Šport a olympizmus
Bratislava
4 mins. čítania

V rámci Európskeho týždňa športu Národné športové centrum opäť vyzýva Slovensko na jeseň plnú pohybových aktivít

Ambasádor Európskeho týždňa športu 2020 Tomi "Kid" Kovács (vpravo) spolu so svojimi boxerskými zverencami a slovenskými reprezentantmi Viliamom Tankóom (vľavo) a Andrejom Csemezom, aj s mladými adeptmi boxu.
Foto
NŠC

Národné športové centrum (NŠC) vyzýva verejnosť, športové zväzy, aj organizátorov športových podujatí, aby sa na jeseň zapojili do Európskeho týždňa športu (ETČ) 2020 a podporili tak celoeurópsku kampaň, ktorej hlavným cieľom je motivovať ľudí k aktivite a pohybu. Európsky týždeň športu 2020 sa zameria na fyzické a duševné zdravie. Zapoja sa doň v 42 krajinách Európy. Na Slovenska má projekt ETŠ už tradične pod palcom Národné športové centrum, ktoré pôsobí ako jeho národný koordinátor.

Tohtoročný Európsky týždeň športu potrvá od 23. do 30. septembra 2020, ale v rámci celoeurópskej kampane budú evidované všetky pohybové aktivity v termíne 1. 9. – 15. 10. 2020. V prílohe je logo, ktoré môže každý organizátor použiť.

Prostredníctvom internetovej stránky https://www.tyzdensportu.sk už teraz možno do Európskeho týždňa športu 2020 registrovať rôzne športové podujatia, ktoré budú organizované na školách, pracoviskách, ihriskách, parkoch, v športových kluboch a fitnes centrách. Na rovnakej stránke sú dostupné aj všetky informácie o ETŠ 2020. Aktuálne informácie nájdete aj na sociálnych sieťach Facebook a Instagram profil Národné športové centrum.

Ilustračná fotografia.

O Európskom týždni športu 2020

Podpora športu a pohybových aktivít stála pred šiestimi rokmi za vznikom Európskeho týždňa športu. V šiestom ročníku medzinárodnej iniciatívy Európska komisia spája známy slogan #BeActive predovšetkým s fyzickým a duševným zdravím aj pod vplyvom následkov pandémie nového koronavírusu. Chce povzbudiť nás všetkých, aby sme sa lepšie starali o svoj pohyb a o pohyb svojich blízkych.

„Obdobie, ktoré sme prežili, bolo pre všetkých náročné, aj pre nás športovcov. Ja sa veľmi teším, že sa pomaly vraciame do normálu, že v septembri máme na obzore súťaže. A mám radosť, že opäť môžem podporiť Európsky týždeň športu, ktorý spája deti aj dospelých a môže byť motiváciou k pravidelnému cvičeniu,“ zdôrazňuje bývalý profesionálny boxer, dnes tréner a funkcionár Tomi Kid Kovács, ambasádor Európskeho týždňa športu.

Hoci Európu a aj väčšinu sveta koronakríza odstrihla od bežných športových aktivít, dôraz na ne sa nezmenšil. Naopak, športovanie sa začalo vnímať po novom a intenzívnejšie. Ľudia ukázali enormnú nápaditosť v rozvíjaní fitnesových cvičení a pohybových aktivít v nových podmienkach a okolnostiach. Ich úsilie sa stalo pre mnohých obrovskou motiváciou a inšpiráciou. Napríklad cvičenie v domácom prostredí sa stalo hitom. Inštruktori online poskytovali tréningy pre milióny divákov. Samotná Európska komisia sa zapojila kampaňou #BeActiveAtHome, v ktorej podporovala domáce cvičenia.

Európsky týždeň športu však nabáda ľudí k aktívnemu pohybu nielen počas stanoveného týždňa, ale počas celého roka. Zapojiť doň sa môžu deti, mladší či starší ľudia, profesionáli, úplní amatéri, svoje miesto majú aj podujatia pre zdravotne znevýhodnených.

„Je potrebné propagovať pohybovú aktivitu a to, že je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. Počet ľudí s civilizačnými ochoreniami, ktoré sú aj dôsledkom nedostatočného pohybu, pribúda. Stále je množstvo tých, ktorí sa nehýbu vôbec, alebo len veľmi málo,“ hovorí vedúci oddelenia diagnostiky Národného športového centra Peter Lopata.

Vlani bolo 747 registrovaných akcií počas ETŠ a okolo 1100 celkove

Vlani bolo na Slovensku počas samotného Európskeho týždňa športu registrovaných 747 akcií, čo je výrazne viac ako v uplynulých ročníkoch. Celkove bolo na podporu tejto udalosti v období od 1. septembra do 15. októbra 2019 na Slovensku zaregistrovaných okolo 1100 akcií, na ktorých sa aktívne zúčastnilo vyše 200 000 detí a dospelých.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV