Šport a olympizmus
SOŠV
5 mins. čítania

Kultúra sa už kompenzácií dočkala - a čo šport?

Foto
TASR/ROMAN HANC

Slovenský šport žiada štát, aby ho podporil rovnako ako iné oblasti života, naposledy kultúru. Aj šport má významný prínos pre spoločnosť a najmä pre verejné zdravie. Doteraz sa nedočkal žiadnej pomoci. Pripravované opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu situáciu v športe ešte viac zdramatizujú. Slovenský olympijský a športový výbor, národné športové zväzy i zástupcovia klubov preto vyzývajú predstaviteľov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, v kompetencii ktorého je aj šport, aby sa situáciou konečne začali vážne zaoberať.

Šport napriek jeho významnému prínosu pre spoločnosť a najmä pre verejné zdravie doteraz prepadal „cez sito“ koronavírusovej pomoci štátu i rôznych schém záchranných balíčkov. Veľká skupina ľudí pracujúcich v športe i športových subjektov nemohla dostať ani finančnú pomoc z ministerstva práce. Straty utrpeli predčasným ukončením majstrovských súťaží i obmedzeniami počtu návštevníkov na podujatiach predovšetkým športové kluby. Netrpí však iba profesionálny šport, problémy má aj amatérsky. Viaceré športové objekty sa dostávajú do finančných problémov, avizované septembrové obmedzenia návštevnosti a organizácie športových hromadných podujatí ich ešte znásobia. Vďaka aktivitám ministerky Natálie Milanovej uvoľnil rezort financií pred pár dňami na podporu nezávislej kultúry takmer 11 miliónov eur, ktoré budú prerozdeľovať prostredníctvom grantu. Rovnakú podporu už dlhodobo od štátu očakáva aj šport.

„Rozhodnutia krízového štábu SR, epidemiológov, Úradu verejného zdravotníctva i vlády na zabránenie šírenia vírusu SARS-CoV-2 a choroby Covid-19, ktoré sme vždy rešpektovali a akceptovali, keďže zdravie je pre každého prvoradé, výrazne zasiahli a ovplyvnili šport. Napriek rôznym opatreniam nebol šport od marca súčasťou záchranných finančných balíčkov a nedostal od štátu adresnú pomoc ako iné oblasti. Aj preto je azda najviac postihnutou skupinou v štáte. Zväzy, kluby, športovci i športoví odborníci dodržiavajú všetky nariadenia, kompenzácie však pre nich na rozdiel od iných oblastí a profesií neprichádzajú. Avizované opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu, pripravené na september, budú veľkým zásahom do financovania športu. Dnes je vážne ohrozené predovšetkým fungovanie profesionálneho športu na Slovensku.

Slovenský olympijský a športový výbor, národné športové zväzy i športové kluby vyzývajú kompetentných predstaviteľov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby sa kritickou situáciou začali už vážne zaoberať a konali. Slovenský šport trpí a mnohým jeho zložkám hrozí krach.

Nestačí iba konštatovať, že všetky finančné prostriedky má v rukách minister financií, on rozhoduje o ich rozdelení, a následne iba čakať so založenými rukami. Ministerka kultúry Natália Milanová niekoľko týždňov intenzívne rokovala s rezortom financií a podarilo sa jej získať mimoriadnu dotáciu pre nezávislú kultúru vo výške takmer 11 miliónov eur. Rovnaké kroky očakávame aj od štátneho tajomníka pre šport.

Je potrebné rokovať a hľadať možnosti na podporu upadajúcich klubov a telovýchovných jednôt, ktoré vykonávajú významnú činnosť v prospech našej krajiny. Veď šport je významný reprezentant Slovenska, aj sa podieľa na verejnom zdraví spoločnosti. Je vedecky dokázané, že čím zdravšiu populáciu budeme mať, tým budeme menej investovať do nákupu liekov.

Ako už bolo na Slovensku aj politikmi viackrát vyslovené: kde je vôľa, tam je aj cesta. Zatiaľ máme pocit, že prioritou niektorých predstaviteľov ministerstva je namiesto rokovania v prospech zlepšenia stavu slovenského športu predovšetkým natáčanie videí a fotografovanie sa s úspešnými športovcami.

Dnešná nečinnosť môže mať vážne dopady pre budúcnosť. Slovenský olympijský a športový výbor i národné športové zväzy a ďalšie subjekty už viac ako päť mesiacov volajú po kompenzáciách, ktoré pomôžu športu a prostredníctvom neho aj celej spoločnosti.

Chápeme, že sú aj oveľa dôležitejšie oblasti, ktoré potrebujú podporu. Šport sa však ocitol na okraji záujmu slovenskej vlády, počas pandémie nedostal na rozdiel od okolitých krajín žiadnu pomoc a finančnú podporu. Po príklad stačí ísť do susednej Českej republiky, kde vláda vyčlenila pre program Covid-Sport jednu miliardu českých korún. Veľmi štedrá voči pohybovým aktivitám je švajčiarska vláda, ktorá pripravila pre profesionálne futbalové a hokejové kluby záchranný balíček vo výške 350 miliónov frankov. Ďalších 150 miliónov frankov dostanú iné športové odvetvia a rekreačný šport. Nemecké profesionálne športové kluby, ktoré zasiahla koronakríza, majú od tamojšej vlády sľúbenú podporu na najbližšie dva roky vo výške 200 miliónov eur.

Prosíme štát, aby urobil už potrebné kroky a podporil šport rovnako ako nezávislú kultúru. Aj šport potrebuje záchranu pred krachom. Sme pripravení sadnúť si za rokovací stôl a hľadať riešenia, ktoré budú v prospech športu,“ uvádza sa vo vyhlásení zástupcov slovenskej športovej obce adresovanom štátnemu tajomníkovi pre šport Ivanovi Husárovi.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV