Športové aktuality
3 mins. čítania

Elitní atléti odporúčajú rekreačným bežcom začať s rozumom

Foto
TASR/Marko Erd, Pavol Zachar, Martin Baumann

Trio špičkových slovenských atlétov nám odpovedalo na otázku – „Čo by ste odporučili rekreačným bežcom?” Matej Tóth, Ján Volko a Lucia Vadlejch tvrdia, že najdôležitejšie je „neprepáliť“ intenzitu.

Matej Tóth (úradujúci olympijský víťaz v chôdzi na 50 km)

Treba si prispôsobiť záťaž a ísť do toho postupne. Netreba mať zo začiatku veľké oči s tým, že cieľom bude hneď maratón. Radšej začať pravidelnými prechádzkami. Následne si môžu vyskúšať kratšie bežecké úseky a beh viackrát do týždňa. Treba si otestovať nohy, kolená, šľachy, kĺby, či to zvládajú, či nie je záťaž nadmerná. Keď si telo zvykne, tak sa intenzita môže nabaľovať. Všetko by však malo ísť postupne po 500 metroch, po „kilometríku” a treba si aj oddýchnuť, aby telo zregenerovalo.

Je potrebné vyhodnotiť si aj pocity, ako telo reaguje. Čo sa týka motivácie, tak zdravý pohyb je výborný pre organizmus. To si uvedomuje každý, kto sa mu venuje. Odporúčam nájsť si skupinku či parťáka – je tiež výborný motivačný činiteľ. Keď sa človeku nechce alebo nevládze, tak mu to môže pomôcť. Nemôžeme zabúdať na regeneráciu. Prípadne sa môže zapojiť aj iný pohyb, aby to nebol len jednotvárny beh. Dôležitý je aj pitný režim. Teraz, keď je teplo, by som odporúčal ísť behať ráno. Podľa mňa je to lepšie ako večer, keďže panuje horúce počasie. Radšej si privstať a využiť ráno aktívne.

Ján Volko (úradujúci majster Európy na 60 m v hale, slovenský rekordér na 60 m, 100 m i 200 m)

Na začiatku by bolo fajn skontaktovať sa s človekom, ktorý sa v behu vyzná. Ide o to, aby sa rozumne nastavili hranice. Netreba hneď behať extrémne veľké dávky alebo v príliš silnej intenzite. Treba však zistiť, či človeku vyhovujú kratšie alebo dlhšie trate. Nie je ideálne začať behať na tvrdom povrchu, napríklad na ceste, ale skôr v lese alebo na mäkšom povrchu. Nikto nechce, aby trpeli nohy alebo okostice. Tiež je dôležité vybrať si kvalitnú obuv. Nemusí byť najdrahšia na svete. Dôležité je, aby v nej človek mal dobrý pocit.

Lucia Vadlejch (slovenská rekordérka v päťboji a v sedemboji)

Mám názor, že šport celkovo je skvelý. Keď ľudia športujú, je to super. Odmalička sme behali u babky v záhrade v dedine. Teraz je to trošku zložitejšie. Pokiaľ náhodou technika behu rekreačných bežcov nie je úplne dobrá, odporúčala by som zaplatiť si trénera. Ak to človek nemá zvládnuté, pri vytrvalostnejších behoch si môže aj ublížiť. Zvolila by som tento variant. Beh je však prirodzený pohyb pre každého. Samozrejme, hlavne pri dlhých tréningoch sa treba zamerať na dobrú obuv. Čo sa týka intenzity, tak je to individuálne. Radšej začať s menším úsekom a postupne to nabaľovať.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV