Šport a olympizmus
Video
2 mins. čítania

Testovaní majú pri antidopingových kontrolách aj viaceré práva, WADA ich zhrnula do Charty práv športovca

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Ak by nezasiahla do života celého sveta pandémia koronavírusu, športovci by sa v týchto dňoch pripravovali už pomaly na odlet do olympijského Tokia. Plné ruky práce by mali aj dopingoví komisári, keďže nominovaní olympionici musia mať absolvované aj antidopingové kontroly.

Testovanie športovcov sa koná v súlade so Svetovým antidopingovým kódexom, ktorý prijala Svetová antidopingová agentúra. Okrem neho pripravila aj Chartu práv športovcov, ktorú predstavila v novom vydaní Debát o športe riaditeľka Antidopingovej agentúry SR (ADA SR) Žaneta Csaderová.

Charta práv športovca jasne zadefinovala práva všetkých testovaných. Po novom sú uplatniteľné a prístupné pre každého športovca. Podľa Žanety Csáderovej sú najdôležitejšími bodmi Charty práva na vzdelávanie a na spravodlivé konanie. „Na vzdelávaní a osvete u športovcov nemá pracovať len Antidopingová agentúra SR, ale celé športové hnutie. Je to oblasť, ktorá nie je spojená len so športom, ale so zdravím celej populácie. Každý športovec by mal mať rovnaké podmienky na spravodlivé konanie. Ak poruší pravidlá, mal by mať rovnaký proces ako hriešnici v iných krajinách. Práve tieto dve normy posilnili z pohľadu antidopingových pravidiel práva, ktoré majú športovci,“ uviedla v Debatách o športe Žaneta Csáderová.

V Debatách o športe si môžete pozrieť aj odpovede na tieto otázky:

- Ako je na tom Slovensko v boji s dopingom?

- Môže dopingový komisár testovať aj rekreačného športovca, ktorý sa predstaví na niektorom väčšom podujatí, napríklad Medzinárodnom maratóne mieru?

- Aké majú športovci práva z pohľadu antidopingu?

- Ako Antidopingová agentúra SR vzdeláva športovcov?

- Zavedie sa vzdelávanie a osveta boja proti dopingu aj do vyučovacích osnov škôl?

- Od akého veku je potrebné vzdelávať športovcov na tému dopingu?

- Aké sú základné piliere výchovy?

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV