Šport a olympizmus
Video
3 mins. čítania

Rezortné športové centrá majú svoje opodstatnenie

Podľa riaditeľa Športového centra polície Juraja Minčíka sú športové strediská v rámci rezortov vnútra a obrany potrebné a majú svoj zmysel. Ich prípadná optimalizácia by sa mala zaoberať najmä skúmaním, či majú športovci v rezortných centrách vytvorené podmienky, ktoré ich posúvajú na vyššie pozície.

Bronzový medailista z olympijských hier v Sydney 2000 vo vodnom slalome v disciplíne C1 mužov je so Športovým centrom polície, ktoré kedysi fungovalo pod názvom Stredisko štátnej športovej reprezentácie Ministerstva vnútra SR, spätý už od roku 2001. Fungovanie ŠCP, ktoré je samostatnou rozpočtovou organizáciou Ministerstva vnútra SR, pozná z rôznych pozícií. Najskôr bol Juraj Minčík v stredisku deväť mesiacov na základnej vojenskej službe, do roku 2008 bol v centre zaradený ako športovec, neskôr ako tréner a od roku 2016 je po Mariánovi Kukumbergovi jeho len druhý riaditeľ.

Medzi úlohami ŠCP je predovšetkým zabezpečiť, v spolupráci so športovými klubmi polície a Úniou telovýchovných organizácií polície SR, prípravu športovcov na vrcholné športové podujatia. „Rezortné strediská sú u nás nenahraditeľné. Bavíme sa predovšetkým o menších športoch, ktoré nemajú na fungovanie u nás vytvorené podmienky ako napríklad futbal či tenis. Jediná cesta mať profesionálnych športovcov pri silových zložkách je zaradiť ich do stredísk. Aj preto Športové centrum polície je dôležitá inštitúcia v športovom svete,“ hovoril v najnovšom diele Debát o športe Juraj Minčík.

Rezortné strediská prípravy športovej reprezentácie pripravujú športovcov vo vybraných športoch, ktoré sú zriadené pri rezortoch obrany (VŠC Dukla), vnútra (ŠCP) a školstva (NŠC). Ich hlavnou úlohou je vytváranie materiálnych, finančných, zdravotných, personálnych a sociálnych podmienok pre kvalitnú prípravu reprezentantov v spolupráci so športovými zväzmi, klubmi a Slovenským olympijským a športovým výborom. „Opodstatnenosť rezortných stredísk je historicky daná, fungujú aj v okolitých krajinách. Z pragmatického pohľadu vrcholoví športovci sú vedení a trénovaní k disciplíne, zodpovednosti, dosahovaniu cieľa, čo sú podobné vlastnosti, ktoré potrebujú predstavitelia ozbrojených zložiek. Je to prirodzená cesta. Dnešné rozloženie stredísk je postačujúce a nie je dôvod ho meniť. Ak sa hovorí o optimalizácii, ja by som pod ňou rozumel odpovede na otázky, či majú športovci všetko, aby sme ich vedeli posúvať ďalej,“ uviedol v Debatách o športe Juraj Minčík.

V Debatách o športe s Jurajom Minčíkom sa dozviete aj odpovede na otázky:

- Ako sa vyberajú športovci do Športového centra polície?

- Ako sa stanovujú kritériá pre zaradenie športovcov do Športového centra polície?

- Čo so športovcom, ktorý je na hrane zaradenia do Športového centra polície?

- Ako bude vyzerať nové športové centrum v bratislavskej Dúbravke?

- Aké športy budú mať v bratislavskej Dúbravke vytvorené podmienky?

- Koľko športov má zastúpenie v Športovom centre polície?

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV