Športové aktuality
Podcast
3 mins. čítania

Funkčný systém sme znefunkčnili. Aká je úroveň športu na školách?

Stanislav Benčat

Počúvajte na: Google podcasty Spotify Apple podcasty RSS

Štvrtok je znamením, že svetlo sveta uzrel ďalší Olympijský podcast, ktorý vám prináša Slovenský olympijský a športový výbor. V tom aktuálnom sme sa pokúsili nájsť odpovede, prečo v dnešnej dobe deti nešportujú ako kedysi a ako sme na tom ako národ s pohybovou gramotnosťou u mládeže. Hosťom podcastu bol riaditeľ Základnej školy na Kalinčiankovej ulici a zároveň učiteľ telesnej výchovy Dušan Noga.

„Často sa zabúda, čo dieťa pri športe vlastne chce. Toto je problém. Pokiaľ nebudeme okrem detí vzdelávať aj rodičov, ako vlastne výkonnostný šport funguje, čo to obnáša – zranenie, spolupráca s trénerom. Málokto sa venuje rodičom, čo je problém. Zvyknú stáť pri športoviskách, bavia sa medzi sebou, myslia si, že všetko vedia. Ale tak to nie je. Musíme na to pracovať. Chce to však čas a energiu.“

Redaktor Stanislav Benčat si pozval ako hosťa pedagóga zo školy, ktorá mala v hlavnom meste roky status športovej. Dnes to už neplatí, no stále jej žiaci majú nadštandardne veľa priestoru rozvíjať sa v rámci športových aktivít.

S pohybovou aktivitou sme ako národ na tom totiž zle. Deti majú vo vyučovaní len dve hodiny telesnej výchovy, navyše, nie každý učiteľ má vhodnú kvalifikáciu, aby sa im mohol čo najlepšie venovať. Práve tu vidí Noga zásadné problémy nášho školstva. Ako však tvrdí, je optimista a verí, že aj v tomto smere sa pohneme vpred.

Nielen túto optimistickú víziu, ale aj ďalšie témy sme rozobrali v novom vydaní Olympijského podcastu. Čo všetko v ňom teda nájdete?


Aký je stav športových škôl na Slovensku?

Je zložité nadchnúť deti pre šport?

Akú úlohu zohrávajú v procese športového vývoja detí rodičia?

Vyvíja sa dostatočný tlak na vládu, aby sa zaoberala otázkou športovania na školách?

Ktoré športy mimo futbalu či hokeja sú pre deti najvhodnejšie?


Olympijský podcast každý utorok a štvrtok! 

Vo štvrtok 
si vo svojich podcastových aplikáciách nájdete Olympijský podcast so športovcami, trénermi či inými zaujímavými osobnosťami zo sveta športu.

Vypočujte si predchádzajúci Olympijský podcast

Spravodajská rubrika "TalkSport" vychádza pravidelne vždy v utorok ráno.

Vypočujte si najnovší TalkSport

 Všetky podcasty


Vo svojej aplikácii, cez ktorú chcete podcast počúvať, zadajte názov „Olympijský podcast", nastavte si automatické odoberanie a každý týždeň vo štvrtok môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu. Vždy v utorok ráno zas na vás čaká pravidelná spravodajská rubrika „TalkSport", v ktorej analyzujeme všetko, čo sa udialo v slovenskom športe za uplynulý týždeň.

Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Apple Podcasts, telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Google PodcastsSpotify...). Olympijský podcast je možné počúvať aj cez počítač, napr. na Soundcloud


Ďakujeme podcastovému štúdiu Podcaster za poskytnutie priestorov na nahrávanie Olympijského podcastu. Viac info a prenájom štúdia na www.podcaster.sk


paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV