Šport a olympizmus
SOŠV
4 mins. čítania

Europoslanci: Šport by mohol využiť aj financie z pripravovaného Fondu obnovy prostredníctvom reforiem vzdelávania či zdravotníctva

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Pomôcť rozvoju slovenskému športu môže aj pripravovaný Plán na podporu oživenia Európy, o ktorom bude Európska rada rokovať už na budúci piatok 17. júla. Slovensko by z fondu, v rámci ktorého budú pre členské krajiny rozdeľovať celkovo 750 miliárd eur, mohlo dostať 8 miliárd eur.

Viacerí poslanci Európskeho parlamentu sa na pôde Národnej rady Slovenskej republiky zhodli, že financie pre slovenský šport by mohli prísť v rámci reformy školstva i prostredníctvom prevencie v rámci reformy zdravotníctva. Slovensko dostáva po schválení Plánu oživenia možnosť získať prostriedky, ktoré si donedávna nevedelo predstaviť. Čerpať tieto prostriedky bude pre krajinu mimoriadna výzva, keďže ešte nedočerpalo štrukturálne európske fondy 2014 – 2020, pripravuje sa už aj nové programové obdobie 2021 – 2027. Celkovo by za sedem rokov malo prísť na Slovensko viac ako 25 miliárd eur, aspoň časť by sa mohla investovať do športu. Jeho zástupcovia chcú byť v tejto oblasti oveľa aktívnejší ako doteraz. „Nemôžeme si dovoliť strácať čas, pretože podobná príležitosť sa v najbližších rokoch nezopakuje,“ tvrdí prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Tému športu a zdravia otvoril pri debate s poslancami Európskeho parlamentu poslanec NR SR Richard Nemec. „Zdravie je po COVID-e jedno z najdôležitejších vecí. Roboti nám nebudú nosiť medaily a nebudú reprezentovať Slovensko, keď tu nebudeme mať športovcov a zdravých ľudí. Chcem sa spýtať europoslancov, ako bojujete za to, aby sme mohli čerpať eurofondy pre šport?“ otvoril otázkou parlamentnú debatu Richard Nemec, najlepší mužský volejbalový tréner na Slovensku za rok 2019.

Finančný balík z Európskej únie v objeme viac ako 6 miliárd eur na pomoc po pandémii nového koronavírusu nebude Slovensko schopné vyčerpať pri súčasnom nastavení systému. Podľa premiéra Igora Matoviča bude potrebné bude pripraviť veľké národné projekty za desiatky či stovky miliónov eur. Určite sa nebude postupovať podľa slov predsedu vlády cestou čerpania formou drobných projektov. „Financovania športu v rámci Fondu obnovy vidím vo dvoch líniách. Mohlo by sa diať cez reformu vzdelávania a reformu školstva. V oboch vidím veľký priestor, väčší je pri zdravotníctve. Peniaze, ktoré máme v systéme, by sme mali nasmerovať do prevencie a preventívnych programov. Oblasť športu by mohla byť pokrytá v rámci preventívnych opatrení, na čo môžu byť minuté aj peniaze z Fondu obnovy,“ zareagovala poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Jej kolega Michal Wiezik pripomenul, že téme zdravia venujú v Európskom parlamente i všetkých európskych inštitúciách veľký priestor a čas. Svet nebol pripravený na pandémiu koronavírusu a Európska únia chce v členských štátoch vrátane Slovenska primerane zareagovať. Upriamil preto pozornosť aj na pripravovanú konferenciu o budúcnosti Európy, ktorá by sa mala uskutočniť už počas jesene. Jednou z tém by mali byť aj kompetencie a tiež financovanie zdravia a prevencie.

Slovensko už mohlo čerpať prostriedky z eurofondov na športovú infraštruktúru aj v súčasnom programovom období, ktoré sa končí tento rok. Európska únia zriadila aj program Erasmus+, ktorý kladie dôraz predovšetkým na aktivity týkajúce sa masového športu. Týmto programom sa nepodporujú činnosti, ako sú športové súťaže pravidelne organizované medzinárodnými, európskymi alebo národnými športovými federáciami resp. ligami či profesionálne športové súťaže. Z bruselských peňazí pre slovenský šport v posledných rokoch veľa nepritieklo. Zmeniť to chce aj europoslanec Ivan Štefanec: „Šport hrá významnú úlohu v prevencii, čiže je súčasťou nielen reforiem vzdelávania a zdravotníctva. Chcem upozorniť, že už aj v súčasnosti sa dá čerpať na športovú infraštruktúru zo súčasných eurofondov a bude tomu tak určite aj ďalšom období. Teoreticky je možné čerpať financie aj z Fondu obnovy, ale ja vidím väčšie príležitosti z finančného rámca 2021 až 2027. Som veľký priaznivec športu, veľmi rád tomu napomôžem.“

Šport sa spomína aj vo východiskovom návrhu priorít SR pre politiku súdržnosti na programové obdobie 2021 až 2027. Podpora dobudovania športovej infraštruktúry na Slovensku predstavuje potenciál pre komunitný rozvoj. „Rozšírenie a skvalitnenie možností športovať, predovšetkým pre rekreačných a amatérskych športovcov, zvýšenie možnosti a kapacity pre šport detí a mládeže na lokálne i regionálnej úrovni podporí sociálny rozvoj jednotlivých území,“ píše sa v návrhu priorít.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV