Športové aktuality
Bratislava
2 mins. čítania

Svetová atletika pre chodcov a maratónov zmenila kritériá, o limit na OH sa môžu pokúšať už od septembra

Foto
TASR/DPA

Úradujúci olympijský šampión v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth sa môže o splnenie limitu na OH v Tokiu pokúšať už od 1. septembra. Svetová atletika (WA) od tohto dátumu čiastočne obnoví kvalifikačný proces v maratóne a chodeckých súťažiach. Kvalifikačný proces v maratóne a chôdzi sa uzatvorí 31. mája 2021. Maratónci a chodci budú môcť plniť limity na OH len na vybraných podujatiach z medzinárodného kalendára s certifikovanými traťami a s antidopingovými kontrolami.

Limity bude možné plniť, no výkony sa ešte nebudú počítať do svetového rebríčka. Pre ostatné disciplíny platí naďalej úplné pozastavenie celého kvalifikačného procesu až do 30. novembra, ku ktorému došlo od 6. apríla v dôsledku pandémie nového koronavírusu. WA k rozhodnutiu obnoviť aspoň možnosť plnenia limitov pristúpila z obáv, že maratónci a chodci nebudú mať dostatok príležitostí na ich plnenie.

"Je to skvelá správa. Zo zákulisia prenikali informácie, že sa také niečo chystá. Zoficiálnenie nám ju potvrdilo. Teraz bude dôležité v spolupráci s organizátormi pretekov dotiahnuť októbrovú chodeckú termínovku a najmä definitívny dátum pre Dudinskú päťdesiatku a takisto sa pustiť do roboty. Moja motivácia je teraz oveľa väčšia. Ak budem zdravý, v Dudinciach sa v októbri pokúsim splniť na 50 km olympijský limit 3:50 h," reagoval na zmenu kritérií náš chodec Matej Tóth, v chôdzi na 50 km obhajca olympijského zlata z Ria de Janeiro 2016.

V maratóne sa o účasť v Tokiu snaží Tibor Sahajda, ktorého zmena tiež potešila: "Je to, samozrejme, dobrá správa, len škoda, že okrem limitov sa nebudú počítať aj výkony do svetového rebríčka," poznamenal najlepší slovenský maratónec na webe atletika.sk. V mužskom maratóne znamená olympijskú istotu len čas 2:11:30 h a Sahajda sa chcel dostať na OH vďaka postaveniu vo svetovom rebríčku.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Related

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV