Športové aktuality
Košice
2 mins. čítania

Vo veku 72 rokov zomrel futbalový majster Európy z roku 1976 Jaroslav Pollák

TASR, sou
Na archívnej fotografii Jaroslav Pollák (vľavo) spoločne s ďalšími košickými športovými velikánmi, atlétom Jozefom Plachým a ďalším futbalistom Jánom Pivarníkom.

Bývalý vynikajúci slovenský futbalista, majster Európy 1976 Jaroslav Pollák, zomrel v piatok vo veku 72 rokov po náhlej a ťažkej chorobe. Bývalý stredopoliar bol odchovanec VSS Košice. Počas kariéry obliekal aj dresy Dukly Banská Bystrica, Sparty Praha, Austrie Viedeň a ZŤS Košice. V československom reprezentačnom tíme nastúpil na 49 zápasov a na ME 1976 v Belehrade získal titul. O štyri roky neskôr na šampionáte v Taliansku bol súčasťou bronzového tímu ČSSR. Zahral si aj na majstrovstvách sveta 1970 v Mexiku.

Na klubovej úrovni získal Jaroslav Pollák v roku 1973 Slovenský pohár s VSS Košice a v sezóne 1979/1980 si so Spartou Praha pridal do zbierky Československý pohár. V roku 1971 ho vyhlásili za tretieho najlepšieho hráča v Československu. Spoločne so Štafurom a Daňkom utvoril vo vtedy vynikajúcom tíme VSS stredovú formáciu, ktorú mnohí považovali za najlepšiu vo vtedajšej ČSSR. Pollák, ktorý vynikal skvelou kondíciou a neúnavným pohybom s obrovským akčným rádiusom, sa z výbornej trojice na medzinárodnej scéne presadil najviac. Pre podobu s takisto plešatým skvelým anglickým útočníkom Bobbym Charltonom bol všeobecne známy pod prezývkou Bobby.

Po ukončení aktívnej kariéry pracoval Jaroslav Pollák ako viceprezident 1. FC Košice počas najúspešnejšieho obdobia klubu, neskôr bol športový riaditeľ Sparty Praha. Na Karlovej univerzite v Prahe vyštudoval právo.

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV