Športové aktuality
13 mins. čítania

Vlhovej Everest? Medaily z olympiády a veľký glóbus, zhodujú sa experti

Juraj Berzedi pre OLYMPIC.sk
Petra Vlhová.
Foto
TASR - Martin Baumann

Považujú ju za jednu z najlepších lyžiarok súčasnosti. V pretekoch Svetového pohára bola 34-krát na stupňoch najlepších, štrnásťkrát zvíťazila. Na majstrovstvách sveta 2019 v Aare získala kompletnú medailovú zbierku a v uplynulej sezóne si vybojovala malé glóbusy za slalom a paralelný slalom. Petra Vlhová súperí na svahoch s hviezdnou rovesníčkou Mikaelou Shiffrinovou. Čo všetko ešte Slovenka môže dosiahnuť? Kde sú jej limity? Magazín OLYMPIC.sk položil tieto otázky lyžiarskym odborníkom.

Článok bol uverejnený v magazíne SOŠV OLYMPIC.sk JAR/LETO 2020.

Livio Magoni

(taliansky tréner Petry Vlhovej)

Livio Magoni.
Foto
TASR - Martin Baumann

 

Mali sme náročnú sezónu. Počas letnej prípravy bola Petra chorá, absolvovala operáciu nosných dutín a neskôr ju trápila holenná kosť aj koleno.

Museli sme v správnom čase nastaviť vhodný tréning a prispôsobovať sa jej zdravotnému stavu. Dôležité bolo, aby mala pripravené telo. Vedeli sme, že potom prídu aj kvalitné výkony.

Som spokojný, že sme dosiahli cieľ, ktorý sme si na začiatku sezóny stanovili. Napokon sme ho aj prekonali, keďže sme získali až dva malé glóbusy. Hoci mala Petra veľa problémov, zostávala mentálne silná. Som šťastný, že sa koncentrovala počas celej sezóny.

Viem, že môj systém práce vie byť tvrdý, ale som presvedčený, že je to pre Petru správna cesta.

Budúcu sezónu sú majstrovstvá sveta v Cortine d'Ampezzo. Náš cieľ je získať aspoň jednu medailu. A potom sa chceme zamerať na veľký glóbus.

Vieme, že Petra jej pripravená na všetko – ísť za medailami aj glóbusmi. V súčasnosti je však náročné trénovať. Koronavírus nám všetko skomplikoval. Pôvodne som chcel s Petrou zostať na lyžiach až do konca mája. Mali sme skúšať nový výstroj.

Je pozitívne, že sa Petra stále zlepšuje. Stále však môžeme urobiť viac a zapracovať na obrovskom slalome aj na rýchlosti.

To, že končila v uplynulej sezóne v kĺzavých disciplínach v najlepšej desiatke, nebolo veľké prekvapenie. Aspoň nie pre mňa.

Vidím ju každý deň na tréningoch a viem, čoho je schopná. Môže jazdiť všetky disciplíny na vysokej úrovni a pravidelne v nich bodovať. Stále však má rezervy a ešte zďaleka nie je na svojom vrchole.

Musí pracovať na svojom tele i mentalite. Zostávam s ňou ďalšie dva roky a mojím cieľom je vyžmýkať z nej všetok potenciál, ktorý v nej drieme.

V poslednej sezóne mala ďaleko od dokonalosti. V obrovskom slalome lyžovala lepšie v predminulej sezóne, keď získala titul majsterky sveta a zvíťazila vo viacerých pretekoch Svetového pohára. V slalome mala skvelý začiatok roka. To boli jazdy, s ktorými som musel byť spokojný. Dôležité je, aby takto jazdila stále, aby mala konštantnú výkonnosť. Ak nadviaže na veci, ktoré robila na lyžiach v januári v tomto roku, môže mať vydarený ročník.

Je skvelé, že Petra ešte môže lyžovať niekoľko rokov, počas ktorých môže dosiahnuť pozoruhodné výsledky. Všetko záleží predovšetkým na jej vôli.

Hoci fanúšikovia vidia Petru najmä v zimných mesiacoch, kľúčové je, ako zvládne leto. V minulosti počas neho trochu strácala koncentráciu. V zimných mesiacoch, keď na ňu dohliadam, je vždy dôsledná. Taká musí zostať aj počas leta.

Najlepší športovci si vytvoria najdôležitejší základ v príprave, z ktorej neskôr ťažia. Dôležité je tiež, aby sa Petre vyhýbali zranenia a choroby. Ak sa na začiatku sezóny postaví na lyže v optimálnom stave, môžem si povedať, že nastal čas, aby sme mysleli na veľké veci.

Veronika Velez Zuzulová

(bývalá slovenská zjazdárka)

Zuzulová
Foto
TASR

Petra mala v minulej sezóne slabší začiatok. Niektorí ľudia ju už príliš skoro odpisovali. Nepatrila som k nim. Vedela som, na čo má a že sa postupne bude zlepšovať. Ukázala psychickú silu a napokon získala dva malé glóbusy. Mohla ich mať aj viac, ale nemusela mať ani jeden. Dôležité je, aby si zobrala ponaučenie z toho, čo nefungovalo. Získala tiež skúsenosti a vie, čo treba urobiť pre to, aby mohla bojovať o veľký glóbus.

Potrebuje jazdiť aj kĺzavé disciplíny, keď on túži bojovať. Mikaela Shiffrinová dokáže zvíťaziť vo všetkých disciplínach, Federica Brignoneová má rezervy len v slalome. Technické disciplíny Petre nebudú stačiť, aby sa dostala na vrchol. Už uplynulú sezónu však predviedla, že rýchlosť jej pristane. Kĺzavé disciplíny takmer netrénovala a v pretekoch končila v elitnej desiatke. Ak ich začne pravidelne trénovať, určite má predpoklady, aby útočila na pódium, ale aj víťazila.

Predpokladám, že v budúcom ročníku bude Petra od prvých pretekov bojovať vo všetkých disciplínach. Niekedy netreba ani víťazstvá, ale stačia vyrovnané výkony. Uplynulú sezónu to bolo vidieť v mužskej kategórii, kde veľký glóbus získal Nór Aleksander Kilde Aamodt, ktorý v sezóne vyhral len jedny preteky, kým druhý v poradí Alexis Pintauralt zvíťazil v šiestich.

Petra je výnimočná pretekárka. Lyžovanie nie je to len o talente, ale aj o tvrdej drine. Uplynulú sezónu trávila viac času v Taliansku. Nechodila toľko domov a všetko podriadila výkonu a úspechu.

Je otázne, v akom stave sa vráti v budúcej sezóne Američanka Shiffrinová, keďže tú minulú poznačila smrť jej otca.

Petra bude určite rada, keď zdolá Mikaelu v priamom súboji. Nik nebude potom spochybňovať jej výsledky, nik nebude špekulovať.

Dôležité je, že pri nej ostáva taliansky tréner Livio Magoni, ktorý ju výborne pozná a ich spolupráca funguje na najvyššej úrovni.

Jana Gantnerová-Šoltýsová
(bývalá československá zjazdárka)

Gantnerová
Foto
TASR

 

Už aj v minulosti som hovorila, že Petra má predpoklady, aby dosiahla najvyššie méty a vyrovnala sa lyžiarkam, ktoré v kariére získali veľký glóbus. Má na to, aby si vybojovala aj medaily na zimnej olympiáde.

Ak sa svet a športový život vrátia do normálu a ona nebude mať zdravotné problémy, na najbližších hrách v Pekingu 2022 sa jej to podarí.

Otázka Vlhovej ďalšieho rastu bude závisieť od jej zdravotného stavu, motivácie a celkového zázemia, ktoré bude mať okolo seba vytvorené.

Petra je fyzicky výborne vybavená. To sa nedá kúpiť, má to dané od Boha. To je veľký predpoklad, že môže byť úspešná športovkyňa. Dovolím si tvrdiť, že ak by začala v detstve s iným športom, bola by úspešná aj v ňom. To, že sa rozhodla pre lyžovanie, je výborné, lebo už teraz patrí medzi lyžiarsku elitu. Stále má potenciál, aby sa zlepšovala. Môže víťaziť aj v ére Mikaely Shiffrinovej.

Potvrdila, že má silnú psychiku. Nechcem špekulovať, či silnejšiu ako Shiffrinová, ale určite je to jej devíza.

V poslednej sezóne dokázala, že postupne dozrieva. K technickým disciplínám pridala aj rýchlostné. Nemôžeme povedať, že v zjazdoch už patrí k najlepším, lebo stále jej chýba trochu cit a lepší zjazdový prejav.

V pretekoch, ktoré nemajú skúsenejšie zjazdárky ešte najazdené a nepamätajú si perfektne trať, sa im už Petra dokáže vyrovnať.

Či sa stane lyžiarskou legendou, je ešte ťažké predpovedať. Legendami zostanú pretekárky, ktoré získajú na olympiáde medaily vo všetkých disciplínach. Alebo Češka Ester Ledecká, ktorá pred dvoma rokmi v Pjongčangu získala zlato v zjazdovom lyžovaní a v snoubordingu. To je unikátne.

Ľudský organizmus však nie je stroj, čo ukázal aj Rakúšan Marcel Hirscher, ktorý skončil na vrchole.

Hoci má Petra 24 rokov, nevieme, koľko ešte bude lyžovať. Zoberte si, že Shiffrinová je rovnako stará a už dokonca zvažovala, že kariéru ukončí a pôjde študovať medicínu. Petru berieme stále ako mladú, lebo ešte nemá toľko úspechov ako Američanka.

V každom prípade je výborné, že môžu navzájom súperiť. Konkurenčné prostredie nás poháňa vpred v športe, biznise i živote. Pokiaľ sa budú motivovať, môže to obom pomáhať.

 

Timotej Zuzula

(zjazdársky tréner)

Zuzula
Foto
TASR

Keď som spoznal Petru, bola ešte juniorka. Vzali sme ju trénovať na ľadovec aj s jej bývalým trénerom Ivanom Iľanovským. Už vtedy som medzi trénermi povedal, že to dievča môže raz vyhrať glóbus vo Svetovom pohári. Bola to prognóza.

Petra je zjav, ktorý sa rodí málokedy. Je to víťazný typ. To, čo sa teraz deje, nie je nič prekvapujúce. Dlhé roky to v nej kvasilo a posledné sezóny to začína vychádzať na povrch.

V minulosti som s ňou trávil dosť času na tréningoch. Teraz ju sledujem ako divák v televízii. Nevidel som ju vo všetkých disciplínach a je náročné predpovedať, kde je jej lyžiarsky vrchol. Najlepšie to musí vedieť jej okolie, ľudia v jej tíme, ktorí sú s ňou v každodennom kontakte. Je to však pretekárka, ktorá môže vyhrať vo všetkých disciplínach v zjazdovom lyžovaní.

V lyžovaní sú však rôzne objektívne nebezpečenstvá, ktoré pretekárovi znemožnia prísť do vytúženého cieľa na prvom mieste. Každý jazdec ide v originálnej trati.

Uplynulú sezónu, keď Petra stratila lyže v superkombinácii v Altenmarkte, to nebola jej chyba. O viazaní značky Rossignol je známe, že keď dochádza k prehnutiu lyže, tak sa vypína. To sú veci, ktoré neovplyvníte. V slalome zatočíte trochu skôr, a keď nie je na trati bežný sneh, môžete chytiť špicara. Podmienky na trati sa menia po každom pretekárovi i predjazdcovi.

Petra môže víťaziť, aj keď má vedľa seba silné súperky. Každá je však zdolateľná. Aj Shiffrinová. Nevieme, ako sa Mikaela pripraví na ďalšiu sezónu a či bude dostatočne motivovaná. Veľkú úlohu pri úspechu zohráva aj lyžiarsky materiál. Medzi najlepšími už ide veľakrát o jednu súčiastku, ktorá môže zmeniť výsledný čas v cieli o stotinu sekundy.

Ak chce Petra získať veľký glóbus, musí pokračovať v tom, v čom je silná. V paralelnom slalome, ak sa niečo nezmení, bude so svojou výškou nezdolateľná. V technických disciplínach je schopná pravidelne víťaziť. Môže vyhrať aj super-G a odtiaľ už nie je ďaleko k zjazdu.

Petra vie dobre točiť na dlhých lyžiach aj vo veľkej rýchlosti a nemá ťažkosti na skokoch. Potrebuje sa len zžiť s rýchlostnými disciplínami. A to tak, že absolvuje niekoľko tréningov na zjazdovkách pred pretekmi.

Stále sa môže zlepšovať. Musí však ostať v rovnakom móde ako doteraz. Hovorí sa, že slalomári sú fajnové typy, lebo ich pohyb je rýchly a dynamický. V zjazde je to už iné. Zjazdári majú aj iný kondičný tréning, keďže jazdia dlhšie ako slalomári. Zo slalomára sa veľmi ľahko stane dobrý zjazdár, ale opačne to tak jednoducho nefunguje.

Rastislav Mažgút

(mládežnícky tréner Petry Vlhovej)

Mažgút
Foto
Archív RM

 

Keby som to povedal básnicky, Petra Vlhová je už v Himalájách. Už vyliezla v lyžiarskom svete na osemtisícovky. A stále má šancu na ne veľakrát vystúpiť. Takmer tisíc ľudí vyliezlo na nejakú osemtisícovku, ale iba zopár ich zdolalo všetky. Petra môže patriť k výnimočným lyžiarom. Jej Everest bude vyšplhať sa na čo najviac osemtisícoviek. V jej prípade to budú medaily z olympiády, majstrovstiev sveta a víťazstvá v pretekoch Svetového pohára.

Môže ich dosiahnuť vo viacerých disciplínach. Už je majsterka sveta v obrovskom slalome. Som presvedčený, že túži získať rovnaký honor aj v slalome. Túži aj po olympijskom zlate a tiež si myslím, že najradšej by ho dosiahla v slalome. Petra je slalomové dievča a táto disciplína je jej najobľúbenejšia. Rada však jazdí aj rýchlostné disciplíny.

Je reálne, že môže čoskoro získať veľký glóbus. V súčasnosti sú tri, maximálne päť lyžiarok, o ktorých to môžeme povedať. Ak Petra bude zdravá, môže ho vyhrať aj viackrát. Pokojne sa z nej môže stať lyžiarsky Reinhold Messner (ako prvý človek dosiahol vrcholy všetkých 14 osemtisícoviek, pozn. red.).

Má veľkú konkurenciu - Mikaelu Shiffrinovú. Petra je však ctižiadostivá, pre lyžovanie robí všetko a môže aj v ére Shiffrinovej víťaziť.

Keď bude dlhodobo na vrchole, môže sa zaradiť k legendám, ako Ingemar Stenmark, Alberto Tomba, Hermann Maier, Tina Mazeová či Mikaela Shiffrinová. Petra sa k tomu postupne blíži. Stále má len 24 rokov a možno je ešte stále v prvej polovici kariéry. Má dosť času na to, aby si pripísala veľa cenných víťazstiev.

 Pavel Šťastný

(zjazdársky tréner pôsobiaci v USA)

Pavel Štastný
Foto
Archív PŠ

 

Pokiaľ bude Vlhová zdravá a nebude zranená, tak s jej prístupom a osobnosťou môže dosiahnuť ešte veľké výsledky. Na zimnej olympiáde môže získať zlatú medailu. A môže ich byť aj niekoľko. Lyžovanie je jej život, všetko podriaďuje tréningom. Navyše je disponovaná fyzicky, ale je silná aj mentálne. To jej dáva obrovskú nádej aj na to, že vyhrá celkové hodnotenie Svetového pohára.

Z pohľadu dlhodobej súťaže veľa trénerov a pretekárov hovorí, že Svetový pohár je obraz stability výkonov. Kto však vyhrá olympijskú medailu, je naveky zapísaný v športovej histórii.

Fanúšikovia si príliš nepamätajú jednotlivé ročníky Svetového pohára, lebo ich je veľa. Keď sa však ľudí, ktorí sa pohybujú v alpskom lyžovaní, spýtate, kto vyhral olympiádu v Innsbrucku, hneď vám povedia meno víťaza. Tak je to aj v iných disciplínach. Olympiáda je raz za štyri roky a aj preto si myslím, že Vlhovej Everest je zlatá medaila spod piatich kruhov.

Získať veľký glóbus je vážna vec. Ale aj pretekári ako Marcel Hirscher, Marc Girardelli, či Ingemar Stenmark, ktorí celkove vyhrali Svetový pohár, potvrdili, že olympijská medaila je niečo špeciálne. Každý ju chce mať. Pozrite si, aký veľký tlak bol v Pjongčangu na Mikaelu Shiffrinovú. V obrovskom slalome vyhrala, ale slalom pokazila. Vtedy ho nezvládla ani Vlhová. Každý rokom sa však psychicky, ale aj fyzicky dostáva pred Shiffrinovú.

Vlhová je veľký pracant. Výborne poznám jej trénerov, ktorí s ňou pracovali v minulosti. Všetci hovorili, že už odmalička bola taká.

Livio Magoni mal šťastie, že dostal ponuku od Vlhovcov. V žiadnom prípade ho nechcem kritizovať. Dokáže Petru dobre manažovať. Magoni je tréner pre súkromné tímy, čo dokázal aj pri Tine Mazeovej. Na veľké tímy nikdy nebol, aj preto pohorel v Taliansku.

Je dobré, že s Vlhovou pokračuje až do zimnej olympiády v Pekingu. Petra sa však môže predstaviť aj na ďalších hrách. Neviem, ako dlho ešte vydrží Shiffrinová, ktorá teraz stratila otca. Už toho dosiahla veľa a psychický tlak, v ktorom každý od nej očakáva víťazstvá, je obrovský. Je to už niekedy vidno.

Aj Marcel Hirscher hovoril posledné dva roky kariéry, že celé Rakúsko očakáva, že bude víťaziť. Ten tlak bol šialený. Neprekvapilo ma, keď skončil. Shiffrinová určite vydrží do olympiády v Pekingu, ale nie som si istý, čo bude potom. Dosiahla však už toľko, že aj hneď môže povedať - končím.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV