Športové aktuality
2 mins. čítania

Olympijské hry v Tokiu budú mať takmer totožný program a rovnaké športoviská ako pôvodné

Foto
TASR/AP

Presunuté olympijské hry v Tokiu budú mať od 23. júla do 8. augusta 2021 takmer identický program, aký bol naplánovaný na tento rok. Organizátorom sa podarilo už minimálne ústne zabezpečiť všetky športoviská, ktoré chceli využívať aj v pôvodnom termíne.

Súťažný program Hier XXXII. olympiády v Tokiu sa začne už 21. júla 2021 zápasmi ženského softbalového turnaja vo Fukušime. Tohtoročný scenár budú kopírovať aj ďalšie súťaže, príde len k menším úpravám časového harmonogramu. Potvrdili to počas 136. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru, ktoré sa pre koronavírusovú pandémiu konalo on-line.

Jednu z najväčších výziev pre organizátorov po odložení olympijských hier znamenalo zabezpečenie všetkých 42 športovísk na nový termín, pretože väčšina z nich už mala naplánovaný iný program. Usporiadatelia uviedli, že majú všetky športoviská „ústne zabezpečené“. Maratóny a chôdza sa podľa pôvodného plánu budú konať v Sappore na severe Japonska pre očakávané vysoké teploty v Tokiu. Okrem športovísk zabezpečili organizátori aj využitie olympijskej dediny i Hlavného tlačového strediska pre účely olympijských hier. „Budú to olympijské hry, ako žiadne iné v minulosti. Ich obrazom budú bezpečnosť a najmä jednoduchosť. Budú symbolom solidarity a jednoty celého sveta,“ povedal šéf organizačného výboru Joširo Mori počas 136. zasadnutia MOV.

Od jesene by sa za sprísnených hygienických i zdravotníckych opatrení mali konať aj testovacie podujatia. Organizátori chcú aj výrazne znížiť náklady na usporiadanie, keďže len posun hier ich odhadom vyjde na dve až šesť miliárd dolárov, ktoré by mali zaplatiť predovšetkým japonskí daňoví poplatníci. Nový rozpočet podujatia však zatiaľ nie je známy. „Čaká nás mamutia úloha. Olympijské hry budú iné ako tie, ktoré sa pripravovali. Nikto nevie povedať, ako bude vyzerať svet o dvanásť mesiacov. Musíme mať pripravených viacero scenárov,“ uviedol prezident MOV Thomas Bach.

Tokijské hry, ktoré sa mali pôvodne konať od 24. júla do 9. augusta 2020, majú byť počtom súťaží najväčšie v histórii. Rozdelia na nich 339 kolekcií medailí v 33 športoch.

Podujatia a športovci
paris

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV