Športové aktuality
Rozhovor
4 mins. čítania

Plážová volejbalistka Nina Páchniková: Projekt Ukáž sa! má výbornú myšlienku

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
Marián Končelík

Plážový volejbal ju oslovil, pretože rada trávi čas vonku. Odkedy si vyskúšala prvý amatérsky turnaj, ju tento šport chytil a už nepustil. Nina Páchniková, finalistka grantového programu Ukáž sa! 2019, síce nemá v Žiline halu, aby sa mohla plážovému volejbalu venovať celoročne, no napriek tomu sa nevzdáva a neustále sa zlepšuje.

Nina sa už odmalička venovala volejbalu. Jedného dňa, keď mala 12 rokov, sa tréning v hale nekonal. Namiesto toho ju tréneri vzali von a palubovku vymenila za horúci piesok. „Už vtedy sa mi zapáčilo, že trénujeme na čerstvom vzduchu. Odmalička trávim rada čas vonku. V trinástich rokoch som absolvovala svoj prvý turnaj v plážovom volejbale. Bol síce amatérsky, ale uvedomila som si, že plážový volejbal ma nesmierne baví. Tak začalo moje prvé leto, ktoré som strávila na plážových ihriskách ,“ vysvetľuje finalistka grantového programu Nadácie SOŠV a Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa!

 Nina Páchniková o grantovom programe Ukáž sa!

Finančný grant Ukáž sa! mi veľmi pomohol, pretože som ním dokázala pokryť svoje tréningy a prípravu. Je to pre mňa obrovská pomoc, pretože nie je jednoduché  finančne sa vysporiadať so všetkým, čo športovec potrebuje. Myslím si, že tento projekt má výbornú myšlienku. Na to, aká sme malá krajina, máme nesmierne veľa talentovaných športovcov, ktorí majú obrovský potenciál. Je veľká škoda, že im nie je vždy umožnené dostať to, čo potrebujú, pretože im to financie nedovolia. Projekt Ukáž sa! túto skutočnosť mení k lepšiemu a ja som veľmi šťastná, že som mohla byť jeho súčasťou. Ďakujem veľmi pekne! 

Tréningy plážového volejbalu však ešte nemala, pretože v tom čase sa v Žiline žiadny klub, ktorý by ich ponúkal, nenachádzal. Nina trénovala len so spoluhráčkami. Od minulého roku však už majú hráčky dôvod na radosť. „U nás v Žiline máme to šťastie, že minulý rok vznikol klub plážového volejbalu, v ktorom trénujú skúsení a veľmi šikovní tréneri, ktorí presne vedia, ako majú tréning zostaviť tak, aby bol čo najefektívnejší,“ hovorí plážová volejbalistka, ktorej vzorom je lotyšský hráč Aleksandrs Samoilovs.

Nina Páchniková.
Foto
Archív Nina Páchniková.

Ako vyzerá tréning plážového volejbalu v lete a v zime?

„Záleží od toho, na čo je zameraný. Niektoré cvičenia sú skôr kondičné, niektoré sú zamerané viac na techniku či na rôzne herné situácie. V zime prebieha moja príprava tak, že navštevujem posilňovňu, pravidelne behávam a plávam. Inú možnosť nemám, keďže v našom meste stále nie je hala na plážový volejbal. Snažím sa zamakať na kondičke, ktorá mi často robí problém a je v plážovom volejbale veľmi dôležitá,“ otvorene priznáva mladá športovkyňa, ktorú odmalička podporujú rodičia. Môj otec so mnou pravidelne chodieval na zápasy, keď som bola mladšia a vždy mi vedel poradiť. Taktiež ma s mamou veľmi podporovali či už finančne alebo aj slovne, keď mi veci nevychádzali, ako by som chcela.“

Baviť sa športom a pritom sa pokúsiť o čo najlepšie výsledky

Za svoj najväčší úspech považuje to, že má možnosť venovať sa športu. Plážový volejbal ju baví a robí šťastnou. „Tento šport ma nikdy nesklamal. Som rada že ma rodičia priviedli k volejbalu a že sa tak výborne trafili. Za úspech považujem aj to, čo všetko mi volejbal priniesol po psychickej stránke. Naučil ma vyššej psychickej odolnosti a priniesol mi do života mnoho pekného,“ hovorí športovkyňa, ktorá si vo svojej kategórii zahrala aj v reprezentácii. „Mojím snom je baviť sa športom a pritom sa pokúsiť o čo najlepšie výsledky,“ dodáva na záver Nina.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV