Športové aktuality
3 mins. čítania

Pred Covid-19 je potrebné mať rešpekt, ale nie je nutné ním strašiť

Foto
TASR/AP

Odložené olympijské hry v Tokiu sa budú konať až o rok, ale už dnes sa diskutuje o tom, v akom formáte sa uskutočnia. Konaniu olympijských hier na prelome júla a augusta 2021 by pomohlo objavenie účinnej vakcíny či lieku na liečenie choroby Covid-19. Odborníci už hľadajú aj riešenia, dokedy je potrebné športovcom prípadne podať protivírusovú vakcínu. 

V rovnakom duchu sa už niekoľkokrát vyjadril aj prezident organizačného výboru Joširo Mori. „Konanie olympijských hier závisí na tom, či sa podarí prekonať koronavírus. Rozhodujúce bude nájsť vakcínu alebo účinný liek,“ povedal Mori. Podľa rôznych vedeckých štúdií i zahraničných médií by mohla byť vakcína dostupná vo svete o šesť až deväť mesiacov, čo by pomohlo konaniu olympijských hier.

Už čoskoro sa totiž má začať tretia fáza výskumu, pri ktorej časti ľudí aplikujú vakcínu a časť dostane placebo. Diať by sa to malo v oblastiach s vysokým výskytom nákazy. Nábor ľudí a aplikácia dvoch dávok či odbery krvi si vyžiadajú niekoľko týždňov. Prvé výsledky testu novej vakcíny by mohli byť známe začiatkom budúceho roka. Do začiatku olympijských hier bude ešte dostatok času. „K poriadnej ochrane športovcov však bude potrebná nielen prvá, ale po mesiaci aj druhá dávka vakcíny a ďalší mesiac, aby si vytvorila imunitnú odpoveď. Športovec by musel byť zaočkovaný naposledy niekedy v apríli, aby sa stihol plnohodnotne zapojiť do záverečnej prípravy na olympijské hry. Verím, že do tej doby by niektorá z vakcín mala byť k dispozícii,“ povedal v rozhovore pre Právo vakcinológ a riaditeľ Centra očkovania a cestovnej medicíny Jiří Beran, ktorý úzko spolupracuje aj s Českým olympijským výborom.

Vďaka pokročilému vývoju účinnej očkovacej látky by sa mohlo o rok v Japonsku súťažiť. Krajine by to pomohlo najmä z ekonomického pohľadu. Pre úspech olympijských hier by mala navyše dostať určitý podiel vakcín. Trénovaní ľudia sú dostatočne odolní a boj s koronavírusom by ich telo malo zvládnuť. Pre športovcov je lepšie podľa viacerých expertov chorobu Covid-19 prekonať, ako sa nechať zaočkovať. Odborníci však aplikovanie očkovacích látok ešte nenakazeným športovcom budú predsa len odporúčať, keďže získajú väčšiu istotu, že neochorejú tesne pred súťažou a nebudú sa môcť predstaviť na vrcholnom podujatí.

„Dnešná situácia je výnimočná, všetci sa počas nej učíme. Na základe skúseností z dneška sa vyvinú mechanizmy, aby nemusela kolabovať ekonomika a ľudia nemuseli byť zatvorení doma. Súčasná epidémia možno povedie aj k tomu, že sa vyšpecifikujú lieky a opatrenia, ktoré povedú k výraznému zníženiu rozšírenia budúcich ochorení. Pred vírusom je potrebné mať rešpekt, ale je zbytočné ľudí strašiť. Nie je potrebné sa ho toľko obávať, v určitý moment, ktorý sa už blíži, sa úmrtnosť na koronavírusovú infekciu bude podobať úmrtnosti na chrípku,“ doplnil pre Právo Jiří Beran.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV