svojej kategórii celkové 2. miesto. „Je pravda, že už v roku 2017 som začala s biatlonom za Brezno, ale to bolo skôr na diaľku. Dochádzanie na tréningy bolo pre vzdialenosť iba občasné a na pretekoch som bola ako keby hodená do vody. Už po mesiaci, ako som stála prvýkrát na lyžiach, som šla na preteky. Nebolo to ono,“ dodáva Alžbeta.

Alžbeta má šesť súrodencov – štyri sestry a dvoch bratov. Dve sestry tancujú, dve hrajú volejbal, jej brat hrá futbal. Pre rodičov je náročné skĺbiť cestovanie na tréningy a preteky. „Časovo to je náročné pre mňa aj pre môjho otca, ktorý ma na začiatku všade vozil, teraz je už časť tréningov v školskom areáli,“ hovorí mladá športovkyňa, ktorú dopĺňa otec Ivan. „Ako už spomínala Betka, vodievam ju na tréningy. V minulosti to bolo častejšie, teraz už viac využíva vlak,“ dodáva hrdý otec, ktorý sa v mladosti tiež venoval športu.

„Projekt Ukáž sa! Betke pomohol tým, že sa mohla v oveľa väčšej miere sústrediť na tréningy a preteky. Nemusela sa obmedzovať, keďže nemáme v rodine financie nazvyš. Za grant sme veľmi vďační,“Ivan Gargulák, otec športovkyne

Tréneri aj rodičia jej rôzne športové zamerania tolerujú.Atletický tréner Pavel Kováč je trpezlivý, toleruje mi kombináciu s bežeckým lyžovaním a biatlonom a verí, že mi to pomôže. Bežecké lyžovanie ma do marca tohto roka trénoval v ŠKP Banská Bystrica Branko Michálech. Veľa ma naučil. Od apríla mám novú trénerku – Natalyu Burdyga-Otčenášovú, bývalú pretekárku v biatlone za Ukrajinu a Rusko,“ hovorí finalistka grantového projektu Ukáž sa!  „Som rád, že sa venuje viacerým športom. Myslím, že jej to môže pomôcť v budúcnosti, nebude len jednostranne vytrénovaná,“ dopĺňa Ivan Gargulák.

Atletický tréner Pavel Kováč o svojej zverenkyni:

„V športových začiatkoch je dôležité venovať sa všestrannosti. Platí to aj v Betkinom prípade. V jej veku ešte z pohľadu dlhodobého rozvoja športovca samotné výsledky nie sú to najdôležitejšie. Napriek tomu patrí medzi rovesníčkami k najlepším, a to vo všetkých športoch. Betka začínala s volejbalom, prešla na atletiku, popri ktorej skúša tiež biatlon a bežecké lyžovanie. V rámci biatlonu a bežeckého lyžovania trénuje beh na lyžiach, v lete na kolieskových korčuliach, čo je veľmi vhodný doplnkový tréningový prostriedok pre vytrvalostné športy.  Vďaka týmto doplnkovým športom buduje všeobecný základ - rozvíja vytrvalosť pre beh nešpecifickým spôsobom. To môže v budúcnosti využiť ako priestor na ďalšie zlepšovanie sa.

Kombináciou rôznych športov sa tiež učí nové pohybové zručnosti a šetrí pohybový a oporný aparát. Verím, že ak bude aj naďalej pokračovať v začatom úsilí a v systematickej riadenej športovej príprave a bude zdravotne v poriadku, môže v budúcnosti pomýšľať na tie najvyššie športové méty.“

 „Budúcnosť vidím v športe, ale nechcite ešte vedieť v akom.“

Zvládať viacero športov bude s pribúdajúcim vekom, zvyšovaním tréningovej záťaže či kvality pretekov čoraz náročnejšie. Alžbeta však ešte nevie, či by si dokázala vybrať len jeden šport. „Budúcnosť vidím v športe, ale nechcite ešte vedieť v akom. Dúfam, že ešte pár rokov to budem môcť kombinovať. Vývoj ukáže, čo si vyberiem,“ myslí si športovkyňa, ktorá za svoje vzory považuje biatlonovú kráľovnú Anastasiu Kuzminovú, atléta Mo Faraha, ale aj basketbalistu Michaela Jordana. Jeho príbeh sleduje aj v populárnom dokumente The Last Dance.

Aké sú jej športové ciele? Štrnásťročná Alžbeta má v tom jasno. V športe by som sa chcela postupnými krokmi dostať na olympijské hry a tam do toho dám všetko. Možno motyka vystrelí. Najbližšie by som sa chcela dostať na EYOF 2022 v Banskej Bystrici. Samozrejme, ak sa budem môcť na ňom zúčastniť, pretože ešte nie je jasné, aké ročníky tam budú štartovať. Potom v roku 2022 budú aj olympijské hry mládeže v Dakare, nebolo by zlé tam byť. A o rok možno zimný EYOF 2023,“ dodáva na záver finalistka projektu Ukáž sa!

O Ukáž sa!

Grantový program Nadácie SOŠV UKÁŽ SA! je určený pre mladých talentovaných športovcov a kolektívy športovcov, ktorí vynikajú v niektorom športe, nachádzajú sa v nepriaznivej sociálnej situácii alebo potrebujú finančnú podporu na rozvoj športovej kariéry. Prihlasovanie do aktuálneho ročníka Ukáž sa! stále beží. Registrovať sa môžete tu.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV