Športové aktuality
Rozhovor
6 mins. čítania

Talentovaná atlétka Viktória Forster o dynamite v nohách nevedela, najradšej by ho odpálila na olympijských hrách

V strede Viktória Forster.
Foto
SOŠV Andrej Galica

V minulosti sa venovala biatlonu, nakoniec sa však rozhodla pre kráľovnú športov – atletiku. Mladá šprintérka Viktória Forster sa seba upozornila 4. miestom na 200 metrovej trati na minuloročnom Európskom olympijskom festivale mládeže v azerbajdžanskom Baku. Členka Juniorského olympijského tímu túži po účasti na tých najvýznamnejších podujatiach a naplno pracuje na splnení svojho sna.

Viktória Forster o Juniorskom olympijskom tíme

„Vďaka tejto podpore môžem absolvovať a zúčastňovať sa na rôznych sústredeniach doma i v zahraničí, pomáha mi to zlepšiť podmienky prípravy, materiálneho vybavenia, regenerácie i ďalšie veci vrátane mentálneho kouča. Musím sa priznať, že ma to zaradenie prekvapilo a zároveň potešilo.“

Olympijské hry sú hlavné lákadlo a cieľ

Olympijské hry sú vrcholom pre všetkých športovcov, výnimkou nie je ani nádejná slovenská šprintérka Viktória Forster. Mladá Breznianka má síce už za sebou účasť na podujatí pod piatimi kruhmi, ale v jej prípade to zatiaľ boli „len" mládežnícke olympijské hry v argentínskom Buenos Aires 2018, kde ako najmladšia členka atletickej časti slovenskej výpravy skončila v behu na 200 m v osobnom rekorde štrnásta. „Samozrejme, aj pre mňa ako pre každého športovca sú olympijské hry hlavné lákadlo a môj cieľ do budúcnosti," vyhlásila Forster, ktorá sa najskôr venovala predovšetkým biatlonu, ale vo veku 13 rokov sa rozhodla pre kráľovnú športov. Do povedomia verejnosti sa dostala aj ako finalistka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa!.

„Keďže som sa rozhodla ísť na strednú školu do Nitry, nedalo by sa kombinovať atletiku s biatlonom, ktorý som mohla v zime trénovať len v Osrblí. Pri atletike som videla viac možností realizovať sa a niečo dokázať. Akurát, keď som sa rozhodla prejsť do Nitry, podarilo sa mi vyhrať na majstrovstvách Slovenska starších žiačok v Nových Zámkoch beh na 60 m, čo ma tak nakoplo, že som usúdila, že práve atletika bude správna voľba. Dnes tvrdím, že som sa ani nemohla lepšie rozhodnúť," vysvetľuje členka Juniorského olympijského tímu, z ktorej sa napokon stala šprintérka. „Ešte na základnej škole som robila atletiku popri biatlone a behala som dlhé trate. Postupne sa mi šprinty zapáčili, keďže boli rýchle a krátke," dodáva.

„Trénerka skôr lámala mojich rodičov ako mňa“

Nádejnú atlétku zlanárila pod Zobor Katarína Adlerová, ktorá 17-ročnú študentku pripravuje doteraz. „Trénerka skôr lámala mojich rodičov ako mňa. Mňa najskôr ani len nenapadlo, že by som po základnej škole mala pokračovať na športovom gymnáziu a ešte sa takto venovať atletike. Keď sa mi prvýkrát ozvali, najprv som to nebrala až tak vážne. Pri druhom pokuse som si povedala, že dobre, ale v rozhodovaní boli na rade rodičia. Tretíkrát sme boli za ja s ocinom, ale ešte bolo treba prehovoriť a spracovať maminu," priblížila dôležitý krok vo svojej kariére Forster, ktorá má v Nitre aj spriaznenú dušu, taktiež atlétku - bežkyňu Danielu Ledeckú. „S Dankou sme sa našli, spoločne sa motivujeme," prezradila Forster.

Dievča s dynamitom v nohách

Keď prvýkrát zbadala svoju budúcu zverenku, Adlerovej údajne preletelo hlavou, že to dievča má v nohách dynamit. „Ja som sa o tom dozvedela, až keď som si to prečítala. Trénerka si takéto perličky necháva pre seba," usmiala sa Forster, ktorá by najradšej dokázala pravdivosť týchto slov a dynamit odpálila na najvýznamnejšom podujatí. „Najlepšie by to bolo ukázať na olympijských hrách, ale pokiaľ ide o najbližšie podujatia, tak rada by som sa v dobrom svetle predviedla na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta a Európy juniorov."

Viktória Forster počas EYOF v Baku.
Viktória Forster počas EYOF v Baku.
Foto
SOŠV Andrej Galica

Medzi svoje najväčšie úspechy radí 4. miesto v behu na 200 m a 6. pozíciu na 100 m z lanského Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v azerbajdžanskom Baku. „Každý sa snaží spraviť všetko pre zisk medaily na vrcholnom podujatí, ja nie som výnimkou. Áno, je to aj môj sen. V šprintoch je to vždy tesné a rozdiely sú minimálne, takže z tohto pohľadu ma aj zamrzelo, že mi to v Baku o jednu priečku uniklo. Bolo to o chlp," vrátila sa Forster s odstupom k svojmu doteraz najcennejšiemu výsledku.

Vybehala si ním aj zaradenie do Juniorského olympijského tímu 2020. „Vďaka tejto podpore môžem absolvovať a zúčastňovať sa na rôznych sústredeniach doma i zahraničí, pomáha mi to zlepšiť podmienky prípravy, materiálneho vybavenia, regenerácie i ďalšie veci vrátane mentálneho kouča. Musím sa priznať, že ma to zaradenie prekvapilo a zároveň potešilo,“ hovorí mladá atlétka.

Inšpiruje ju Volko aj zahraničné hviezdy

Zo zahraničných atletických hviezd je jej vzorom jamajská šprintérka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Dvojnásobná olympijská víťazka meria len 152 cm. „Už dlhšie sledujeme s trénerkou jej počínanie. Ona je takisto maličká ako ja, navyše je mi sympatická a páči sa mi jej štýl. Keby sa mi podarilo dostať sa do jej blízkosti alebo aj do kontaktu s nejakou inou väčšou svetovou hviezdou, určite by som bola nesmierne vďačná za každú radu," dodala Viktória Forster.

Slovenským šprintérom v dnešnej dobe kraľuje Ján Volko, halový majster Európy z vlaňajšieho šampionátu v Glasgowe. V budúcnosti by jeho úspechy chcela napodobniť aj Forster. „Je to pekné, že aj z takej malej krajiny ako Slovensko sa dopracoval na vrchol a môže sa porovnávať so špičkovými športovcami. Je to veľký úspech, čo dosiahol, azda sa aj mne niečo podobné podarí v ďalšej kariére," uviedla k domácej inšpirácii mnohonásobná majsterka SR.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV